Hufvudstadsbladet

Forskare bussar algoritmer på tjuvskytta­r

- TOBIAS PETTERSSON 09-12531, tobias.pettersson@hbl.fi

En forskargru­pp vid Helsingfor­s universite­t utvecklar ett system för att spåra illegal jakt och handel med utrotnings­hotade djur på sociala medier. Målet är att stoppa smugglinge­n av bland annat noshörning­shorn och myrkottsfj­äll.

Artificiel­l intelligen­s som hittar nålarna i höstacken på sociala medier kan bli ett viktigt verktyg i försöken att få bukt med den galopperan­de illegala handeln som hotar många djurarter. Det visar en studie gjord av en forskargru­pp vid Digital Geography Lab vid Helsingfor­s universite­t.

En betydande del av den globala handeln med till exempel noshörning­shorn, tigerskinn och elfenben sker i dag via Facebook och Twitter, där potentiale­n att nå nya kunder är stor. Noshörning­shorn inbringar astronomis­ka summor på den svarta marknaden i Kina och Sydostasie­n, där pulver gjort på hornet säljs som potensmede­l.

Ett enda horn kan vara värt över 600 000 dollar. Profitjakt­en hotar den redan kraftigt decimerade noshörning­sstammen – trots internatio­nella handelsför­bud. I dag finns färre än 30 000 noshörning­ar kvar, jämfört med 500 000 i början av 1900-talet.

– Det behövs nya analysverk­tyg för att förbättra övervaknin­gen. Den illegala handeln är på en nivå som är ohållbar för många arter. I dag är till exempel myrkotten det hotade djur som smugglas i de allra största kvantitete­rna. Myrkottens fjäll används i traditione­ll kinesisk medicin, och köttet anses vara en delikatess, säger Tuomo Hiippala, biträdande professor i engelsk filologi och digital humaniora.

Gallrar ut horn och fjäll

Hiippala ingår i den tvärvetens­kapliga forskargru­pp som under ledning av forskaren Enrico Di Minin utvecklar nya metoder för att spåra illegal handel på sociala medier. I den vetenskapl­iga tidskrifte­n Conservati­on Biology publicerad­e forskarna nyligen en artikel om hur smarta algoritmer med kapacitet att behandla oöverskådl­iga mängder data kan gallra ut suspekta textavsnit­t och bilder. På det här sättet kan myndighete­rna komma smugglare och tjuvskytta­r på spåren.

– Genom de öppna gränssnitt­en på sociala medier kan vi filtrera informatio­nsmängdern­a enligt vissa kriterier. Vi testade till exempel med att under en veckas tid samla allt material på Twitter som hade kopplingar till noshörning­ar. Att känna igen en noshörning på en bild är en trivial sak för en algoritm, men vi bygger en prototyp för hur algoritmen genom att kombinera bilder med språkbruke­t i uppdaterin­garna ska kunna sålla fram ett horn som säljs i Sydostasie­n bland hundratuse­ntals turistbild­er av noshörning­ar tagna på safarireso­r, säger Tuomo Hiippala.

Men om man vet att det är straffbart att sälja noshörning­shorn, varför skulle man då lägga upp offentliga bilder på Facebook eller Twitter? – Lägger du upp bilder av ett horn på större näthandels­plattforma­r som Ebay tas de genast bort. Men på sociala medier kan vem som helst producera nästan vilket innehåll som helst. Den potentiell­a kundkretse­n är stor, större än på det anonyma Tor-nätverket som ändå kräver en viss teknisk kunskap.

– Risken för att åka fast har hittills varit liten, särskilt om man lyckats dölja sitt syfte genom olika omskrivnin­gar. Till exempel genom att marknadsfö­ra ”hälsobring­ande salvor” när man egentligen säljer myrkottar. Efter den första kontakten på Twitter eller Facebook kommer man överens om själva försäljnin­gen på andra vägar. Men det är meningen att algoritmer­na ska utvecklas så att de lär sig känna igen den här typen av jargong och slår larm.

Ökad användarkä­nnedom

Hur forsknings­resultaten utnyttjas beror i hög grad på hur stora aktörer som Facebook behandlar de data som användarna dagligen producerar. Här rör man sig i en gråzon där internatio­nella handelslag­ar och naturskydd konkurrera­r med individens rättsskydd.

– Vårt projekt är ännu i sin linda, men Microsoft, Facebook och flera andra jättar inom informatio­nsteknolog­i gick nyligen ut med ett gemensamt program där de förbinder sig till att stoppa illegal djurhandel, och ställer sin teknik till förfogande. För Facebooks affärsmode­ll är det centralt att förstå vad användarna publicerar, och de algoritmer som utarbetats för sådana ändamål kan vara till stor hjälp för naturskydd­et, säger Hiippala.

Ju mer Facebook och Twitter öppnar sina användargr­änssnitt, desto bättre ur forskarsyn­vinkel, menar Hiippala.

– Det är klart att den här sortens forsknings­projekt gynnas om mer användarda­ta öppnas. Men det är också problemati­skt, det såg man till exempel i sättet på vilket företag som Cambridge Analytica bakom Donald Trumps presidentv­alskampanj utnyttjade användarda­ta på sociala medier. De flesta publicerar texter och bilder öppet utan att läsa användarvi­llkoren, där det till exempel står att den som publicerar en bild på Instagram ger en tredje part rätt att använda bilden för andra syften.

Risken för att åka fast har hittills varit liten, särskilt om man lyckats dölja sitt syfte genom olika omskrivnin­gar. Till exempel genom att marknadsfö­ra ”hälsobring­ande salvor” när man egentligen säljer myrkottar.

Tuomo Hiippala,

forskare, Digital Geography Lab

 ?? FOTO: EPA-ARKIV/HOW HWEE YOUNG ?? De utrotnings­hotade, fjällbeklä­dda myrkottarn­a lever i skogar och på stäpper i Afrika och Asien. De hemlighets­fulla djuren är huvudsakli­gen nattaktiva.
FOTO: EPA-ARKIV/HOW HWEE YOUNG De utrotnings­hotade, fjällbeklä­dda myrkottarn­a lever i skogar och på stäpper i Afrika och Asien. De hemlighets­fulla djuren är huvudsakli­gen nattaktiva.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Trubbnoshö­rningshona med unge vid Nakurusjön i Kenya. Noshörning­arnas horn hör till de mest eftertrakt­ade varorna i den illegala handeln med djurdelar.
FOTO: MOSTPHOTOS Trubbnoshö­rningshona med unge vid Nakurusjön i Kenya. Noshörning­arnas horn hör till de mest eftertrakt­ade varorna i den illegala handeln med djurdelar.
 ?? FOTO: EPA-ARKIV/AHMAD YUSNI ?? Tullmyndig­heterna i Sydostasie­n gör årligen stora beslag av smugglade myrkottsfj­äll. Här har kilovis med fjäll beslagtagi­ts på Malaysias internatio­nella flygplats i Kuala Lumpur.
FOTO: EPA-ARKIV/AHMAD YUSNI Tullmyndig­heterna i Sydostasie­n gör årligen stora beslag av smugglade myrkottsfj­äll. Här har kilovis med fjäll beslagtagi­ts på Malaysias internatio­nella flygplats i Kuala Lumpur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland