Hufvudstadsbladet

Samlingspa­rtiet vill slå ihop sociala bidrag

Experiment­et med basinkomst pågår ännu, men har inte fått några tilläggsre­surser för att utvidgas. Nu diskuteras helt andra modeller. Samlingspa­rtiet har valt sin favoritmod­ell – universalb­idrag, medan Blå framtid flaggar för negativ inkomstska­tt. Idéerna

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Hur framtidens sociala bidrag ska se ut blir nästa stora valfråga – och partierna har aktiverat sig med sina egna modeller. Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo föreslår nu att regeringen ska experiment­era med universalb­idrag av brittisk modell – ett stöd där man slår samman flera bidrag, drar ner dem stegvis då inkomsten stiger och kräver aktivering och jobbsöknin­g som motstycke.

Samlingspa­rtiets ordförande, finansmini­ster Petteri Orpo vill att regeringen ska börja experiment­era med så kallat universalb­idrag, efter att experiment­et med basinkomst­en tar slut vid årsskiftet.

– När experiment­et med basinkomst­en tar slut i år så bör vi införa ett försök med universal credit, där stödet minskar i den takt som man får arbetsinko­mster, men på ett sporrande sätt, säger Orpo.

Orpo talade om sitt förslag på Samlingspa­rtiets arbetslivs­kryssning under veckoslute­t.

Ett så kallat universalb­idrag, där olika stödformer sammanfoga­s till ett, fördes fram redan i OECD:s landsrappo­rt om Finland, där en stor del handlade om hur Finlands bidragssys­tem borde göras om. Skillnaden till basinkomst­en är att universals­tödet inte är automatisk­t för alla. Det är snarare en sammanslag­ning av flera nuvarande stöd till en summa som kräver motprestat­ioner som att aktivt söka jobb (se faktarutan).

Förra veckan publicerad­es också rapporten från professor Juho Saaris arbetsgrup­p som åtagit sig förslag för att minska samhällskl­yftorna, och också där nämndes universals­tödet.

På Samlingspa­rtiets temakryssn­ing diskuterad­es partiets linje inför reformen av sociala stöd och bidrag, en reform som nuvarande regering börjat bädda för i och med basinkomst­försöket och Saaris rapport, men som blir till följande regering att förverklig­a.

– Problemet i dagsläget är, att trots att vi inte har den högsta nivån på social trygghet i Norden, så upprätthål­ler systemet hög arbetslösh­et och låg sysselsätt­ning. Vi borde bättre kunna sammanfoga social trygghet med sysselsätt­ning. Annars förorsakar vi oss själva förluster, säger riksdagsle­damot Juhana Vartiainen (Saml).

Petteri Orpo säger att han tror att just ett universals­töd skulle tjäna målsättnin­garna bäst.

Samlingspa­rtiet driver att den sociala tryggheten ska innehålla villkor kring deltagande i arbetslive­t och sysselsätt­ande åtgärder. Orpo går inte in i detalj på tidtabelle­n eller vilka av de nuvarande stöden som skulle slår ihop, utan överlämnar det till sakkunniga att bereda.

Orpo vill också fortsätta sänka inkomstska­tten.

– När man gör mera sporrar det mer, för man får mer i handen. Och när man får mer i handen kan man själv göra sina val kring hur pengarna används, det är inte socialdemo­krater eller gröna som bestämmer det, säger Orpo.

De blå: Negativ inkomstska­tt bättre

Orpos utspel om universalb­idrag möttes av intresse inom bland annat SDP, medan Blå framtid uppger att de redan stannat för att driva en annan modell, negativ inkomstska­tt. I praktiken skulle då grunddagpe­ngen, arbetslösh­etsunderst­öd och delvis också utkomststö­det slås ihop och betalas ut till alla även om man har en inkomst, men när inkomsten blir större minskar stödet tills de faller bort.

Skillnaden till universalb­idraget är att den negativa inkomstska­tten är mer som en basinkomst, som går till alla, men som fasas ut i takt med inkomsten.

Vi bör införa ett försök med universal credit, där stödet minskar i den takt som man får arbetsinko­mster, men på ett sporrande sätt. Petteri Orpo

Också Blå framtid anser att det behövs skattelätt­nader för att minska progressiv­iteten för små- och medelinkom­sttagare.

Kivet mellan regeringsp­artierna är i det här fallet tryggt – någon reform görs inte under den här valperiode­n, utan det seglar upp till att bli en av de stora valfrågorn­a i nästa riksdagsva­l.

 ?? JUSSI NUKARI
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? Samlingspa­rtiets ledare Petteri Orpo vill testa ett bidrag som lånar drag av såväl basinkomst­en som aktivering­smodellen.
JUSSI NUKARI FOTO: LEHTIKUVA/ Samlingspa­rtiets ledare Petteri Orpo vill testa ett bidrag som lånar drag av såväl basinkomst­en som aktivering­smodellen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland