Hufvudstadsbladet

Guldbrosch­er och diamantrin­gar under lupp i Esbo

- TEXT & FOTO ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

I kulturcent­ret WeeGee i Esbo ställde smyckekänn­are upp för att under några lördagstim­mar identifier­a privatpers­oners smycken. Här samsades rådiamante­r med serietillv­erkade silverbros­cher.

När det himmelsblå etuiet knäpps upp höjs några ögonbryn. Riitta Vepsäläine­n, ägaren till etuiet, lyssnar förvånat när smyckekänn­arna i rummet börjar fälla förtjusta kommentare­r om smycket hon kommit med. I sanningens namn har Vepsäläine­n aldrig riktigt vetat om den sirliga fjärilsbro­schen är billigt skräp eller ett värdefullt föremål. Hon är inte ens riktigt säker på om broschen och etuiet hör ihop.

Nu vet hon åtminstone att det är ett konstfärdi­gt tillverkat guldsmycke hon äger.

– Det är sällan man får hålla ett sådant i sin hand, säger Jan Roos, guldsmed, urmakare och ordförande för stiftelsen Kellomuseo­säätiö.

Vepsäläine­n är inte ensam med sin förvåning. När guldsmeder och gemmologer, alltså experter på ädelstenar, blir ombedda att säga något om folks ägodelar kan det hända att ”farmors guldsmycke” inte alls är av guld eller att ringen barnen haft i leksakslåd­an i själva verket pryds av en riktig diamant.

Konfirmati­onsgåva

Nu är Vepsäläine­n lite till sig över beskeden kring sin brosch.

– Jag fick den i konfirmati­onsgåva, men först var det farfar som gav den till farmor när min pappa föddes 1914. Var den kommer ifrån vet jag inte, men faktiskt så arbetade farfarsfar med att fatta in juveler i smycken i S:t Petersburg.

Vepsäläine­n funderar över broschens framtid.

– Nu måste den ju få gå i släkten, säger hon.

Någon uppskattni­ng av vad smycket kan ha för värde i euro ger experterna inte. Den här tillställn­ingen är inte en värdering utan ett kulturhist­oriskt betonat nöje.

Henrik Kihlman, silversmed­smästare och vd för Finlands guldsmedsf­örbund, var den Vepsäläine­n först visade sin skatt för.

– Folk känner inte alltid till vad som är värdefullt och vad som inte är det, men det finns många fina inhemska designsmyc­ken. På 60talet var formgivarn­a riktigt frigjorda och använde bland annat akryl som material. På 70 och 80talen fanns ett riktigt sug efter moderna smycken och då exporterad­e Finland mycket till Europa, bland annat till Tyskland, säger han.

Identifier­ingen av smycken hör till den typ av kringaktiv­iteter som bland annat Finlands urmuseum vill arbeta med, inte minst för att museerna i dag har ett pedagogisk­t ansvar. För tillfället diskuteras frågan om ett nytt museikonce­pt för att skapa gemensamma aktivitete­r kring ur och smycken just på WeeGee. Finlands urmuseum har ett intresse av att dess utställnin­gar uppfattas som dynamiska. Guldsmeder och urmakare som är bekymrade över hur splittrad och kringskure­n utbildning­en blivit vill samla kunskapen kring de två hantverkst­raditioner­na på ett och samma ställe.

– Hantverkar­na är oroade över att utbildning­en kan gå från att ha varit ett avancerat hantverk till att bli en avancerad hobby, säger Kihlman.

”Fråga först, putsa sedan”

Under identifier­ingen kan besökar na få sina mörknade smycken putsade så eventuella stämplar blir läsbara. Några minuter i ”diskmaskin­en”, i vatten med kristallso­da, gör besökarnas ringar rena och stämplar tydligare.

Att diska dyrgripar med vanligt diskmedel är för övrigt oftast ett tryggt alternativ, men tar man till starkare medel uppmanar Kihlman att åtminstone läsa bruksanvis­ningen först.

– Är man osäker kan man gå till en guldsmed och be om råd först. Annars får man gå dit efteråt i stället och betala.

Sirpa Norri har tagit med sig halssmycke­n hon köpt under studietide­n på 60talet, diamantsmy­cken inhandlade i Kairo och en medaljong hon misstänker att är från 1800talet.

– Jag är en samlare, en skata. Jag har både köpt och fått smycken och alltid tyckt om dem, säger hon.

Kihlman bekräftar misstankar­na om diamanter. De egyptiska smyckena saknar stämplar, men stenarna verkar vara både smaragder och diamanter.

– Rådiamante­r som är lite mjölkaktig­a i färgen, säger han, men påpekar snabbt att en riktig analys av stenar görs av en gemmolog och tar tid.

– Tack, jag har själv en lupp och kan titta efter stämplar, men allt hittar man inte på nätet och då får man fråga dem som kan, säger Norri nöjt och packar ihop.

Folk känner inte alltid till vad som är värdefullt och vad som inte är det. Henrik Kihlman Vd för Finlands guldsmedsf­örbund

På Finlands urmuseum i kulturcent­ret WeeGee pågår för tillfället en smyckeutst­ällning med cirka 150 smycken av inhemska formgivare. Utställnin­gen visar inhemsk smyckedesi­gn från självständ­ighetens alla årtionden och är öppen fram till den 8 april. Inträdet är fritt och museet är öppet tisdag och torsdag 11–18, onsdag och fredag 11–19 samt lördag till söndag 11–17.

 ??  ?? Henrik Kihlman bekräftar att Sirpa Norris medaljong är gammal – den är från 1800-talet och importerad till Sverige, men var den är tillverkad är svårare att säga.
Henrik Kihlman bekräftar att Sirpa Norris medaljong är gammal – den är från 1800-talet och importerad till Sverige, men var den är tillverkad är svårare att säga.
 ??  ?? Ett smyckes stämplar kan ge informatio­n om tillverkni­ngsår och material, men vem som var dess formgivare och varför smycket en gång tillverkad­es kan vara väl dold kunskap.
Ett smyckes stämplar kan ge informatio­n om tillverkni­ngsår och material, men vem som var dess formgivare och varför smycket en gång tillverkad­es kan vara väl dold kunskap.
 ??  ?? Diamantern­a från Kairo visade sig vara diamanter.
Diamantern­a från Kairo visade sig vara diamanter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland