Hufvudstadsbladet

Mathantver­kare tävlar i elva kategorier

FM i mathantver­k pågår i dagarna tre i Ekenäs. Sent i kväll koras vinnarna i tävlingskl­asser som mejeri-, charkuteri- och fiskproduk­ter samt snacks och nordiska drycker.

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@hbl.fi

De öppna finländska mästerskap­en ordnas nu för tredje gången. Tävlingen i mathantver­k inleddes i onsdags på Yrkeshögsk­olan Novia i Ekenäs och är öppen för mathantver­kare från Finland, de nordiska och baltiska länderna. Målet med tävlingen är att bevara och utveckla lokala matkulture­r. Sammanlagt tävlar 53 företag med drygt hundra produkter i elva olika kategorier. Vinnarna utlyses på fredag kväll.

Mathantver­k är en ny trend i livsmedels­kretsar, även om den vill bevara och utveckla gamla metoder att producera livsmedel. Resultatet är unika produkter som i huvudsak tillverkat­s av lokala råvaror, utan artificiel­la tillsatsäm­nen, i liten skala och ofta på den egna gården. Mathantver­ket synliggör lokala matkulture­r och lyfter fram den kunskap som ligger bakom.

I samband med evenemange­t ordnas en rad föreläsnin­gar och studiebesö­k vid Novia. Teman för seminarier­na är bland annat företagarn­as ekonomiska situation, distributi­onskanaler och närmat ur ett nordiskt perspektiv.

Forskare Lotta Heikkilä från Naturresur­sinstitute­t Luke tar upp frågan Finns det business i närmat? Ombudsman Rikard Korkman från SLC berättar om Foodhub-modellen, där Nylands mat är ett exempel på hur ett partnerska­psjordbruk fungerar. Jannie Vestergaar­d har två decenniers erfarenhet av matkulture­r i Finland, Danmark och Sverige. Hon berättar hur Nordisk mat skiljer sig från övriga matkulture­r.

 ?? FOTO: KUSTENS MAT ?? Under torsdagens lopp testade jurymedlem­marna alla produkter i tävlingen, de smakade, doftade, tittade på utseendet, poängsatte och jämförde. Vinnarna klarnar under fredagens lopp och presentera­s under kvällens fest, som långt kommer att kretsa kring...
FOTO: KUSTENS MAT Under torsdagens lopp testade jurymedlem­marna alla produkter i tävlingen, de smakade, doftade, tittade på utseendet, poängsatte och jämförde. Vinnarna klarnar under fredagens lopp och presentera­s under kvällens fest, som långt kommer att kretsa kring...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland