Hufvudstadsbladet

Vettel är ute efter revansch

- FREDRIK AF PETERSENS sport@hbl.fi

Ferraris fyrfaldiga världsmäst­are Sebastian Vettel är övertygad om att han lärt sig av sina misstag förra året.

Tre lopp kostade Sebastian Vettel VM-titeln förra året. När tysken med avsikt körde på Lewis Hamilton i Baku. Startkrasc­hen med Kimi Räikkönen och Max Verstappen i Singapore. Och en ny krock i Mexiko.

Nu är han otålig och vill inget annat än att säsongen skall starta igen. Att vinna en VM-titel i formel 1 är stort. Ännu större är om man vinner den med Ferrari. I Italien hyllas mästaren som en oförglömli­g gud av de trogna och smått fanatiska tifosis. Grundaren Enzo Ferrari sa en gång: Passion kan man inte beskriva utan den måste man uppleva. Och det gör man varje gång som Italiens GP körs i Monza.

– Jag inte bara kör för Ferrari. Jag vill vinna titeln med Ferrari. Det är min kallelse.

– Om vi har lyckats göra lika stora framsteg som vi gjorde förra året kommer vi att kunna slå Mercedes. I de sista loppen förra året koncentrer­ade vi oss mer på 2018 och hoppas därmed få ett litet tekniskt försprång.

Inte Musse Pigg precis

Vettel har tydligen mottot att optimism är halva segern. För han och alla andra i Maranello vet att det kommer att bli svårt att knäcka Mercedes, som dominerat de tre sista åren. Lite ironiskt är att det tyska stallet bröt Red Bulls fyraåriga dominans. Och vem var den bäste då? Sebastian Vettel, som flyttade till Scuderia 2015. Varken det året eller 2016 hade man en chans mot tyskarna. Förra året gick det betydligt bättre. Har Ferrari en plan hur man skall slå Hamilton och Bottas? – Självklart. Bland annat bilen, men jag vill inte gå in i detalj. Hoppas det blir en taskig överraskni­ng för alla andra. Men alla i teamet vet också att det kommer att bli tufft.

Vettel. Hamilton. En av dem kan vinna sin femte VM-titel.

– Lewis var den bättre av oss förra säsongen och förtjänade titeln, säger Vettel.

– Jag respektera­r Lewis men är inte rädd för honom. Tvärtom. Jag kör gärna mot honom. Vi måste bli bättre, för det är inte precis Kalle Anka och Musse Pigg som är våra motståndar­e.

”Kommer att vara klokare”

Många lovordar Vettel. En fullständi­g amatör vinner inte VM-titeln fyra gånger. Men hans förre chef Helmut Marko tvivlar att han fortfarand­e har det som krävs.

– Han har förlorat sitt lugn och jag saknar hans mentala styrka som han hade när han var hos oss. Han är inte så grym längre. Och tidigare hade han inte gjort en sådan dumhet som i Baku, säger Red Bull-chefen.

Dumheten i Baku var inte den enda gången som humöret kokade över för Vettel och han drog till med ett par mindre väl övertänkta kommentare­r. Intrycket var att han i stridens hetta fullständi­gt tappade kontrollen över sig själv.

– I år kommer jag att vara lite klokare. Vissa saker som jag gjorde var bra, andra inte, och i dag tänker jag lite annorlunda. Antingen det, eller så har jag blivit lite smartare och därmed lite bättre.

 ?? LEHTIKUVA/AFP PHOTO/LLUIS GENE
FOTO: ?? Sebastian Vettel slutade tvåa i VM-serien förra året, men sumpade VM-titeln på grund av några misstag.
■
LEHTIKUVA/AFP PHOTO/LLUIS GENE FOTO: Sebastian Vettel slutade tvåa i VM-serien förra året, men sumpade VM-titeln på grund av några misstag. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland