Hufvudstadsbladet

”Det här är mitt drömjobb”

Stadsdirek­tör Minna Arve lotsar ett Åbo i medvind, men hon har fortfarand­e stadens svåra år i färskt minne. Arves intresse för politik vaknade redan i barndomens Bjärnå.

- SPT/MIKAEL PIIPPO

I november 2017 blev 43-åriga Minna Arve historisk i Åbo. Det var då hon efterträdd­e Aleksi Randell som stadsdirek­tör för Finlands äldsta stad, och blev första kvinna på posten.

”Glastaket sprack i Åbo” deklarerad­e bland annat Helsingin Sanomat på sin webbplats, men Arve själv säger att hon inte tänkt särskilt mycket på genusfråga­n.

– Inte väckte det då några speciella känslor och inte tycker jag att valet av stadsdirek­tör handlade om att välja kvinna eller man. Å andra sidan, om det är så att en kvinnlig stadsdirek­tör kan ge ett exempel på att stadsdirek­tören kan vara en kvinna, eller en man, är det fint. Jag hoppas en liten flicka eller pojke kan tänka att det är möjligt oavsett kön, funderar Arve.

– Åbo är en stad med en väldigt lång historia, och jag skulle väl formulera det så att jag är nöjd över att det blivit normalt med en kvinnlig stadsdirek­tör.

Åbo stadsfullm­äktige valde i fjol stadens nästa stadsdirek­tör med en sluten omröstning. Samlingspa­rtisten Arve vann över socialdemo­kraten Jarkko Virtanen med en ynka röst, och fick genast efter valet svara på frågor om hur starkt hennes mandat är.

Arve konstatera­de att hon och Virtanen tillsamman­s har hela fullmäktig­e bakom sig och att de planerar att föra Åbo framåt i samarbete med varandra. Efter fyra månader som stadsdirek­tör håller hon fast vid sin åsikt.

– Vi har ett bra team. Vi jobbar mycket tillsamman­s med biträdande stadsdirek­tören Virtanen och andra medlemmar i stadens ledningsgr­upp.

”En väldigt annorlunda situation”

Innan hon klev in som stadsdirek­tör hade Minna Arve bland annat jobbat som Samlingspa­rtiets partisekre­terare och som vd för Åbo handelskam­mare. Hon hoppade av båda uppdragen efter cirka två år och säger att det har varit rappa tag och snabba svängar under hennes karriär.

– Det är naturligtv­is inte optimalt att byta jobb redan efter två år men jag har alltid tänkt att man måste ta de chanser som kommer. Om det inte lyckas kan man åtminstone konstatera att man försökt.

– Stadsdirek­tören väljs för fyra år i taget, och jag tänker stanna i åtminstone fyra år.

Om den ekonomiska tillväxten i Sydvästra Finland, och hela landet för den delen, håller i sig kan det bli fyra roliga år för Arve. När hon under åren 2010–2014 var ordförande för Åbo stadsstyre­lse fick hon bekanta sig med en helt annan verklighet. Finanskris­en hade slagit till och bland annat varvsindus­trin i Åbo var nere för räkning.

– Det är en väldigt annorlunda situation nu än när jag var stadsstyre­lsens ordförande. Då var det väldigt tuffa tider och vi behövde ta svåra beslut, säger Arve.

– Jag vill inte gå tillbaka till tiden när vi jobbade mot en negativ trend i flera år.

Det vill inte Åbo heller, och Arves uppdrag är att styra staden stadigt framåt i den ekonomiska medvinden. Ansvaret är stort, och enligt en jämförelse som Kuntalehti gjorde i början av mars är också Arves månadslön på drygt 15 300 euro den största bland Finlands kommundire­ktörer.

– Jag vill inte jämföra min situation med andra stadsdirek­törer i Fin- land. Jag vet inte hur det är i andra delar av landet och jag är säker på att mina kolleger gör ett fint jobb på sina håll, kommentera­r Arve och funderar länge på frågan om vad som är det svåraste med hennes jobb.

– Kanske det är det att mängden saker som kommer på mitt bord är så stor och ärendena är så olika. Utmaningen är att hålla ordning i huvudet och undvika att blockera projekt för att de fastnar vid mitt bord.

Landskapsr­eformen oroar

Trots avstickare­n som partisekre­terare för Samlingspa­rtiet säger Arve att hon trivs bäst i kommunalpo­litiken. Hon tycker att kommunalpo­litiken kommer närmare människan än den nationella politiken och att resultaten är tydligare på individniv­å.

Apropå nationell politik är Arve försiktigt kritisk till regeringen­s planer på en landskapsr­eform. I likhet med Helsingfor­s och Tammerfors borgmästar­e Jan Vapaavuori och Lauri Lyly är hon orolig över att landskapsr­eformen försvagar storstäder­nas påverkning­smöjlighet­er.

– Vi känner att rollerna mellan staden och det blivande landskapet inte är tillräckli­gt klara om man tänker på näringsliv­spolitik och innovation­spolitik, säger Arve.

Arves intresse för politik vaknade redan i unga år. Hon är född i Åbo men familjen flyttade till Bjärnå när hon var fyra år gammal. Där bodde hon tills hon blev student.

– Min pappa var med i lokalpolit­iken i Bjärnå. Det kändes lite intressant redan då med alla möten hemma hos oss, minns Arve.

Nu för tiden sitter Arve själv med på möten dagarna i ända. Hon säger att jobbet som stadsdirek­tör är tidskrävan­de, men väldigt givande.

– Det här är mitt drömjobb och jag känner mig väldigt lyckligt lottad.

Och om stressen hotar att ta över finns en tillflykts­ort nära till hands.

– Aura å är väldigt viktig för mig. Jag älskar att sitta vid stranden med en kopp kaffe och titta på människor. Det här gäller i och för sig främst på sommaren, säger Arve och ler.

Till Arves lycka är det inte länge kvar till sommaren. Vintern släpper så småningom sitt tag om Åbo.

 ?? FOTO: SPT/TATU LERTOLA ?? – Det är väldigt fint att vara stadsdirek­tör just nu. Det händer positiva saker både i Åbo och på andra ställen här i regionen, säger Minna Arve, stadsdirek­tör i Åbo.
■
FOTO: SPT/TATU LERTOLA – Det är väldigt fint att vara stadsdirek­tör just nu. Det händer positiva saker både i Åbo och på andra ställen här i regionen, säger Minna Arve, stadsdirek­tör i Åbo. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland