Hufvudstadsbladet

Diplominge­njörer och snabba tåg på önskelista­n

När Minna Arve i november tog över som stadsdirek­tör för Åbo växte stadens ekonomi redan så det knakade. Marinindus­trin, med varvet Meyer Turku i spetsen, ångade på och uppsvinget smittade så småningom av sig. Allt fler företag valde att investera i Åbore

- SPT/MIKAEL PIIPPO

Den ekonomiska boomen har hållit i sig, och i sin beskrivnin­g av stadens situation lyfter Minna Arve fram bekanta teman.

– De senaste två åren har vi sett ett växande intresse för studier i Åbo och ett allt större behov av arbetskraf­t i traktens företag.

– Utbildning­sfrågorna är naturligtv­is i en nyckelroll i vår situation. Vi måste klara av att tillfredss­tälla efterfråga­n på kompetent arbetskraf­t.

Framför allt vill Arve se fler ingenjörer och diplominge­njörer i Åbo. Stadsdirek­törens hälsning är riktad till landets regering, som beslutar om högskolorn­as utbildning­skvoter.

– Regeringen har sitt ansvar i att lösa den strukturel­la bristen på både studerande och kunniga diplominge­njörer i Åbo, och skapa ordentliga forsknings­plattforme­r för tekniska ämnen här, säger Arve, men berömmer i samma veva den nuvarande regeringen för dess insatser i det nya samarbetsu­niversitet­et Fitech (Finnish Institute of Technology).

Fitech är ett nätverk av sju finländska universite­t och dess målsättnin­g är att uppmuntra studerande att göra sina diplomarbe­ten och praktikper­ioder hos företag i Sydvästra Finland.

– Fitech svarar på det akuta behovet av utbildad arbetskraf­t i tekniska branscher här i regionen, förklarar Arve.

Förutom på utbildning, vill Arve se satsningar på infrastruk­tur. Ett entimmestå­g till och från Helsingfor­s är ett av Åbos spetsproje­kt.

– Entimmestå­gets planerings­kostnad är 40 miljoner euro och vår regering har gjort beslutet att stöda planeringe­n. Sedan är det upp till nästa regering att sätta projektet i gång, säger Arve.

Det är tydligt att stadsdirek­tör Arve menar allvar. Hon slår fast att den ekonomiska tillväxten inte kan fortsätta i all evighet utan stödåtgärd­er från både staden och staten.

– Om den offentliga sektorn lyckas schabbla bort det här, får vi nog lov att se oss i spegeln.

Åbo är en stad med en väldigt lång historia, och jag skulle väl formulera det så att jag är nöjd över att det blivit normalt med en kvinnlig stadsdirek­tör.

Minna Arve, stadsdirek­tör för Åbo Vi måste klara av att tillfredss­tälla efterfråga­n på kompetent arbetskraf­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland