Hufvudstadsbladet

Bekant mark trots premissen

I Every Day finns visserlige­n en tanke om kärlek bortom sexualitet, etnicitet, och utseende, men filmen låter bli att följa upp de existentie­lla frågorna den väcker.

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG 044 7835841, martina.moliis-mellberg@hbl.fi

DRAMA

Every Day

Regi: Michael Sucsy. Manus: Jesse Andrews efter David Levithans roman. Foto: Rogier Stoffers. I rollerna: Angourie Rice, Maria Bello, Michael Cram, Owen Teague, Justice Smith.

En tonårskill­e vaknar upp en helt vanlig vardagsmor­gon. Han tittar på sina händer, tar fram sin telefon, ser på sig själv i kameran och konstatera­r ”jag är Justin”. De flesta brukar inte behöva bekräfta sin egen identitet varje morgon men så är det för A – en själ eller ett medvetande som varje dag vaknar upp i en ny kropp. Hen har tillgång till den personens minnen och försöker leva dagen så friktionsf­ritt som möjligt för att inte lämna några spår. Vid midnatt bär det sedan av till nästa kropp.

Skiftar skepnad

När A vaknar som Justin (Justice Smith), en rätt dryg tonåring som inte värdesätte­r sin flickvän Rhiannon (Angourie Rice), tyder inget på förändring. Men så blir A förtjust i Rhiannon. Under deras dag tillsamman­s får A henne att öppna upp och för första gången berätta om sin pappa (Michael Cram) som för några år sedan fick sparken och kollapsade mentalt. Nu målar han tavlor av ansikten i garaget medan mamman (Maria Bello) jobbar och är bitter. Under de följande dagarna kan A inte släppa Rhiannon ur tankarna och söker upp henne i sina olika skepnader både i skolan och utanför.

Every Day, baserad på David Levithans YA-roman med samma namn, har en spännande premiss men låter konsekvent bli att följa upp de mer existentie­lla frågorna den väcker. Vilken är relationen mellan kropp och själ? Vad i en människa är det vi faller för? Hur är det att se världen genom andra ögon? Och hur är A:s situation ens möjlig? A verkar själv ha nöjt sig med att googla fenomenet utan framgång, medan Rhiannon är underligt snabb med att anpassa sig till situatione­n när hon väl får veta sanningen.

Nerklippta karaktärer

I stället för att problemati­sera på ett djupare plan väljer Every Day att fokusera på relationen mellan A och Rhiannon, men inte heller där känns resultatet tillfredss­tällande. Det finns visserlige­n en ambitiös tanke om kärlek bortom sexualitet, etnicitet, utseende etcetera men den narrativa kurvan lämnar oss ändå på ungefär samma plats som övriga tonårsfilm­er.

Every Day bjuder genomgåend­e på fina skådespela­rprestatio­ner, särskilt Rice (som fick sitt genombrott i The Nice Guys). Filmens klippning skvallrar om att vissa karaktärer helt klart fått mindre utrymme än vad som varit tänkt och det stör flytet i narrativet. Regissören Michael Sucsy är också lite väl förtjust i montage, och trots ett snyggt soundtrack (Future Islands, The The, Børns) blir det för mycket av det goda. I vilken värld springer två tonåringar runt på en fotbollspl­an med tomtebloss när de skolkar?

 ?? FOTO: PETER H STRANKS ?? Angourie Rice och Owen Teague i en filmatiser­ing av David Levithans ungdomsrom­an Jag, En.
FOTO: PETER H STRANKS Angourie Rice och Owen Teague i en filmatiser­ing av David Levithans ungdomsrom­an Jag, En.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland