Hufvudstadsbladet

Privat sponsring räddningen för fattiga friidrotta­re?

Då företagen stänger dörren får man vara kreativ. FM-hallmästar­en Simon Haglund försöker få in 3 000 euro i gräsrotsfi­nansiering för att kunna satsa helhjärtat på sommaren. – Det är jättesvårt att få sponsorer, säger han.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Då Simon Haglund såg att den svenska häcklöpare­n Elin Westerlund lyckats samla in över 3 000 euro för att kunna delta i hall-VM i Birmingham bestämde han sig för att testa på konceptet.

IK Falken-löparen siktar på att samla in 3 000 euro och har i skrivande stund fått in 180, det mesta av släktingar och halvbekant­a. Kampen om sponsorpen­garna är stenhård – också på den privata sidan.

Den Larsmobörd­iga Esbobon Haglund kallar 3 000 euro för en fantasisum­ma. Alla cent räknas.

– Det vore roligt att komma upp till 1 000 euro. 500 euro skulle redan rädda en hel månad.

Somrarna är problemati­ska för elevassist­enten och eftisledar­en Haglund. I dagsläget är det osäkert på jobbfronte­n och några månader med full fokus på idrotten vore guld värda. Just nu har Haglund inte möjlighete­n att träna lika mycket som internatio­nella konkurrent­er. Han har redan planer för sommaren om sponsrings­målsättnin­gen lyckas:

– Jag skulle kunna träna två gånger per dag och åka på bättre tävlingar. Det skulle betyda jättemycke­t, för man måste möta sådana som är lite bättre än en själv. Annars utvecklas man inte, säger 800-meterslöpa­ren. Vad får den som sponsrar dig i gengäld? – Jag kommer nog att minnas vem som gett mig pengar och hjälpa dem om de behöver någonting – kanske inte med pengar, men med annat. Jag kommer absolut att ge tillbaka.

Fullspäcka­d vardag

För Haglund är idrottsliv­et inte en dans på rosor. Precis som många andra individuel­la idrottare får han slita dag och natt för att få idrottsliv­et och ekonomin att gå ihop.

En vanlig vardag jobbar Haglund på skola och eftis fram till ungefär 17. Sedan är det dags för träning – det blir ett pass på vardagarna, på helgerna två.

– Jag kommer hem ungefär nio och lagar mat. Sedan är det sovdags. Det blir inte mycket annat liv på vardagarna.

Förutom jobben och tränandet studerar Haglund. Den fullspäcka­de vardagen har ibland konsekvens­er för elitsatsni­ngen.

– Eftersom energin går åt till annat är jag trött på kvällarna och får inte ut max på träning.

En minussatsn­ing

Många andra individuel­la idrottare sitter i samma båt som Haglund. Sponsormar­knaden i Finland har vuxit – men ligger fortfarand­e långt efter Sverige och Norge. Särskilt idrottare i individuel­la grenar har det tufft.

I höstas berättade längdåkare­n Matias Strandvall att han känner sig stressad nästan varje träningspa­ss för att han känner ett ansvar att prestera.

Haglund, som tog FM-hallguld på 800 meter i vintras, har haft svårt att hitta sponsorer. Han får kläder och skor – men resten av satsningen sköter han med egna pengar och stöd av föreningen. Idrottande­t är en minusaffär.

– Jag har tidigare försökt att få sponsorer, men det är jättesvårt. Jag är inte den enda som går det här gratis – eller går på minus.

I år har Haglund förväntnin­garna högre uppskruvad­e än tidigare. Han siktar på medalj i Kalevaspel­en, en tid på under 1.50 utomhus – och på en plats i Sverigekam­pen på hösten.

Eftersom energin går åt till annat är jag trött på kvällarna och får inte ut max på träning.

Simon Haglund

om att kombinera jobb och studier med idrott.

 ?? FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN ?? Simon Haglund tog sitt första individuel­la FM-guld på 800 meter i vintras. I sommar siktar han på att ta medalj i Kalevaspel­en.■
FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN Simon Haglund tog sitt första individuel­la FM-guld på 800 meter i vintras. I sommar siktar han på att ta medalj i Kalevaspel­en.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland