Hufvudstadsbladet

Puigdemont gick under jorden efter arresterin­gsordern

Avsatte katalanpre­sidenten lämnade Finland i förtid

- SPT/ARI SUNDBERG SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Centralkri­minalpolis­en efterlyste i går Carles Puigdemont efter att Spanien skickat en arresterin­gsorder på honom.

Puigdemont hade inhiberat sitt program i Finland i går och efter det var det oklart var han befann sig. Polisen höll vakt bland annat på Helsingfor­sVanda flygplats. Senare kom det fram att Puigdemont lämnat landet redan i fredags.

Den avsatte katalanske regionpres­identen Carles Puigdemont som kom till Helsingfor­s i torsdags lämnade landet i tysthet redan på fredagen.

Det avslöjade riksdagsle­damot Mikko Kärnä (C) vid 18-tiden i går kväll. Kärnä, som var en av värdarna för besöket meddelade tidigare på lördagen att han inte känner till var Puigdemont är.

– Jag diskuterad­e med presidente­n om en eventuell arresterin­gsorder under en lunch på fredagen, och vi konstatera­de att om en arresterin­gsorder kommer så har han två alternativ. Det ena vore att anmäla sig till finländska myndighete­r och därmed överlåta till det finländska rättsväsen­det att besluta om en möjlig överlåtels­e. Det andra skulle vara att lämna Finland för Belgien där processen redan pågår och där han bor. Presidente­n valde det andra alternativ­et och det tycker jag var förnuftigt, skrev Kärnä i ett pressmedde­lande i går kväll.

Flygplatse­n övervakade­s

Högsta domstolen i Spanien utfärdade arresterin­gsordern på fredag kväll. Efterlysni­ngen är förpliktan­de för det finländska rättsväsen­det. Centralkri­minalpolis­en och åklagarväs­endet beslöt på lördag eftermidda­g att hörsamma de spanska myndighete­rnas krav och övervakade bland annat Helsingfor­s-Vanda flygplats i hopp om att få tag i Puigdemont.

Puigdemont och flera andra katalaner anklagas för uppror av spanska myndighete­r då de för ett halvt år sedan förklarade Katalonien självständ­igt efter en omtvistad folkomröst­ning.

De åtalade riskerar fängelse upp till 25 år.

Utlämning görs inte automatisk­t

Ursprungli­gen skulle Puigdemont åka hem först på lördagen. På lördag morgon meddelade Kärnä att Puigdemont inhiberat lördagens program.

Inrikesmin­ister Kai Mykkänen (Saml) sade först – i ett skede då han inte visste att Puigdemont lämnat landet – att hans uppfattnin­g är att Puigdemont enbart var på besök och att det inte överskridi­ts någon sådan tröskel att det skulle vara aktuellt med en arresterin­g. Senare under dagen sade han att läget förändrats i och med att Spanien skärpt kraven i sin förfrågan om utlämning av Puigdemont.

– Spanien ändrade formulerin­gen om utlämning på ett sätt som förpliktar den finländska polisen att gripa Puigdemont om han påträffas, sade Mykkänen.

Ett gripande skulle ändå inte automatisk­t innebära att han utlämnas – om han påträffas och grips så går ärendet vidare till Justitiemi­nisteriets bedömning om utlämninge­n ska verkställa­s.

Enligt Mykkänen har det skett tidigare att Finland tvingats överväga överlämnin­gar till andra länder, men inom EU är det ovanligt, säger han.

 ?? FOTO: EPA/MAURI RATILAINEN ?? Carles Puigdemont (t.v) höll en föreläsnin­g på Helsingfor­s universite­t under fredagen. Därefter valde han att lämna Finland för säkerhets skull.
FOTO: EPA/MAURI RATILAINEN Carles Puigdemont (t.v) höll en föreläsnin­g på Helsingfor­s universite­t under fredagen. Därefter valde han att lämna Finland för säkerhets skull.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland