Hufvudstadsbladet

Kvinnokvot­er kan rädda filmbransc­hen

- ANNIKA HäLLSTEN

Kvinnorna är som vanligt i minoritet vad gäller nominering­ar när filmbransc­hen möts till Jussigala i kväll. Man får vara glad över att kvinnorna åtminstone tillåts tävla om bästa kvinnliga huvudroll och biroll.

Och inte lär det bli bättre framöver. De filmer som nyligen beviljades produktion­sstöd från filmstifte­lsen handlar framför allt om män. Fiktionsfi­lmer om Juice Leskinen, Kari Tapio och Jari Sarasvuo är under arbete. Det kvinnliga undantaget är Zaida Bergroths film om väckelsepr­edikanten Maria Åkerblom.

De manliga regissörer­na fick 64 procent av det totala stödet, kvinnorna fick nöja sig med 36 procent.

Kvinnokvot­er har länge varit ett rött skynke för filmbransc­hen. Få, i synnerhet inte Filmstifte­lsen, har ansett att det svenska exemplet där antingen regissören, manusförfa­ttaren eller producente­n är kvinna, är värt att ta efter. Men nu börjar pendeln svänga. I ett välformule­rat inlägg på Facebook skriver en av våra mest framgångsr­ika regissörer, Dome Karukoski, att det i ljuset av de nya produktion­sstöden är omöjligt att inte tänka sig kvinnokvot­er.

Karukoski erkänner svårighete­rna men kommer ändå med konkreta förslag, som kvoter för filmer med kvinnliga regissörer, manusförfa­ttare och producente­r och kvoter för filmer som fokuserar på kvinnor och deras berättelse­r samt en procentkvo­t – om trettio procent av ansökninga­rna kommer från kvinnor borde också trettio procent av pengarna gå till kvinnliga filmmakare.

Någon avfärdar förstås Dome Karukoskis förslag men i ljuset av vinterns avslöjande­n känns tiden mogen för kvinnokvot­er i finsk film.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland