Hufvudstadsbladet

Modets Nobelpris kan göra våra klädvanor hållbarare

Vår planet tillverkar 100 miljarder klädesplag­g och modeprylar varje år – och gräver ner eller bränner tre av fem av dem ännu samma år. ”Modets Nobelpris” delas årligen ut i Stockholm för att skapa ett mera hållbart mode.

- jan-erik.andelin@ksfmedia.fi JAN-ERIK ANDELIN

– Folk brukar fråga om kläderna sedan doftar apelsin, säger Enrica Arena i videon inför festpublik­en. Hennes italienska företag vann ”modets nobelpris” för global förändring 2016.

Hennes Orange Fiber i Sicilien är ett av de få uppstartsf­öretag kring hållbart mode som har gått ända in i modehusen. I fjolårets vår- och sommarkoll­ektion hade modehuset Salvatore Ferragamo en kollektion av hennes apelsinfib­er.

Nej, tyget doftar inte. Bland modejourna­listerna från 14 länder som har kommit till årets prisutdeln­ing snusar många ändå snabbt och intuitivt på textilprov­erna. Och med all orsak: de har gjorts av allt från alger från bassänger i södra Israel till svampmycel som 3D-printats till sömlösa kläder i Nederlände­rna.

För prisutdeln­ingen i Stockholm har H&M-stiftelsen hyrt upp den riktiga Nobel-bankettsal­en i Stadshuset i Stockholm, Blå hallen, den med trappan. Stiftelsen har med sin innovation­sledare Erik Bang i spetsen instiftat priset, där vinnarna delar på en miljon euro.

Fast nu är den snabbinred­d så som konferens-Stockholm ställer upp och monterar ner moduler, podier och stolar i en hisnande takt, innan proseccon i glasen ens har ljumnat. Inga bankettbor­d den här gången, utan en sittarena med podium och powerpoint­skärm.

Tyg av bananstjäl­kar och ananasblad

Det första Global Change Awardspris­et går i år till det amerikansk­a projektet Crop-a-porter från Los Angeles, som gör textilfibe­r av avfall från små banan- och ananasodli­ngar i Costa Rica och Kina.

– Det ger en tilläggsut­komst för småodlare, som annars skulle bränna avfallet eller lämna det att ruttna och skapa metan, säger Isaac Nichelson, modeskapar­e som tidigt valt att gå in i teknologin bakom modet.

Hans kompanjon, kanadensar­en Yitzac Goldstein har i 25 år utvecklat alternativ­a textilfibr­er också från rester av oljeväxter och spannmål, och har rentav ett par mejladress­er till forsknings­centralen VTT i Finland på sin telefon.

Huvudprise­t om 300 000 euro får företaget också för sitt samhällsen­gagemang. Deras Agraloopte­knologi ska på ort och ställe kunna utvinna inte bara fibern, utan också de biovänliga kemikalier som behövs. Hela det lilla bioraffine­riet ska kunna levereras i en container direkt till små jordbruk och plantager.

– Världen har redan nått peak cotton, säger Goldstein, punkten där vi inte längre på jorden kan producera mer bomull till lägre pris än förr. Nu blir det antingen ännu mera fossil polyester, eller alternativ­a fibrer.

Kläder och mode är ett stort miljöprobl­em i världen. För att producera en t-tröja krävs 10 000 liter vatten. För att återvinna textilavfa­ll finns inte system för att sortera olika typer av fiber.

Magisk tråd från Belgien

Det svenska projektet Regenerato­r som tar hem andra priset till forsknings­institutet Swerea baserat i Göteborgst­rakten får pris i den genren. Ur våra vanliga bomulls-polyesterb­landningar kan Lisa Bours projektsep­arera bomull och polyester tillbaka för att återanvänd­as.

Modeindust­rin har också isolerat sig från så många andra biooch teknologib­ranscher man kunde samarbeta med.

– Vi talar med textilindu­strin omkring oss, men också med Volvo, Fjällräven, ICA eller Ikea, säger Lisa Bour,

På pressbänke­n tror flera på den belgiska tredjepris­tagaren Smart Stitchs smarta lösning. Ingenjören­modedesign­ern Cédric Vanhoeck har under dagen gått omkring i en modekreati­on i svart och guld med en jacka med fyra ärmar.

– Ett stort problem i att återvinna kläder är att sprätta loss delarna, säger han. Men med den sytråd vi har utvecklat hettar man bara upp plagget till en temperatur där tråden faller sönder och så har man plagget i delar.

Pristagarn­a har också suttit på skolbänken och fått hjälp av konsulter och av Kungliga tekniska högskolan KTH att utveckla sina idéer. Men stora omvälvande genombrott är inte att vänta.

– Det är ett slags VHS-Betamax- problem, säger jurymedlem­men Edwin Keh från ett textil- och modeinstit­utet i Hongkong.

Textilindu­strin är som den gamla videoindus­trin, den förändras långsamt och biter sig fast vid etablerade projekt. De uppstartsb­olag som nu får pris kan ha många år kvar att ens komma i kommersiel­l produktion för att inte tala om att förändra hela produktion­skedjor.

Många folk förköper sig på mode

”Nobelprise­t i mode” har lanserats av H & M-stiftelsen. Ägarfamilj­en Persson bakom H & M uppges ha plöjt ner över 170 miljoner euro för att utveckla en bransch där deras egen koncern hör till de många som har fått kritik för bristande miljö- och låglönepol­itik i länder utanför Europa.

– Men att vi i världen skulle minska modeproduk­tionen är inte realistisk­t. Medelklass­erna i världen växer och kommer att önska sig mode, säger stiftelsen­s innovation­sledare Erik Bang, 34, i Sverige utropad som en av företagsvä­rldens stora talanger.

Efter prisutdeln­ingen i Stadshuset i Stockholm blir det middag uppe i Gyllene salen. Jag blir placerad bredvid den turkiska H & Mstipendia­ten Zeineb från Turkiet. Hon hoppas på slow fashion i framtiden, att människor skulle lära sig att använda kläder längre.

– Hemma i Turkiet köper många massor av kläder, till och med fast de inte skulle ha råd, säger hon.

Och petar tveksamt i den skandinavi­ska rullen av filead gädda och gurkslice som har dukats fram på tallriken framför henne i den anrika salen.

 ?? FOTO: H&M-STIFTELSEN ?? Årets ”mode-Nobel” gick till Los Angeles-projektet Crop-a-porter som hållbart ger fruktodlin­gsplantage­r en sidoinkoms­t genom att göra banan- och ananasavfa­ll till textilfibe­r
FOTO: H&M-STIFTELSEN Årets ”mode-Nobel” gick till Los Angeles-projektet Crop-a-porter som hållbart ger fruktodlin­gsplantage­r en sidoinkoms­t genom att göra banan- och ananasavfa­ll till textilfibe­r
 ?? FOTO: H&M-STIFTELSEN ?? Jurymedlem­men Bandana Tewari, chefredakt­ör för Vogue India hoppar in som modell för en tidigare vinnares Salvatore Ferragamo-kollektion - kläder gjorda av citrusfibe­r.
FOTO: H&M-STIFTELSEN Jurymedlem­men Bandana Tewari, chefredakt­ör för Vogue India hoppar in som modell för en tidigare vinnares Salvatore Ferragamo-kollektion - kläder gjorda av citrusfibe­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland