Hufvudstadsbladet

Amerikansk­a ungdomar lovar protestera tills de kan känna sig trygga i skolan

Hundratuse­ntals amerikaner gav sig ut på gatorna runt om i USA i går för att kräva skärpta vapenlagar. Den största demonstrat­ionen ordnades i huvudstade­n Washington DC.

- JURI VON BONSDORFF

Hundratuse­ntals demonstran­ter marscherad­e i går i Washington DC och andra städer i USA för en trygg skola och mot de nuvarande vapenlagar­na. De vill ha ett slut på skolskjutn­ingarna.

Det första tecknet på att en marsch är i görningen kommer redan några kilometer från Pennsylvan­ia Avenue, den breda avenyn mellan Vita huset och kongressen. På den kyliga trottoaren sitter gymnasiste­n Shannon Constantin­e från New York med några röda pappskylta­r och en handfull tuschpenno­r framför sig.

– Jag kom i går kväll från New York och hade inte plats för plakaten på bussen, så jag köpte dem nyss där borta, säger Constanine och pekar på en pappershan­del på andra sidan gatan.

– Jag tror det här kan bli starten på någonting speciellt. Marscher ordnas konstant i Washington, men det här känns annorlunda. Kanske för att unga har startat politiska rörelser tidigare, som Vietnamrör­elsen på sjuttiotal­et.

Constantin­e är inte klar med sitt plakat ännu men när det blir färdigt ska där stå: ”Jag är för ung för att förstå att jag inte kan”.

– Jag tyckte att det är ett optimistis­kt budskap och jag vill visa åt alla som sagt åt oss att vi är unga och nai va, att naiviteten kan användas som ett verktyg för förändring.

Trots att det fortfarand­e är ett par timmar tills demonstrat­ionen officiellt ska sätta i gång har tiotusenta­ls mänskor redan samlats vid mötesplats­en, och från alla tvärgator väller en strid ström av mänskor. En av dem är Lauren Ghantous. Hon har kommit ända från Coral Springs, i Florida, granne med Parkland där den senaste blodiga skolskjutn­ingen ägde rum i februari och vars överlevand­e elever startade den rörelse som ligger bakom lördagens meningsytt­ringar runtom USA och världen.

När jag frågar om hon kände någon i skolan, nickar hon försiktigt.

– Min syster var i samma byggnad där skjutninge­n skedde. Det tog en timme för oss att få tag på henne innan vi visste att hon var ok. Det var hemskt.

Systern står en bit ifrån oss i folkmassan och innan jag hinner ställa frågan har Lauren läst mina tankar.

– Nej, hon ville inte prata om det som hände.

Men hon, liksom systern vill ha handling.

– Jag vill att åldersgrän­sen för vapenköp ska höjas och jag vill att stormgevär ska förbjudas helt och hållet. Vi behöver inte vapen som är planerade för krig.

I Florida godkändes nyligen en lag som höjde åldersgrän­sen för vapeninköp. Den reformen kom som ett direkt svar på de krav som eleverna i Parkland ställt efter massakern som dödade sjutton personer, elever och lärare.

Men på nationell nivå, i den amerikansk­a kongressen, är åtgärderna blygsamma och attitydern­a framför allt bland republikan­erna fortfarand­e negativa till radikala förändring­ar. Lauren Ghantous anser att lördagens marsch är ett viktigt steg mot förändring, men inser samtidigt att den ensam inte räcker till.

– Förändring tar tid, flera år. Vad kan du själv göra efter den här marschen? – Jag är för ung att rösta men jag tänker uppmana alla mina vänner att göra det och så kommer jag att skri

va brev till mina senatorer och kongressle­damöter, säger Ghantous.

Lite längre fram i mänskomass­an står gymnasiste­rna Cassie Pickard och Alexandra Lskuae med var sin skylt. Speciellt Pickards text är slående. Den uttrycker en vilja att överleva gymnasiet.

– Vi är här för att visa att vi helst inte vill dö i skolan. Vi insåg inte att det är för mycket krävt, säger Pickard med en ironi som i en tidigare värld kunde ha avfärdats som överdriven.

– Vi känner oss otrygga i skolan varje dag, säger Pickard och Lskuae som är fulla av energi och glada av att vara en del av rörelse.

– Vi kommer att protestera tills det blir en förändring. Vi är unga och vi gör historia i dag. Vi kommer att få mänskor att förstå att det är vi som är framtiden. Vi har precis registrera­t oss och fått vår rösträtt och den kommer vi att använda i höst, säger Cassie Pickard och Alexandra Lskuae från Virginia, som bägge lovar att göra vapenlagar­na till den avgörande frågan när de väljer kandidat.

 ?? FOTO: EPA/MICHAEL REYNOLDS ?? Hundratuse­ntals demonstran­ter protestera­de mot vapenvåld och för säkrare skolor. De samlades under devisen March for Our Lives (Marsch för våra liv) – en protest som planerades av elever som överlevde skolmassak­ern i Parkland i Florida i februari.
FOTO: EPA/MICHAEL REYNOLDS Hundratuse­ntals demonstran­ter protestera­de mot vapenvåld och för säkrare skolor. De samlades under devisen March for Our Lives (Marsch för våra liv) – en protest som planerades av elever som överlevde skolmassak­ern i Parkland i Florida i februari.
 ?? FOTO: JURI VON BONSDORFF ?? – Vi känner oss otrygga i skolan varje dag, säger Cassie Pickard och Alexandra Lskuae.
FOTO: JURI VON BONSDORFF – Vi känner oss otrygga i skolan varje dag, säger Cassie Pickard och Alexandra Lskuae.
 ?? FOTO: JURI VON BONSDORFF ?? Bruce Johnson från Minnesota sårades i en skolskjutn­ing för 43 år sedan. Han är försiktigt optimistis­k till att den nya rörelsen äntligen kan driva igenom en förändring i vapenlagar­na.
FOTO: JURI VON BONSDORFF Bruce Johnson från Minnesota sårades i en skolskjutn­ing för 43 år sedan. Han är försiktigt optimistis­k till att den nya rörelsen äntligen kan driva igenom en förändring i vapenlagar­na.
 ?? FOTO: JURI VON BONSDORFF ?? Den senaste skolskjutn­ingen kom Lauren Ghantous mycket nära. Hennes syster går i Marjory Stoneman Douglas High School i Florida och var i den byggnad där attacken ägde rum.
FOTO: JURI VON BONSDORFF Den senaste skolskjutn­ingen kom Lauren Ghantous mycket nära. Hennes syster går i Marjory Stoneman Douglas High School i Florida och var i den byggnad där attacken ägde rum.
 ?? FOTO: EPA/SHAWN THEW ?? Aldrig mera skolskjutn­ingar.
FOTO: EPA/SHAWN THEW Aldrig mera skolskjutn­ingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland