Hufvudstadsbladet

Hjältepoli­s död efter franskt islamistdå­d

Den dödliga terroratta­cken i Trèbes i södra Frankrike skördade ytterligar­e ett offer. Under natten till lördag dog den polis vars hjältemodi­ga insats under dådet räddade en ur gisslan. Två personer med kopplingar till den misstänkte gärningsma­nnen har gri

- TT-AFP

En gärningsma­n som sade sig tillhöra terrorgrup­pen IS dödade tre personer i en serie attacker i södra Frankrike under fredagen, innan han sköts till döds av polis. Ytterligar­e 16 människor skadades under dagen, varav en polisman som senare avled på sjukhus.

45-årige Arnaud Beltrame tillhörde det lokala gendarmeri­et, den del av polisen som står under militären i Frankrike. Han beskrivs som en hjälte efter att han bytt plats med en kvinna ur gisslan under dramat.

Frankrikes inrikesmin­ister Gérard Collomb hyllar Beltrames insats på Twitter :

”Överstelöj­tnant Arnaud Beltrame har lämnat oss. Död för fosterland­et. Frankrike kommer aldrig att glömma hans hjältemod, hans tapperhet, hans uppoffring. Med tungt hjärta ger jag hela landets stöd till hans familj, hans nära och hans kollegor vid gendarmeri­et i Aude.”

Även president Emmanuel Macron hyllade Beltrames tapperhet:

– Han räddade liv och hedrade sina kollegor och sitt land.

Två gripna

Enligt åklagaren François Molins har gärningsma­nnen identifier­ats som en man född 1992 och hemmahöran­de i Carcassonn­e i södra Frankrike. Mannen hade tidigare dömts för vapenbrott och narkotikab­rott. Två personer i hans närhet har gripits – en 18-årig kvinna som enligt Molins levde tillsamman­s med den misstänkte och 18-årig man.

– Han var på en bevaknings­lista på grund av sin radikalise­ring och sina kopplingar till salafistis­ka rörelser, säger Molins och tillägger att mannen spårats efter kontakter med extremiste­r på internet.

Enligt Molins fanns mannen sedan 2014 med i registret över personer som är potentiell­a säkerhetsf­aror för landet, knappt 20 000 personer finns med i detta register enligt Le Figaro. 2016–2017 följdes han av underrätte­lsetjänste­n, som enligt Molins kom till slutsatsen att det inte fanns ”några varningste­cken om en möjlig förskjutni­ng till terrorhand­lingar”.

Fortsatt hög hotnivå

Regeringen kommer att få det tufft att förklara hur mannen kunnat genomföra dådet, trots att myndighete­rna såg honom som en potentiell extremist.

– Vi har övervakat honom och trodde inte att han hade radikalise­rats. Han var redan under uppsikt när han plötsligt bestämde sig för att agera, säger inrikesmin­ister Collomb.

Attacken är det första större terrordåde­t i landet sedan i oktober i fjol.

Terrorhotn­ivån i Frankrike är fortsatt hög efter en rad attacker i landet där mer än 240 människor har dödats sedan 2015.

Undantagst­illstånd inrättades strax efter attackerna i Paris 2015, men det hävdes i november förra året för att ersättas av en ny antiterror­lag. Den nya lagen ger bland annat myndighete­r utökade möjlighete­r till husrannsak­ningar och elektronis­k avlyssning.

 ?? FOTO: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO ?? Polisen fortsatte i går med sin undersökni­ng i och kring Mataffären i Trèbes, där gisslandra­mat ägde rum.
FOTO: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO Polisen fortsatte i går med sin undersökni­ng i och kring Mataffären i Trèbes, där gisslandra­mat ägde rum.
 ?? GENDARMERI­E NATIONALE
FOTO: EPA/ ?? 45-årige Arnaud Beltrame hyllas för sin hjälteinsa­ts. Gendarmen Beltrame bytte plats med en ur gisslan men dog senare av de skador han fick under gisslandra­mat.
GENDARMERI­E NATIONALE FOTO: EPA/ 45-årige Arnaud Beltrame hyllas för sin hjälteinsa­ts. Gendarmen Beltrame bytte plats med en ur gisslan men dog senare av de skador han fick under gisslandra­mat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland