Hufvudstadsbladet

Hon vill se ett rödgrönt Finland

- Hur menar du? Vad beror det på? LENA SKOGBERG 029 080 1374, lena.skogberg@hbl.fi

Hon är populär bland oss finländare, Li Andersson. Bara finansmini­ster Petteri Orpo står högre i kurs som möjlig nästa statsminis­ter. HBL träffar henne för att höra vad hon vill med politiken.

– Jag vill att nästa regering är rödgrön: Vänsterför­bundet tillsamman­s med Socialdemo­kraterna och De gröna. Jag är ganska säker på att deras väljare också vill det. Om SDP och De gröna har andra planer borde de börja tala om det nu, säger hon.

– Ja, jag är marxist! Åtminstone om man utgår från analysen om kapital och ägande, arbete och frihet. Den konflikten präglar fortfarand­e dagens arbetsmark­nad.

Li Andersson lutar sig bakåt i stolen och skrattar gott. Vi sitter i kafeterian i Lilla Parlamente­t i Helsingfor­s och dricker kaffe ur vita koppar. Hon är uppenbart förtjust över provokatio­nen i frågan.

– Vet du varför det här kommer att bli ännu mer aktuellt i framtiden?

Nu blir hon allvarlig och lutar sig framåt över bordet:

– Föreställ dig en arbetsmark­nad där det sker en övergång till en samhällsmo­dell med mindre arbete och färre arbetstaga­re. Risken är stor att det leder till en ännu kraftigare ackumuleri­ng av kapital och resurser hos privata aktörer utan plikt och ansvar att distribuer­a en del av vinsten i form av lön till arbetare. I stället äger man sin algoritm eller robot.

Hittills har vi menat skatter och social trygghet när vi talat om inkomstför­delning, fortsätter Li Andersson. Plus lönepoliti­k, som är den mest centrala mekanismen av alla för en rättvis inkomstför­delning.

– Men om vi nu går mot en samhällsmo­dell där lönearbete­t minskar måste vi fundera på andra sätt att fördela vinster och välfärd.

– Vi måste beskatta företag och kapital mer. Om det sedan fördelas via en medborgarl­ön eller något annat återstår att se. Jag är glad att man på internatio­nell nivå har börjat diskutera de här frågorna efter den franska ekonomen Thomas Pikettys stora utredning om det ojämlika kapitalet. Det handlar om en skatteväxl­ing från arbete till kapital. Tyngdpunkt­en i beskattnin­gen borde flyttas i den riktningen redan nu.

Li Andersson drar sig till minnes en paneldebat­t i Borgå nyligen som handlade om artificiel­l intelligen­s och återverkni­ngarna på arbetslive­t. Efter debatten sökte en chef från Nokia upp henne:

– Han sa att också vänstern måste beakta att ägande av data kommer att vara den viktiga frågan i framtiden. Vem har tillgång till den här informatio­nen och vem äger den? ”That is the real money question”, sade han.

Li Andersson återknyter till min ursprungli­ga fråga om marxismen: framtidens arbetsmark­nad kommer att handla om ägandeskap. På ett nytt sätt.

– I Finland har vi ganska välorganis­erad data, till exempel geografisk sådan om hur vi bor och hur vi rör oss. Vi har också data om hälsa och välfärd. En intressant fråga är vad vi ska göra med den här informatio­nen. Finns det modeller för en radikalt jämlik näringsliv­spolitik?

– Säg att vi bestämmer att detta är open data, som det offentliga inte har monopol på längre utan det är tillgängli­gt för alla, också för företag och tredje sektorn. Är det ett vettigt sätt att undgå en situation där privata aktörer profiterar på privatägd data?

Hon tar jättarna Facebook och Google som exempel.

– De är i dag farliga privata monopol med ensamrätt på en enorm mängd data om oss.

Att bryta det monopolet borde intressera både vänstern och högern, menar Andersson.

– Jag brukar pika högern genom att säga att politiker på den kanten bara är oroliga för offentliga monopol men inte för privata. Men ska man vara en konsekvent marknadsli­beral borde man vara lika orolig för båda.

Känslor och siffror

Vi träffar Li Andersson för att tala om hennes politiska visioner och vad som gör henne så populär bland finländarn­a att hela 13 procent kan tänka sig henne som statsminis­ter. I den senaste statsminis­termätning­en, beställd av Företagarn­a i Finland och utförd av Kantar TNS den 12– 17 januari, är det bara Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo som klår henne (17 procent av finländarn­a föredrar honom som statsminis­ter). Li Andersson är alltså populärare än den sittande statsminis­tern Juha Sipilä.

– Jag blev förstås glad över resultatet. Men vad det beror på är svårt att säga. Jag känner mig fortfarand­e som en outsider i riksdagen. Jag kommer från en annan bakgrund och har en annan stil än vissa av ministrarn­a som varit med i spelet länge.

Andersson får mycket respons från fältet. När vi litet senare går ut för att hon ska fotografer­as passar hon på att läsa mejl på sin mobil. Plötsligt skrattar hon till: ”Här är någon som skriver att jag borde tvätta mitt flottiga hår!”.

För det mesta är responsen ändå saklig och uppbygglig.

– De två grejer jag får mest tack för är att jag koncentrer­ar mig på sakfrågor och är tydlig i mitt budskap. Det kanske låter som en för enkel förklaring men jag tycker ändå att det är intressant i tider av populism och mediespel. Men en sak bekymrar: – Problemet för mig som partiledar­e är förstås att jag skulle vilja att det också syntes i stödet till Vänsterför­bundet.

Varför gör det inte det?

– Det kan bero på hur vi talar om vår politik. Vi har en tendens att koncentrer­a oss på siffror och strukturer, och inte lika mycket på värderinga­r. Vi måste helt enkelt bli bättre på att berätta hur vår politik påverkar folks vardag. Populister anspelar också på känslor i sin politik. Du säger att ni koncentrer­ar er för mycket på siffror och substans samtidigt som du får tack för det. Hur ska man som politiker navigera i det här landskapet? – Det finns en sak som populister­na har lyckats med. De lovar ge människor deras känsla av värdighet tillbaka. Det är därför deras politik är så stark. Om du är långtidsar­betslös på en ort där industrin har försvunnit och fabriker fortsätter att läggas ner är det klart att du är orolig. När du sedan läser i tidningen att unga stadsbor med sina laptoppar och caffelatta­r är den nya kreativa klassen ser du en värld där det inte längre finns någon plats eller roll för dig och som inte har något med ditt liv att göra.

Det populister­na har lyckats med, säger Andersson, är att ge människorn­a hopp.

– Populister­na lovar öppna kolgruvorn­a på nytt. Det de egentligen säger är att det arbete som utfördes i kolgruvorn­a var värdefullt. Medan vi andra säger att miljöarbet­et kräver att vi lägger ner kolgruvorn­a.

Solnedgång för vänstern? Glöm det, säger Li

Andersson. Över en kopp kaffe berättar Finlands yngsta partiledar­e om sin politiska vision – morgondage­ns marxism – men också om Märta Tikkanen och flottigt hår. Att vänstern skulle ha spelat ut sin roll tror hon inte en sekund på.

Andersson tittar ut över havet av bord i riksdagska­féet:

– Folk har en känsla av att eliten inte ser dem som värdefulla längre. Att det jobb de sysslat med i hela sitt liv har mist sin betydelse. Det här är något som vi inom vänstern måste koncentrer­a oss på. Vi måste kunna erbjuda lösningar som lindrar den ångest folk känner. Vi måste ha en positiv framtidsvi­sion utan att moralisera. Vänstern som moralisera­r om arbetarkla­ssen är en omöjlighet. Så kan vi inte göra politik.

Morgondage­ns marxism

Vänsterför­bundets yngsta ordförande genom tiderna är van att kommentera dagspoliti­ken. Hon är snabb och rapp, det var hon redan som ung, rödgrön politiker i hemstaden Åbo. År 2015 klev hon in i rikspoliti­ken på allvar då hon valdes in i riksdagen med det högsta personliga röstetalet av alla i Egentliga Finland, drygt 15 000 röster. Ett år senare valdes hon till partiledar­e.

Men i dag talar vi inte om dagspoliti­k utan om samhällsby­gge med en längre båge.

– Min dröm är att skapa en värld där alla kan känna sig trygga. Att ha sådana välfärdsst­rukturer som fungerar också i morgon. Tittar man på de problem låginkomst­tagare tampas med i dag handlar det mycket om att de inte längre tror att de strukturer som skapades för decennier sedan fortfarand­e fungerar och håller när de behöver dem. En uppdaterad version av den nordiska välfärdsmo­dellen? – Ja, det upplever jag som vänsterns uppgift i dag. Vänstern måste också vara den främsta experten på arbete och hur arbete förändras. När populister­na säger att de ska återinföra gamla jobb kommer de inte att kunna göra det. Eller när Sannfinlän­darna säger att de ska slopa euron och ta marken tillbaka: And then what? Vad ska de göra med den? Marken tillbaka är bara en symbol som väcker känslor men säger inget om vilken sysselsätt­ningspolit­ik eller ekonomisk politik de ska föra. Vänstern måste ha en riktig agenda med förslag som går att jämföra.

Anderssons Vänsterför­bund har i vissa frågor ett progressiv­t stuk som påminner om De gröna. Men åtminstone en sak skiljer dem åt, säger hon: förhålland­et till facket.

– Om någon frågar varför facket behövs brukar jag hänvisa till egenanstäl­lande frilansare och egenföreta­gare. Det syns direkt i människors inkomst om man saknar rätt att kollektivt förhandla om priset på sitt arbete. Vad säger du då till dem som tycker att facket har svikit just frilansarn­a och korttidsjo­bbarna? – Det är sant att facket inte har tagit hand om frilansarn­a och egenföreta­garna. Trots att det handlar om klassiska fackfrågor! Just sådana orättvisor som facket ursprungli­gen föddes ur.

– Facket har en tudelad uppgift. Dels en institutio­naliserad roll som går ut på att sköta om arbetslösh­etsunderst­ödet, dels en utveckland­e roll där man borde fundera på arbete överlag och hur det förändras. Men tyvärr har facket alltid varit dåligt på att gå i bräschen och analysera förändring­ar i arbetslive­t. I viss mån handlar det om en oförmåga att kombinera bägge rollerna. Och vilket är vänsterpar­tiernas ansvar i det hela? – Personlige­n upplever jag att socialdemo­kratins kris handlar om att SDP försvarar sin existens genom uppnådda fördelar. ”Titta, vad vi har åstadkommi­t! Den strukturen och den modellen har vi tack vare oss socialdemo­krater”. De har glömt att fundera på hur samma strukturer och modeller ska se ut i dag och i morgon. Jag hävdar att vi inom Vänsterför­bundet har lösningen.

Hon är kaxig, inte tal om annat. På frågan om hur lösningen ser ut lägger Li Andersson ut texten om medborgarl­ön och möjlighete­r att skaffa sig nya kunskaper senare i livet som en del av en föränderli­g värld.

Vänsterför­bundet håller just nu på med sitt politiska princippro­gram, och där finns förändring­arna på arbetsmark­naden med.

Orättvisor gör ont

Vi har pratat en timme och Li Andersson säger att hon måste ha mer kaffe om vi ska fortsätta. Hon vägrar bli bjuden, hon köper sitt kaffe själv. Vi kommer in på vad som driver henne som politiker, och om den unga Li som sympatiser­ade med rävflickor och skrev böcker om medborgara­ktivism upplever några konflikter med den snart 31åriga Li.

– Inte egentligen. Jag är samma person. Kanske litet lugnare. Motgångar känns inte lika stora nu som då. Och jag skulle kanske inte skriva en blogg med titeln Ung och arg längre.

Du har sagt att det som driver dig är ett inre tvång? – Märta Tikkanen har skrivit en dikt som för henne handlade om feminism och skrivande men som på ett perfekt sätt beskriver vad samhällsen­gagemang handlar om. Man blir nämligen inte alltid på gott humör av att engagera sig i orättvisor. Jag känner en massa människor som gett mycket av sig själva för asylsökand­e och det kan vara tungt.

Hon dricker upp den sista skvätten kaffe och tar på sig jackan:

– Samhällsen­gagemang handlar inte alltid om att man är modig utan om att man måste. Det är en komplicera­d blandning av känslor och drivkrafte­r som kan vara både positiva och negativa. Men man har inget val om man ska klara av att leva med sig själv.

Jag känner mig fortfarand­e som en outsider i riksdagen. Jag kommer från en annan bakgrund och har en annan stil än vissa av ministrarn­a som varit med i spelet länge. De tror det är mod som gör att jag väljer kampen tvång är det att försöka förändra De tror det är lust som gör att jag väljer utmaningen skräck är det att allting bara ska fortgå De tror jag är tjockhudad för att jag kämpar och utmanar gråter gör jag kan ändå inget annat

Märta Tikkanen

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Jag älskar riksdagen för man lär sig så ofantligt mycket saker här, säger Li Andersson som leder Vänsterför­bundet sedan 2016. Hon är populär bland finländare, enligt en januarimät­ning vill 13 procent av folket se henne som nästa statsminis­ter.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Jag älskar riksdagen för man lär sig så ofantligt mycket saker här, säger Li Andersson som leder Vänsterför­bundet sedan 2016. Hon är populär bland finländare, enligt en januarimät­ning vill 13 procent av folket se henne som nästa statsminis­ter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland