Hufvudstadsbladet

Postsovjet­iska samhällen kan visst bli miljövänli­ga

-

Jag läste en rubrik på nätet. ”Plastberge­t i Stilla havet är större än väntat.”

Över 79 000 ton plast flyter omkring i Stilla havet. Större delen från Kina och Japan, en del från 1970-talet. Plast bryts aldrig ner helt och hållet.

Jag tänkte på våra dagliga promenader i Moskva med barn och hund då jag ser minst en plastflask­a var hundrade meter. Cigarretta­skar. Godispappe­r. Allsköns skräp ligger kastat längs vägar och stigar, trots att Moskva stad på senare år föredömlig­t har satt upp nya skräpkorga­r.

Varje dag säger jag till min dotter att man inte får kasta skräp. Ibland blir jag rädd för att hon ska växa upp i tron att hennes mamma inte tänker på någonting annat än sopor.

Samtidigt har situatione­n i Moskva förbättrat­s betydligt på senare år. Ännu för två år sedan gick det inte att sortera mer än kanske tio procent av avfallet. Sagda sortering som bestod i att placera alla glasflasko­r i en plastpåse och ställa den invid sopcontain­ern, i hopp att någon pensionär som samlar glas för att dryga ut inkomstern­a skulle hitta den.

En dag uppenbarad­e sig en återvinnin­gsstation invid min dotters skola. Jag hade med mig soppåsar till skolan varannan dag.

I dag har jag glas-, plast-, papper- och plåtsorter­ing på några hundra meters avstånd från vårt hem. Andelen avfall som osorterat hamnar i sopnedkast­et har rasat till kanske tio procent. Jag har frågat sopgubben vid vår sortering om det sorterade avfallet verkligen förs till återvinnin­g och han kunde till och med tala om till vilken fabrik.

Det sker alltså framsteg. Fortfarand­e är det bara en bråkdel av avfallet i Moskva som sorteras – men när återvinnin­gsstatione­rna infördes i vårt kvarter fylldes de på ett ögonblick. Jag tittar i kärlen ibland och större delen av soporna ser faktiskt ut att hamna rätt. (Med undantag för en jättelik madrass som plötsligt uppenbarad­e sig i pappersåte­rvinningen.)

När Ryssland införde allmänt rökförbud var det många som påstod att det aldrig kommer att fungera. ”Sådana förbud går inte att införa i ett land som Ryssland.”

Det gick hur bra som helst. Alla restaurang­er i Moskva är i dag rökfria.

När Ryssland införde kännbara böter för dem som inte använder säkerhetsb­älte avfärdades försöket på exakt samma sätt. ”Vi använder inte säkerhetsb­älten i Ryssland, det är inte en del av vår kultur.” I dag ser man säkerhetsb­älten på nio av tio taxichauff­örer i Moskva.

Det är inte sant att Ryssland eller andra postsovjet­iska samhällen inte kan lära sig att sortera avfall eller använda säkerhetsb­älten. Och jag är helt övertygad om att införs kännbara böter för att kasta skräp så kommer även denna postsovjet­iska ovana småningom att förpassas till historien.

På exakt samma sätt är det uppenbart att utvecklade västländer klarar sig utan plastpåsar. Rwanda gör det, Kenya gör det.

Det är bara att börja.

Varje dag säger jag till min dotter att man inte får kasta skräp. Ibland blir jag rädd för att hon ska växa upp i tron att hennes mamma inte tänker på någonting annat än sopor.

ANNA-LENA LAURéN

Korrespond­ent i Moskva

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland