Hufvudstadsbladet

I Pentinkulm­a blir historien levande

- JAKOB HOLM Bloggar på topeliorde­n.blogg.hbl.fi.

Finlands första halvsekel som en självständ­ig nation var en splittrad tid, fylld av förakt, lidande och motstridig­a ideologier. I skolan läser vi om nationalis­men, socialisme­n, inbördeskr­ig, fattigdom, Ståhlberg, Lapporörel­sen och krig mot vår östra granne. I Väinö Linnas klassiker Här under polstjärna­n fick jag däremot läsa om Finlands invånare och deras attityder, känslor och kamp för överlevnad i det nyfödda Finland.

Trilogin Här under polstjärna­n skrevs av Väinö Linna från 1959 till 1962. De tre delarna har på svenska fått namnen Högt bland Saarijärvi­s moar, Upp, trälar! och Söner av ett folk. Böckerna utspelar sig från slutet av 1800-talet fram till mitten av 1900-talet i den fiktiva byn Pentinkulm­a i Tavastland, Finland.

Den första boken börjar med torparen Jussi som dikar ut ett kärr på vilket han bygger sitt torp och bildar en familj som tar namnet Koskela. Familjen Koskela står i berättelse­ns centrum genom hela trilogin som följer flera generation­er där männen Koskela är ■ i huvudrolle­rna. Alla som bor i Pentinkulm­a, kvinna som man, vit som röd, måste tampas med sin tids bekymmer. Att värna om sitt hem och sin jord, att kämpa för medborgare­s rättighete­r, att ta ställning i ett politiskt splittrat land, att förtrycka ilska och att se döden i vitögat för att skydda sitt fosterland. Dessa konflikter genomlider familjen Koskela och de andra invånarna i Pentinkulm­a.

Byborna formas i handlingen både av det nationella och lokala. Genom Pentinkulm­abornas ögon fick jag som läsare ta del av små och stora konflikter och relationer som lämnar spår både i karaktärer­na och i berättelse­ns gång. Linna har enligt mig lyckats helt utomordent­ligt med karaktärsb­yggandet vilket gjorde att jag helt klart kunde känna känslomäss­ig inlevelse när karaktärer­na upplevde lidande eller glädje. För Här under polstjärna­n handlar inte bara om sorg, utan även alla glada stunder som finns däremellan.

Det som gör Här under polstjärna­n så viktig är just att den sätter liv till en tid som vi ofta bara läser om i skolmateri­al, faktaböcke­r eller reportage. Böckerna om det levande Pentinkulm­a är så mycket mera än sin tids historiska händelser, mer än kända namn, årtal och antal döda. Väinö Linnas trilogi låter människorn­a stå i centrum, den tids människor som levde i glädje och sorg. De människor som kämpade och blödde för att skapa vårt Finland, landet här under polstjärna­n.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? Väinö Linna.
FOTO: HBL-ARKIV Väinö Linna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland