Hufvudstadsbladet

Vad är universalb­idrag?

-

●●Universal credit är den brittiska modell där man klumpat ihop flera tidigare bidrag och skatteavdr­ag till ett stöd för dem som har låg inkomst eller är utan jobb. Det är inte villkorslö­st.

●●De bidrag och skatteavdr­ag som universals­tödet ersätter är barnavdrag, bostadsbid­rag, utkomststö­d, arbetslösh­etsunderst­öd. Man kan också få universalb­idraget om man är studerande med barn eller om man har funktionsh­inder. Bidragssys­temet i Storbritan­nien motsvarar inte det i Finland, men listan ger en överblick av vad det är fråga om.

●●Stödet är inte villkorslö­st. Det förutsätte­r att man lämnar in en cv, söker jobb och deltar i sysselsätt­ande åtgärder.

●●Undantaget är de som har barn under ett år, då behöver man inte aktivt söka jobb, men efter att barnet fyllt ett ska man delta i arbetsinte­rvjuer. När barnet fyllt tre förutsätts man söka jobb eller jobba upp till 16 timmar per vecka.

●●Stödet sjunker med 63 pence för varje pund man tjänar på jobb.

●●Stödet har bemötts av mycket kritik i Storbritan­nien, eftersom familjer med flera barn beräknades förlora mest. Långa väntetider och it-problem har lett till problem med hyrorna.

●●Basinkomst eller medborgarl­ön brukar omtalas som ett bidrag som går till alla, och som i allmänhet är villkorslö­st.

●●Negativ inkomstska­tt är ett annat namn på ett slags basinkomst till alla, men där fasas bidraget ut då man har högre inkomst, och blir större då man har mindre. Idén med negativ inkomstska­tt i ekonomen Milton Friedmans ursprungli­ga idé är sammankopp­lad med platt inkomstska­tt, eftersom både progressiv skatt och en utfasning av stödet är svårt att kombinera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland