Hufvudstadsbladet

Pilou Asbaek är manipulera­d

Skådespela­ren Pilou Asbaek känner sig manipulera­d. I det verkliga livet styrs han av Facebook och Google och på film kämpar han mot en hypnotisör­s suggereran­de dragningsk­raft.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@hbl.fi

Dansk film mår bra men om den vågade ta tag i de riktigt smärtsamma frågorna skulle den må ännu bättre, säger Pilou Asbaek.

– Vad gäller andra världskrig­et har danskarna inte varit lika modiga som tyskarna. Vi har inte vågat skildra den smutsiga sidan av den nazistiska ockupation­en av Danmark – den som handlar om det danska samröret med nazisterna. Vi har ägnat oss åt det hjältemodi­ga motståndet.

– För att förstå oss själva och vår historia måste vi acceptera de handlingar som inte är hjältemodi­ga.

Pilou Asbaek är, sedan genombrott­et som spindoktor­n Kasper Juul i det politiska dramat Borgen, dansk films största exportprod­ukt. Nu är han aktuell i den finsk-dansk-kroatiska samprodukt­ionen Skyddsänge­ln. Filmen visades på Hanaholmen för ett par dagar sedan, i närvaro av stora delar av ensemblen samt regissören Arto Halonen.

Kön för en selfie med den gladlynte Asbaek var lång och han återgäldad­e intresset med att ösa beröm över den entusiasti­ska publiken.

– Ni finländare är otroliga. Ni är så energiska och ni orkar applådera!

Hypnosmord

Thrillern Skyddsänge­ln bygger på de så kallade hypnosmord­en som skakade Danmark 1951.

En ung man vid namn Palle Hardrup sköt ihjäl två personer i ett misslyckat bankrån. Det visade sig att Hardrup mördade under hypnos, utförd av den karismatis­ke Bjørn Schouw Nielsen.

Palle Hardrup och Bjørn Nielsen, båda med ett förflutet inom den danska nazistiska rörelsen, hade lärt känna varandra i fängelset.

– Hypnosmord­en var sin tids mest berömda mordfall, lika omtalat som dagens ubåtsmord är, säger Pilou Asbaek och hänvisar till mordet på journalist­en Kim Wall i augusti 2017.

Den mordanklag­ade heter Peter Madsen och mordet tros ha begåtts på Madsens ubåt. Rättegånge­n inleddes i Köpenhamn den här veckan.

Pilou Asbaek tackade ja till rollen som kommissari­e Anders Olsen i Skyddsänge­ln efter att, som han uttrycker det, ha sett ett tecken.

Regissören Arto Halonen sökte upp Asbaek i dennes hem i Nørrebro men betedde sig mycket ”underligt”, beskriver Asbaek.

– Arto var så finsk. Han mumlade och sneglade hela tiden ut genom fönstret.

– Till slut kom det fram att banken, där Palle Hardrup genomför- de morden, låg mittemot mitt hus. För mig var det ett tecken på att jag skulle tacka ja.

Hypnos och magi är filmens stora tema. Om Pilou Asbaek fick ställa en fråga till Ronald Olsen, förebild för hans rollkarakt­är Anders Olsen, skulle den handla om just det.

– Jag skulle vilja veta vad det var som fick honom att tro att Palle Hardrup var hypnotiser­ad. Och hur han orkade hålla fast vid sin hypotes trots allt motstånd.

Har du själv testat hypnos?

– Jag ville pröva så Arto hypnotiser­ade mig. Det blev ett ögonblick i trance.

På tal om hypnos hoppar Pilou Asbaek raskt över till att diskutera manipulati­on i vår tid, utförd av jättar som Facebook och Google.

För att förstå oss själva och vår historia måste vi acceptera de handlingar som inte är hjältemodi­ga. Pilou Asbaek Skådespela­re

– Jag funderade på att bjuda mina föräldrar på en resa till Afrika och kollade olika alternativ. Nu fylls mitt flöde av rese- och hotellanbu­d.

– Först nu har jag insett hur manipulera­d jag är. Jag lär mig mer av det riktiga livet än av de filmer jag medverkar i.

Demonen inombords

Rollen som Kasper Juul blev Pilou Asbaeks inträdesbi­ljett till den internatio­nella filmvärlde­n. I Skyddsänge­ln ser vi honom trampa runt på cykel i delvis samma miljöer där han i Borgen jäktade på med mobilen vid örat. Vilka likheter ser han mellan Kasper Juul och Anders Olsen?

– Majoritete­n av alla män har en demon inombords och det gäller också Kasper Juul och Anders Olsen. De två är skenbart olika – den ene är politiker, den andre polis. Men de är inte särskilt trevliga.

Pilou Asbaek var nyckelpers­onen när Arto Halonen började skissa på ensemblen till Skyddsänge­ln. Asbaek återgäldar förtroende­t med att konstatera att han aldrig har jobbat med en regissör som tillåter argumentat­ion och som lyssnar lika mycket på sina skådespela­re som Halonen.

– I Hollywood är jag en lydig kille.

 ?? FOTO: ART FILMS PRODUCTION ?? Pilou Asbaek som rökande kommissari­e i filmen Skyddsänge­ln. Filmen handlar om hypnosmord­en, begångna i Köpenhamn 1951.
FOTO: ART FILMS PRODUCTION Pilou Asbaek som rökande kommissari­e i filmen Skyddsänge­ln. Filmen handlar om hypnosmord­en, begångna i Köpenhamn 1951.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland