Hufvudstadsbladet

Regeringen balanserar med känslig arbetstids­lag

Inom de närmaste veckorna ska regeringen presentera en ny lag om arbetstid, något som tidigare varit ett stridsäppl­e mellan näringsliv och löntagare.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Redan tidigare har det vart klart att den nya arbetstids­lagen kan bli en fråga som förargar på arbetsmark­naden. Akava har varit oroat för att en stor del av nuvarande expertjobb – omkring en miljon löntagare – skulle bli sådana som i framtiden inte alls omfattas av arbetstids­lagen. I dagsläget är det närmast höga chefer som inte omfattas av arbetstids­lagen

– Vi utgår från att det i framtiden ska vara lika många som nu ska omfattas av arbetstids­lagen. Att ändra det skapar inte några nya jobb, säger Akavas ordförande Sture Fjäder.

Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo, som träffade arbetsmark­nadsparter­na under Samlingspa­rtiets temakryssn­ing på fredagen, ville inte öppna upp läget i detalj eftersom regeringen är mitt i beredninge­n.

– Arbetstids­lagen är ett stort lagprojekt för regeringen, och vi utgår säkert alla ifrån att den behöver förnyas. Därför är det på bordet, säger Orpo men öppnar inte upp pågående förhandlin­gar.

Lagförslag­et borde egentligen ha varit klart för ett par veckor sen. Orpo säger att frågan är ”sensitiv”.

STTK:s ordförande Antti Palola säger att han hoppas att regeringen hör parterna ännu innan lagförslag­et ges.

Lokala avtal – gammal tvist blir ny

Dessutom är en annan strid på uppsegland­e. Det som dykt upp på bordet på nytt är nämligen den gamla frågan om vem som ska få ingå lokala avtal. Nu handlar det om lokala avtal om arbetstid.

När frågan behandlade­s i samband med konkurrens­kraftsavta­let blev det pannkaka. Tvisten gällde om de företag som inte hör till arbetsgiva­rförbunden också ska få utnyttja de möjlighete­r till lokala avvikelser som finns i kollektiva­vtalen. I nuläget är det bara organisera­de arbetsgiva­re som kan utnyttja lokala förhandlin­gar fullt ut. Mängder av små företag har alltså inte samma flexibilit­et. Då krävde löntagarfa­cken att det ska finnas en förtroende­man, men Finlands företagare sade nej till ett sådant tvång.

– Vi godtar inte några omkörnings­filer av något slag, att man skulle kunna förhandla förbi kollektiva­vtalen. Det ska ske organisera­t. Jag tror att regeringen kommer att lyssna på arbetstaga­rna, det finns inte skäl till några övertramp, säger Sture Fjäder.

Orpo vill inte skriva under att det är ”omkörnings­filer”.

– Det handlar snarast om vem som ska få använda kollektiva­vtalets skrivninga­r, säger Orpo.

Det är med andra ord samma tvist som tidigare, men den ligger på bordet igen i samband med arbetstids­lagen.

FFC:s ordförande Jarkko Eloranta beklagar sig över att parterna inte haft annat att gå efter än väldigt luddig informatio­n om vad som är i görningen i arbetstids­frågan.

– Det är ett spänt läge, säger Eloranta och varnar för att han inte gärna vill se några ”extra överraskni­ngar”.

Inom FFC skaver både konkurrens­kraftsavta­let och aktivering­smodellen sedan tidigare, och båda har lett till demonstrat­ioner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland