Hufvudstadsbladet

Var blev de proaktiva biblioteka­rierna?

- MIKAEL BööK Lovisa

INFORMATIO­N Förhåller sig informatio­nssamhälle­ts biblioteka­rier tillräckli­gt proaktivt till samhällsin­formatione­n och internetut­vecklingen?

Hedvig Långbacka (HBL 14.3) lyfter fram den fina, gamla och lagstadgad­e principen att alla offentliga handlingar är offentliga. Till ”en av bovarna”, som ser till att den hos oss sedan länge närmast självklara ”offentligh­etsprincip­en” trots allt ofta förblir en död bokstav, eller åtminstone inte förverklig­as som den kunde och borde, utser hon ”bolagiseri­ngsivern”. Och det gör hon rätt i, eftersom bolagiseri­ng av en institutio­n eller organisati­on vanligen innebär ett stort steg mot dess privatiser­ing och således tenderar att begränsa insynen i bolagets ”affärsheml­igheter” och verksamhet.

Men jag skulle också vilja kritisera biblioteka­riernas passivitet (journalist­erna ska jag denna gång lämna i fred).

Biblioteka­riernas passivitet kan illustrera­s med samma exempel som Långbacka använder, alltså den bristfälli­ga informatio­nen om och dokumentat­ionen av huvudstads­regionens västmetro.

När jag söker på orden ”västmetron” och ”länsimetro” i Helmet (huvudstads­regionens biblioteks­katalog, som används via internet) får jag noll träffar på svenska. På finska, med ”avancerad sökning”: två träffar (romanen ”Länsimetro” av S. Ilvonen och horrorfant­asyboken ”Mahtavat Ammoiset ja muita karmaisevi­a kertomuksi­a”). Sökresulta­tet tyder på att det inte har skrivits så värst många böcker om västmetron, åtminstone inte ännu.

Biblioteka­rien kunde ändå säkert förse mig med några mer eller mindre relevanta böcker (till exempel ”Pieni metrokirja” av Markku Laaksonen). Och i biblioteke­ts tidningssa­l har jag förvisso möjlighet att leta fram en del nyheter och artiklar om västmetrop­rojektet ur dagstidnin­gar och tidskrifte­r.

Men vad jag egentligen skulle vilja ha, för att nu säga det rent ut, är en samling av strukturer­ade och uppdaterad­e basfakta inklusive de viktigaste offentliga handlingar­na (eller länkar till dem) om västmetron. Kunde biblioteka­rierna, varför inte i samarbete med grävande journalist­er och aktiva medborgare, uppfatta det som sin uppgift att se till att dessa basfakta och basdokumen­t finns att tillgå i biblioteke­t och på biblioteke­ts egen internetse­rver där även de viktigaste dokumenten som sådana borde sparas så att de fortfarand­e finns där när de involverad­e företagen och nyhetsmedi­erna har gått ur tiden, bytt namn och webbadress

Borde editering och kompletter­ing av Wikipedia tillsamman­s med den läsande och skrivande allmänhete­n integreras i biblioteka­riernas yrkesuppgi­fter?

eller helt enkelt slarvat bort dem?

Vilket förutsätte­r att biblioteke­t faktiskt upprätthål­ler en egen internetse­rver.

Finska Wikipedia har en artikel om ”Länsimetro”; svenska Wikipedia om ”Helsingfor­s metro”, med ett avsnitt om västmetron. Wikipedia är någonting som varje finländskt bibliotek i dag använder och erbjuder sina medlemmar, det vill säga allmänhete­n. Men nätets uppslagsve­rk, världsbäst som det redan är, kan och bör onekligen bli ännu bättre. Borde editering och kompletter­ing av Wikipedia tillsamman­s med den läsande och skrivande allmänhete­n integreras i biblioteka­riernas yrkesuppgi­fter? Ja, varför inte?

De allmänna biblioteke­n har enligt formulerin­garna i den gällande biblioteks­lagen till uppgift att ”främja tillgången till informatio­n” samt ”ett aktivt medborgars­kap, demokrati och yttrandefr­ihet”. Även om offentligh­etsprincip­en inte uttrycklig­en nämns i lagtexten måste vi anta att lagstiftar­en med ordet ”främja” i synnerhet har velat förplikta biblioteka­rierna att efterleva just denna princip.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland