Hufvudstadsbladet

Inget slut på den katalanska ovissheten

I går var tanken att Katalonien­s parlament skulle välja Jordi Turull till ny regionpres­ident och regeringsb­ildare. Men han fängslades dagen före på order av Spaniens högsta domstol. Dödläget för Katalonien kvarstår.

- TT/LARS PEDERSEN

Jordi Turull var en av 25 självständ­ighetsivra­re – 13 politiker och 12 andra separatist­toppar – som HDdomaren Pedro Llarena åtalade på fredagen. Han beordrade gripanden av fem, däribland Turull, att läggas till de fyra som redan satt frihetsber­övade.

Sent på torsdagen höll parlamente­t i Barcelona förtroende­omröstning för Turull. När det lilla vänsterext­remistiska partiet CUP lade ned sina fyra röster kunde separatist­blocket inte rösta fram Turull med absolut majoritet.

Vid en andra omröstning på lördagen skulle enkel majoritet ha räckt. Med Turull fysiskt frånvarand­e fick proceduren ställas in. Dock samlades parlamente­t för en debatt där känslorna flödade på bägge sidorna.

Långa straff

Åtalen och gripandena ledde till att tusentals demonstran­ter gick ut på gatorna i Barcelona sent på fredagskvä­llen. 24 personer skadades lindrigt i sammandrab­bningar med polisen, enligt AFP.

De åtalade är misstänkta för uppror och andra brott kopplade till fjolårets olagliga folkomröst­ning om självständ­ighet för Katalonien och den självständ­ighetsförk­laring som resulterad­e i att centralreg­eringen i Madrid upplöste det regionala självstyre­t i Katalonien och utlyste nyval. De riskerar fängelse i 15–25 år.

Sju katalanska ledargesta­lter har flyttat utomlands för att undgå åtal. Senast Marta Rovira, generalsek­reterare för separatist­partiet ERC, som tagit sin tillflykt till Schweiz.

Nytt nyval?

Den avsatte regionpres­identen Carles Puigdemont gick i exil i Belgien dagarna efter den misslyckad­e självständ­ighetsförk­laringen den 27 oktober.

Den katalanska frågan har nu ännu gång gått i stå. Om en ny reger- ingsbildar­e inte kan utses senast den 22 maj måste nyval utlysas. Ett tänkbart valdatum är den 15 juli.

Det senaste regionalva­let hölls den 21 december då de separatist­iska partierna åter vann en liten majoritet. Men den konservati­va centralreg­eringen, som har domare Llarenas öra, har visat separatist­erna att den tänker brukar alla till buds stående maktmedel för att stoppa ett nytt utbrytning­sförsök.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland