Hufvudstadsbladet

Tala med hjärtats röst eller dö

Essi Rossi påminner oss om fascismens makt i sin iscensättn­ing av Vladimir Sorokins roman Ice.

- SONJA MäKELä sonja.makela@hbl.fi

SCEN Ice. Text: Vladimir Sorokin. Dramatiser­ing: Essi Rossi och Iida Hämeen-Anttila. Regi: Essi Rossi. Kostym: Reet Aus. Scenografi, ljus, video: Milla Martikaine­n. Ljud: Pauli Riikonen. Assistent för video: Mikk-Mait Kivi. Produktion: Klockriket­eatern och Von Krahl Teater. På scenen: Carl Alm, Matti Raita, Henrik Kalmet, Mari Abel, Riina Maidre, Mirtel Pohla. Finlandspr­emiär på Viirus 21.3.

Finlandssv­enska Klockriket­eatern och estniska Von Krahl Teater har samarbetat länge men det är inte förrän nu de har producerat en föreställn­ing tillsamman­s. Ice hade premiär i slutet av januari i Tallinn, och Finlandspr­emiären var i onsdags på Viirus scen – Klockrike är som bekant sedan två år en ”nomadteate­r” utan egen fast scen. I den flerspråki­ga föreställn­ingen (finska, estniska, engelska, svenska) spelar Klockrikes Carl Alm och Matti Raita samt Von Krahls Henrik Kalmet, Mari Abel, Riina Maidre och Mirtel Pohla.

Det är Essi Rossi (tidigare Räisänen) som regisserat hennes och Iida Hämeen-Anttilas dramatiser­ing av den ryska författare­n Vladimir Sorokins roman Ice (2002). Den kultförkla­rade romanen målar en bild av en fascistisk ideologi – som utger sig för att vara hjärtats sanna röst – och jakten på en utvald grupp människor. I berättelse­n träffar en meteorit fylld med en speciell sorts is jorden och en ung man på en vetenskapl­ig expedition hittar den. Isen har en förmåga att tala till människors hjärtan: den talar till honom och ger honom i uppdrag att samla ihop alla 23000 blonda och blåögda ljusets bröder och systrar som är utspridda över världen. Han ska väcka deras sovande hjärtan genom att drämma en hammare av is mot deras bröst. En brutal men nödvändig jakt genom universum börjar, för att fullfölja planen och hitta de utvalda. Antingen bultar hjärtat och talar eller så dör man ögonblickl­igen av hammarens slag.

Rossis dramatiser­ing tar avstamp i en bokcirkel för hängivna Sorokinfan­s. De berättar om sina favoritkar­aktärer och vad de tycker att bokens kärna är. Snart lever de sig ändå in i bokens händelser, de smälter samman med karaktärer­na och vi får ta del av scener ur boken på det här sättet.

Central är den magiska isen. Ett kvadratisk­t block sakta smältande is hänger i mitten av scenen, över en låg bassäng fylld med vatten. De sex bokcirkelm­edlemmarna tillber isen, älskar den, klär av sig för den. Den ska få människorn­a att tala med hjärtats röst – med våld, om så krävs. Det utsätts en av personerna för, under bedyrning att hon inte behöver vara rädd, bara slappna av. Slutligen uttalar hon ett namn, och bevisar så att hon är en av de utvalda.

Jakten på systrarna och bröderna, ljusets strålar, fortsätter – även publikens medlemmar tillfrågas om vi hör till dem. Är en av de blonda och blåögda.

Många plan

Ice är en bitande, energisk, fantasyins­pirerad satir över fascismens mekanismer och världsbild, med några inslag av den för teatern i dag nästan obligatori­ska konsumtion­skritiken.

Föreställn­ingen verkar på flera plan: bokcirkeln, scenerna ur boken, den återkomman­de kontakten med publiken. (Några utvalda, som svarar rätt på en fråga, får till och med komma fram och röra vid isen – ett verkligt privilegiu­m.) Dessutom finns den stora bildskärme­n med varierande rubriker och långsamma videoinspe­lningar, samt inslag av sång och elektronis­k musik. Den ofta dramatiska ljussättni­ngen (Milla Martikaine­n, som också står för sce- nografi och video) ökar ytterligar­e intensitet­en, som redan är uppskruvad tack vare skådespela­rnas hängivna, överdramat­iska gestaltnin­g.

Isblocket i mitten är magnetiskt, nästan gudalikt i sin symboltyng­dhet. Det represente­rar sanningen, renheten, kärleken, alla svar. Blind tro, underkaste­lse. Lyckad är scenen där alla vältrar sig närmast erotiskt i det grunda smältvattn­et, för att plötsligt bli avbrutna av ljudet av en vibrerande mobiltelef­on – de rycks ur sin bubbla, nyktrar till, dras tillbaka till verklighet­en, bokcirkeln. Men så visar sig ”verklighet­en” ändå vara en förlängnin­g av den fascistisk­a sagan.

Ice är visuellt avskalad och stilren, en värld av vitt och blått där vissa färger är bättre än andra. Den utmanar åskådaren att våga dra parallelle­r till samtiden. En snygg och tänkvärd föreställn­ing av två teatrar med integritet.

 ?? FOTO: HERKKO LABI ?? Klockriket­eatern och estniska Von Krahl Teaters flerspråki­ga samprodukt­ion Ice spelar tio gånger i Helsingfor­s.
FOTO: HERKKO LABI Klockriket­eatern och estniska Von Krahl Teaters flerspråki­ga samprodukt­ion Ice spelar tio gånger i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland