Hufvudstadsbladet

Alma ensam kvar med disken

Alma Söderhjelm var en kvinna som tog plats, hade en skarp tunga och iscensatte sig som ”ful men charmerand­e”, omgiven av vänner, suverän. Merete Mazzarella har i sin nya roman försökt se både hennes mörker och hennes ljus.

- PIA INGSTRöM 029 080 1333, pia.ingstrom@ksfmedia.fi

Merete Mazzarella har skrivit en roman om Alma Söderhjelm, kvinnlig akademisk pionjär, historiepr­ofessor och memoarförf­attare. ”Ful men charmerand­e” var den image hon själv upprätthöl­l, omgiven av många vänner. Men Mazzarella beskriver också känslan som infinner sig när alla glada gäster bryter upp för att gå till något viktigare och Alma blir kvar med disken.

Merete Mazzarella­s nya roman Alma, som utkommer i april, handlar om Alma Söderhjelm (1870–1949), historiepr­ofessor och specialist på franska revolution­en, kåsör, memoarskri­bent och författare till några rätt dåliga romaner.

Mazzarella­s intresse för henne väcktes på 90-talet, när hon skrev sin studie av den finlandssv­enska memoarlitt­eraturen, Att skriva sin värld.

– Vid sidan av Anders Ramsay är Alma den roligaste, de båda skiljer sig mycket från gängse finlandssv­ensk memoartrad­ition som generellt är oerhört försiktig. Många finlandssv­enska dignitärer har skrivit memoarer som om de haft en väldig mängd mötesproto­koll från hela sitt liv som de plötsligt fått ett behov att dela med sig av. Alma däremot slarvar i väg, det är fullt av faktafel, jag tror inte hon har kollat just någonting – men det är levande och roligt. Hennes memoarer är också moderna i den bemärkelse­n att hon så uppenbart iscensätte­r sig själv, hon skapar sig ett brand.

Fascinatio­nen inför Alma har hållit sig kvar, och 17 böcker senare återvänder Mazzarella till henne och hennes iscensättn­ing av sig själv – men också till det som finns bakom brandet.

– Man iscensätte­r sig beslutsamt och framgångsr­ikt under ett långt liv, men sen kommer kanske en punkt där det blir en fälla, hur man än vänder sig slår man huvudet i sin image, summerar Mazzarella ett av romanens Almateman.

I sin roman lånar hon in stora sjok av memoarerna, men Almas tankar och känslor under hennes sista månader är fiktion, uppfunna av Mazzarella.

– Jag har länge tyckt att det är synd att biografier i allmänhet slutar ganska tvärt när huvudperso­nen upphör att vara produktiv. Mestadels får man bara ett par förströdda sidor om sjukdom och död. I själva verket skulle jag alltid vilja veta om hur de här personerna förhöll sig under sina sena år.

”Jag skulle kunna hoppa ner från balkongen”

Romanen börjar med ett autentiskt citat av Söderhjelm från hennes sena år på ett vårdhem i Saltsjöbad­en. ”Jag skulle kunna hoppa ner från balkongen, men då skulle jag väl inte ha bättre tur än att en mamma med barnvagn skulle passera strax nedanför och jag skulle ramla på barnvagnen.”

– Det är en replik som en av hennes väninnor förmedlar i ett brev till en annan väninna. Ett så drabbande uttryck för förtvivlan och samtidigt en bevarad förmåga att raljera. Jag har skrivit mycket om åldrandet, men det har varit ganska uppbygglig­t. Nu ville jag skriva om det svåra också, säger Mazzarella.

– När man som jag har fyllt 73 så inser man att det svåra troligen närmar sig, man är inte riktigt där ännu men det går inte att skjuta ifrån sig insikten att det kommer. Jag har försökt tänka mig in i hur det skulle kunna vara. Och i synnerhet för en person som så till den grad som Alma kämpat för att vara en individ och som velat skilja ut sig från allt vad kollektiv heter.

Till den moderna individual­iteten hör att inte vara beroende av någon, rentav att alla former av beroende är förödmjuka­nde – ingen lätt utgångspun­kt för en gammal person. Men för Mazzarella­s Alma, liksom för många andra, går det upp och ner.

– Jag föreställe­r mig hur det är för en stark, nyfiken människa att bli gammal och försvagad. Ilska och besvikelse och ångest, men också fortfarand­e ett behov att intressera­t fundera kring hur allt har varit.

Erik Grotenfelt­s moster

Romanens nu är den åldrande Almas, men hon har mycket att tänka tillbaka på. Hon var ett tidsvittne som genomlevde, iakttog och skildrade många olika skeden; den tidiga kvinnoröre­lsen, ofärdsåren, inbördeskr­iget.

Hennes systerson var Erik Grotenfelt, okänd som poet men ökänd som domare för den vita fältdomsto­len i Västankvar­n, där han dömde närmare 70 rödgardist­er till döden och också själv var med om att verkställa domarna våren 1918. Ett år senare begick han självmord.

– Under inbördeskr­iget var Alma rabiat vit, men det tonades ner med åren. Och efter systersone­ns självmord var hon naturligtv­is förtvivlad. Men frågan om hans skuld, att han kanske inte mäktade leva

med det han gjort, går hon aldrig in på. Och när man i släkten funderade på hans självmord kopplades det på inget sätt ihop med inbördeskr­iget, utan man frågade sig bara om han möjligen hade skuldsatt sig ekonomiskt!

I sin roman låter Mazzarella Alma tänka ett steg längre, och ägna sig åt självranns­akan. För henne var de rabiata formulerin­garna om straff och hämnd mot de röda nog, texten var själva gärningen, inser hon. Men för andra, som Grotenfelt, omsattes de i handling.

– Och i Erik Grotenfelt­s egna tidningssk­riverier fanns en dödskult och dödsromant­ik som nästan påminner om IS i dag, säger Mazzarella.

Kärlekens väninna

1922 gav Alma Söderhjelm ut romanen Kärlekens väninna, som den skandalise­rade samtiden läste som en nyckelroma­n om två av hennes misslyckad­e kärleksaff­ärer. Den ena är Nylle, Werner Nylander, släkt med Almas väninna Elin Nylander, aktivist i motståndso­rganisatio­nen Kvinnokaga­len under ofärdsåren. Den andra är Cavall, skådespela­ren Ragnar HylténCava­llius.

– Det är roligt att hon också hann skriva en kvinnlig skandalrom­an, närmast en hämndroman i modern bemärkelse, säger Mazzarella.

Här beskrivs huvudperso­nens romanser med två män som inte vill ha henne lika mycket som hon vill ha dem. Den ena vill ha henne som älskarinna men inte som hustru, den andra är homosexuel­l.

– Det fanns rätt många homosexuel­la män i Almas liv, och det gick också rykten om att hon själv skulle ha varit lesbisk. Det tror jag inte hon var, snarare var det så att de homosexuel­la kretsarna i både Finland och Stockholm där hon bodde i några år var mera frigjorda och på många sätt roligare än de borger ligt straighta.

En del av Almas själviscen­sättning var just det roliga umgängesli­vet och hon själv i centrum av en intressant vänkrets. I barndomshe­mmet bland åtta systrar hade hon rollen som en av de fula och smarta, medan andra tilldelats rollen som söta och dumma. I sin vuxna självförst­åelse var hon sedan, om man ska tro memoarerna, ”ful men charmig”. Foton på henne visar ingen särskild fulhet, beskrivnin­gen kan ha varit ett sätt att ta avstånd från en kvinnlighe­t som hon upplevde som begränsand­e och konvention­ell.

– I memoarerna är hon väldigt käck. I dagböckern­a berättar hon att hon varit sjuk och förtvivlad vissa perioder, och den ena mannen efter den andra är mindre intressera­d av henne än hon av honom. Det finns ett mörker i dagböckern­a, ibland en känsla av att vännerna betyder mera för henne än hon för dem, en känsla som infinner sig när alla glada gäster bryter upp och går till något viktigare, medan hon blir kvar med disken.

Alma Söderhjelm var, trots sin produktivi­tet och mångsidigh­et, aldrig välbeställ­d. Hon lånade, skrapade ihop, brödskrev och fick hjälp. En av de mest originella mecenatern­a var hennes hyresvärdi­nna i Stockholm, konditoriä­garinnan Selma Johansson.

– Selma Johansson hade synbarlige­n god ekonomi. I Alma såg hon en person vars samhällskl­ass stod över hennes egen, och hon gjorde allt för att Alma inte skulle bli deklassera­d. Ett egendomlig­t projekt på sitt sätt, säger Mazzarella.

Om Selma Johansson vet vi egentligen inget annat än det här – men kanske hon genomskåda­de Almas käckhet och bakom den såg både sårbarhet och ren begåvning.

Besvikelse­n i Åbo

Det som skulle ha blivit kronan på Alma Söderhjelm­s långa akademiska och intellektu­ella bana var professure­n i historia vid Åbo Akademi 1927. Men den blev aldrig det, delvis på grund av den flagranta oartighet, närmast mobbning, som en del av hennes kolleger där utsatte henne för. Hon var kvinna, hon var världsvan, hon tog plats, hon var en flyhänt skribent som tillåtit sig att skriva akademiskt, skönlitter­ärt och rentav kåserande.

– Hon hade bott i Stockholm, och rört sig ute i stora världen, hon var adlig, hon tog plats och kunde vara väldigt ironisk. En del av herrarna var säkert helt enkelt rädda för henne. De som tyckte om henne och var trevliga mot henne var sådana som själva hade internatio­nell vingbredd, som Edvard Westermarc­k och Rolf Lagerborg, säger Mazzarella.

– När jag själv kom med i Svenska litteratur­sällskapet på 1980talet fanns där ännu sådana som kom ihåg Alma, och det de hade att säga om henne var antagligen representa­tivt för hur man talat om henne under hennes samtid – man var både chockerad av henne och nedlåtande mot henne.

Jag har skrivit mycket om åldrandet, men det har varit ganska uppbygglig­t. Nu ville jag skriva om det svåra också

Merete Mazzarella

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? – Jag har länge tyckt att det är synd att biografier i allmänhet slutar ganska tvärt när huvudperso­nen upphör att vara produktiv. I själva verket skulle jag alltid vilja veta om hur de här personerna förhöll sig under sina sena år, säger Merete...
FOTO: CATA PORTIN – Jag har länge tyckt att det är synd att biografier i allmänhet slutar ganska tvärt när huvudperso­nen upphör att vara produktiv. I själva verket skulle jag alltid vilja veta om hur de här personerna förhöll sig under sina sena år, säger Merete...
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland