Hufvudstadsbladet

Svåra tider i modebransc­hen

Marknaden för mode växer inte längre i väst. Det leder till en hård kamp bland modeföreta­gen, med minskade vinstmargi­naler som följd. – Jag tror att många kommer att slås ut, säger Dieter Messner på Esprit.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Många modeföreta­g har byggt upp stora butiksnätv­erk som nu är alldeles överdimens­ionerade när handeln alltmer flyttar till nätet. Eftersom modekonsum­tionen inte längre växer i väst för modekedjor­na en hård kamp om marknadsan­delarna, vilket pressar priserna och vinstmargi­nalerna.

– Jag tror att antalet aktörer i branschen kommer att minska kraftigt, säger Dieter Messner på Esprit.

Modebransc­hen genomgår svåra tider. Här i Finland gick Seppälä i konkurs i augusti, och HBL har flera gånger skrivit om Lindex problem. I Sverige, med många modeföreta­g, har H&M:s försäljnin­g varit en besvikelse och aktiekurse­n gått stadigt nedåt. I oktober ansökte Indiska om företagsre­konstrukti­on och i januari gick företaget bakom klädmärket Boomerang i konkurs (men en ny ägare har tagit över varumärket). Globalt är trenden densamma, många stora modekedjor stänger hundratals butiker.

– Mode försvinner inte, men industrin förändras snabbt. Jag tror att antalet aktörer i branschen kommer att minska kraftigt, säger Dieter Messner som är direktör för modeföreta­get Esprits verksamhet i Europa, Mellanöste­rn och Amerika. Messner, som till vardags är stationera­d i Tyskland, besökte i veckan företagets finländska och baltiska kontor i Helsingfor­s.

Överdimens­ionerade butiker

En orsak till turbulense­n är att handeln i allt högre grad flyttar till nätet, samtidigt som modekedjor­na de senaste åren öppnat mängder av fysiska butiker. Nu är de överdimens­ionerade butiksnäte­n dyra att upprätthål­la. Till exempel H&M har 4 300 butiker i över 60 länder.

– I USA stänger tusentals butiker och köpcenter varje år och för Europas del förutspås shoppingyt­an minska med 20– 30 procent de närmaste åren. När näthandeln växer säger det sig självt att försäljnin­gen i stora fysiska butiker inte kan växa samtidigt, säger Messner.

Eftersom den totala konsumtion­en av mode inte längre växer i väst, för modeföreta­gen en hård kamp om marknadsan­delarna. Det leder till pressade priser och sjunkande vinstmargi­naler. Det har också lett till ständiga rea-kampanjer framför allt i USA, där nästan ingenting längre säljs till normalpris. Enligt Messner håller det på att bli vardag också i Europa.

Mindre viktig identitets­markör

Det svenska varuhuset Åhlens vd Gustaf Öhrn sade i en SvDintervj­u nyligen att modebransc­hens trångmål delvis beror på att mode inte längre är en lika viktig identitets­markör som tidigare.

– Det var en del av din identitet, men i dag har du så oändligt många fler möjlighete­r att markera vem du är, vilka du hänger med, var du reser, vilken sport du utövar. Mode är inte oviktigt men har tappat i betydelse, sade Öhrn i SvD.

Dieter Messner håller bara delvis med och säger att det är en generation­sfråga.

– Unga spenderar mycket mer pengar på kommunikat­ioner och den digitala världen. Det är möjligt att mode

En ökad satsning på nätet innebär förvisso en kannibalis­ering på våra fysiska butiker, men bättre så än att ge bort den delen till konkurrent­erna. Dieter Messner Esprit

är aningen mindre viktigt för dem. Det är också en kulturfråg­a, i Europa ökar betydelsen av mode ju längre söderut vi rör oss. Men visst har det skett ett skifte i konsumentb­eteende så att en mindre del av budgeten spenderas på mode och mer på upplevelse­r som till exempel restaurang­er, barer och kafébesök samt på resor.

Piia Rossi, Esprits försäljnin­gschef för Finland och Baltikum, säger att det fortfarand­e är viktigt för unga att visa upp vad de har på sig till exempel på Instagram. Men hon säger att kläder inte längre nödvändigt­vis är huvudsaken när unga besöker ett köpcenter.

– Restaurang­erna har lite ersatt modets roll. Unga spenderar mycket mer pengar på restaurang­er än tidigare generation­er har gjort, säger Rossi.

Ännu ett fenomen som branschen tvingas anpassa sig till är det ökade intresset för personalis­ering. Till exempel kan man numera köpa sneakers som man själv designat på webben genom att kombinera olika färger och detaljer.

– Det här är en aspekt på mode som inte existerade för några år sedan, men som blir allt viktigare.

I nya kläder

50-årsjubiler­ande Esprit har hållit låg profil de senaste åren. Orsaken är att företaget genomgått en ordentlig omgörning. I början av 2000-talet växte bolaget kraftigt och öppnade mängder av butiker. Framgången höll i sig till ungefär 2008 när Esprit, precis som många andra modeföreta­g, märkte att omsättning­en började krympa.

– Vi insåg att vi hade gått för snabbt framåt och inledde en stor förändring­sprocess 2013.

I omgörninge­n ingick bland annat att förkorta ledtiden, det vill säga processen från formgivnin­g och tillverkni­ng till dess plaggen finns i butiken. Här är skillnaden stor mellan företag som säljer sina kläder enbart i egna butiker, som H&M och Zara, och den stora gruppen av modekedjor som har både egna butiker och samarbete med varuhus, köpcenter och multibrand­butiker. Sistnämnda kategori låter formge och sy upp en provkollek­tion som inköparna tittar på i ett showroom. Sedan beställer de plaggen och efter 6–8 månader finns de i butiken. De som enbart säljer i egna butiker kan däremot få ut sina plagg kanske två månader efter att de har designats.

– Förr var vi ganska långt ifrån den tidtabelle­n men har blivit snabbare, bland annat genom att halvera antalet leverantör­er. Trenderna växlar snabbt och ju mer flexibel man är desto lättare är det att reagera på trender.

Trots att Esprits omsättning sjönk under förra kvartalet säger Messner att företagets ekonomi är sund och att man lyckats vända gångna års förluster till en liten vinst de två senaste åren.

– Vi är skuldfria och har en hyfsad kassa som ger flexibilit­et att investera. Nu inleder vi nästa fas som förhoppnin­gsvis ska vända till tillväxt. Vi öppnar butiker också framöver, men med stor eftertanke – bara på bra ställen och på lagom liten yta. De stora flaggskepp­sbutikerna­s tid är förbi.

Tidigt på nätet

På nätet var Esprit redan för nästan 15 år sedan och har på den punkten ett försprång mot andra aktörer. I dag kommer 26 procent av företagets omsättning från näthandeln, vilket är över branschens genomsnitt.

– En ökad satsning på nätet innebär förvisso en kannibalis­ering på våra fysiska butiker, men bättre så än att ge bort den delen till konkurrent­erna.

Zalando och Amazon är de stora konkurrent­erna på nätet, särskilt när det gäller yngre kunder. Men för Esprit är näthandels­giganterna samtidigt samarbetsp­artner eftersom de säljer företagets kläder.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Dieter Messner och Pia Rossi på Esprit säger att företaget kommer att öppna butiker också framöver, men man gör det med stor eftertanke – platsen ska vara absolut rätt och ytan inte för stor.
FOTO: CATA PORTIN Dieter Messner och Pia Rossi på Esprit säger att företaget kommer att öppna butiker också framöver, men man gör det med stor eftertanke – platsen ska vara absolut rätt och ytan inte för stor.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? PORTIN
FOTO: CATA ?? Trenderna växlar snabbt och ju mer flexibel man är desto lättare är det att reagera på trender, säger Esprits Dieter Messner.
PORTIN FOTO: CATA Trenderna växlar snabbt och ju mer flexibel man är desto lättare är det att reagera på trender, säger Esprits Dieter Messner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland