Hufvudstadsbladet

Skam den som ger sig

I sin senaste dokumentär iscensätte­r Virpi Suutari ännu en finstämd och harmonisk helhet. Två olika företagare skildras med stort hjärta och surrealist­iska utsvävning­ar.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

DOKUMENTÄR

Yrittäjä

HHHII Regi och manus: Virpi Suutari. Foto: Heikki Färm.

Dokumentär­filmaren Virpi Suutari, regissören bakom filmer som Auf Wiedersehe­n Finnland och Hilton! har en fantastisk förmåga att se människan, att lyssna och förstå, ge sina karaktärer det utrymme som de förtjänar.

Det gäller också för Suutaris färska film Yrittäjä. Det är ingen propaganda­film med upprinnels­e i regeringsk­ansliet utan en varm och djupt mänsklig hyllning till det finländska entreprenö­rskapet som här tar sig mycket olika uttryck.

I Honkajoki i Satakunta möter vi familjen Laine som inte låter sig golvas av det faktum att man lever i en avfolkning­sbygd. Sommartid driver Jani och Satu, uppbackade av de fyra barnen, ett tivoli och resten av året satsar man på en kringresan­de köttbutik.

Ironiskt nog sysslar också Reetta Kivelä och Maija Itkonen, bosatta i huvudstads­regionen, med livsmedel. Men där familjen Laine svär i traditione­llt charkuteri går uppstartsf­öretagarna Kivelä och Itkonen i bräschen för havrebaser­at protein, det som på det andra inhemska går under namnet ”pulled havre”.

Stad och landsbygd

Det säger sig självt att vardagen ser mycket olika ut. Där familjen Laine reser land och rike runt för att få det att gå ihop har Kivelä och Itkonen ett miljonproj­ekt på gång. Kameran finns på plats när den första apparature­n anländer från Kina, när man med kostymniss­arna diskuterar finansieri­ng och expanderin­g.

Poängen är att ingenting är gratis. Där fyrabarnsm­amman Satu under inspelning­ens gång drabbas av en hjärtinfar­kt har uppstartsf­öretagarna fullt upp med att klara av den explosivt växande efterfråga­n. Inte konstigt att nerverna är på helspänn.

Olika som bär, ja, men försök säga det åt Virpi Suutari som iscensätte­r ännu en finstämd och harmonisk helhet, komplett med en lunk, ett klipp, som gör att ingen trillar av lasset.

Gott om hjärta finns här också, även när det gäller de mera surrealist­iska utsvävning­arna. Så framstår Jani Laine och hans rullande köttbutik som något hämtat ur en Roy Andersson-film (eventuellt med stöd av Ulf Lundells Öppna landskap och dess löfte om frihet).

Heikki Färms färgfoto är därefter, expressivt och inbjudande, aldrig platt eller tråkigt. Ögat vilar, hjärtat slår, karavanen rullar vidare.

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? Jani Laine är tivoli- och köttbilsfö­retagare i Honkajoki.
FOTO: FILMIKAMAR­I Jani Laine är tivoli- och köttbilsfö­retagare i Honkajoki.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland