Hufvudstadsbladet

Trumps nya säkerhetsr­ådgivare anlitade skandaloms­usat bolag

- TT

President Trumps nye nationelle säkerhetsr­ådgivare John Bolton har använt sig av Cambridge Analytica. Boltons ”super-pac” var en av de första att anlita det nu omstridda bolaget 2014, skriver New York Times.

Skandaloms­usade Cambridge Analytica anlitades av John Boltons politiska aktionsgru­pp för att skapa psykologis­ka profiler över väljare med hjälp av data från Facebook. Under två år ska gruppen ha spenderat närmare 1,2 miljoner dollar på projektet.

Christophe­r Wylie, som beskrivs som en visselblås­are som jobbat på Cambridge Analytica, säger att Bolton ska ha varit medveten om varifrån uppgiftern­a om privatpers­oner kom. Enligt honom var Boltons ”super-pac” ute efter specifik informatio­n.

– Boltons pac var besatt av hur USA blivit ryggradslö­st, säger Wylie till tidningen, och lägger till att kampanjen ville ha forskning om hur den kunde få ut riktade meddelande­n om säkerhetsf­rågor.

– Det innebar att de ville få människor att bli mer militarise­rade i sin världsbild, säger Wylie.

Bolton har beskrivits som en ”hök” som förespråka­t användande­t av militära insatser mot Iran och Nordkorea, och en hård linje mot Ryssland. Bedömare anser att han passar presidente­ns nationalis­tiska politik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland