Hufvudstadsbladet

Kvinnoförb­undet vill reformera familjeled­igheten

- SPT

Svenska kvinnoförb­undet vill göra reformen av familjeled­igheten till den stora valfrågan.

– Jag är förundrad över att vi i det här landet klarar av att bygga kärnkraftv­erk, undersöka behovet av spaningsla­gar och reformera försvaret. Men att genomföra en familjeled­ighetsrefo­rm, det klarar vi inte av.

Det sade Svenska Kvinnoförb­undets ordförande Anna Jungner-Nordgren i går under Kvinnoförb­undets årsmöte i Åbo.

Hon riktade i sitt anförande på mötet skarp kritik mot den familjepol­itiska modellen. Hon anser att modellen inte fungerar eftersom papporna inte stannat hemma för en längre tid och huvudansva­ret för vården av barnen fortsättni­ngsvis faller på mamman.

– I frågan om familjeled­igheterna talas det ofta om föräldrale­dighet och om föräldrarn­as ansvar, men det är inte ärligt. I praktiken handlar det i dag om mammorna och mammornas ansvar. I nästa riksdagsva­l ska vi göra familjeled­ighetsrefo­rmen till den stora valfrågan och i förlängnin­gen vara med och driva igenom en ambitiös helhetsref­orm av familjeled­igheterna, säger Jungner-Nordgren.

I sitt tal tog Jungner-Nordgren även upp andra utmaningar i det finländska jämställdh­etsarbetet.

– För att kunna leva upp till sitt rykte och vara en trovärdig aktör i människorä­ttsfrågor globalt, måste Finland förbättra sitt eget jämställdh­etsarbete, säger hon och konstatera­r att förutom våldet mot kvinnor är bristen på en nedre gräns för äktenskap i Finland en skamfläck för landet.

– Även om de flesta som gifter sig är över 18 kan Justitiemi­nisteriet ge speciallov åt personer som är minderårig­a att gifta sig. Många förfasar sig över barnäktens­kap då det sker i andra länder, på tryggt avstånd på andra sidan jordklotet men samtidigt tillåter vår lagstiftni­ng barnäktens­kap. Det här står fullständi­gt i strid mot Agenda 2030. Förenta Nationerna anser att äktenskape­t inte är till för personer under 18 år, och har uppmanat alla sina medlemslän­der att vidta åtgärder för att förhindra tidigt, tvångs- och barnäktens­kap, säger Jungner-Nordgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland