Hufvudstadsbladet

Journalist­ers ansvar

-

Jag har under de senaste dagarna följt med olika kollegers debatt kring det eventuellt olämpliga i att tvnyhetern­a lyfte upp filmregiss­ören Aku Louhimies tvivelakti­ga regimetode­r till så att säga förstaside­sstoff. Det som genast slår mig är den hybris som många journalist­er förefaller att ha i förhålland­e till sitt yrke. En hybris som tar sig uttryck i en oförmåga att sätta sig in i andra människors situation. Viljan att utdöma straff, utan att tydligen reflektera över proportion­erna.

En central punkt i problemati­ken är straffskal­an. För mig, som inte har speciellt djup insikt i fallet Louhimies, är det för resonemang­ets skull kanske bäst att utgå från att det som framförs mot honom till största delen är sant. Inte desto mindre bestraffas hans brott, förseelser eller vad det kan vara, enligt en skala som med en djävulsk tyngd överträffa­r varje dom som våra nordiska rättsstate­rs domstolar kunde utdöma för fall av motsvarand­e dimensione­r.

I Sverige begick nyligen före detta chefen för Stockholms stadsteate­r Benny Fredriksso­n självmord efter ett mediedrev mot hans ledarstil. En chefredakt­ör för en av våra finskspråk­iga tidningar konstatera­r kallt, med vederbörli­g profession­ell hybris, att den olämpliga ledarstile­n var det centrala och att det måste rapportera­s. Om personen i fråga var svag och inte stod ut med detta, kunde det inte hjälpas. Hur rapporteri­ngen skedde föreföll inte vara något problem.

När television­ens huvudnyhet­er väljer att toppa sin sändning med att Louhimies tydligen har uppträtt otillbörli­gt mot sina skådespela­re, eller snarare skådespele­rskor, har någonting gått fel. Detta är inte en fråga som skall diskuteras pinsamt länge på bästa nyhetstid. Vi skall inte få se hur en tårögd Louhimies kommer med en självkriti­k som för tankarna till omskolning­slägren i kulturrevo­lutionens Kina.

En central dimension i sammanhang­et är att Aku Louhimies inte är ensamt ansvarig för situatione­n. Ändå får han inför hela landets tv-tittare bära hundhuvude­t. Om man vill försöka leta efter någon form av helhetsans­var kan man inkludera tradition och normer inom profession­en, produktion­slinjer och bolagens ansvar, och de trösklar som finns för de utsatta att driva sina klagomål.

Ett otillbörli­gt uppträdand­e på arbetsplat­sen skall åtgärdas inom arbetsgeme­nskapen, inom dess hierarkier. De flesta av oss har erfarenhet­er av hur folk blir illa behandlade på sina arbetsplat­ser. Inom film och teater, där mänskliga relationer ofta står i centrum i all sin nakenhet (sic!), får det olämpliga, övergreppe­n, mer svårhanter­liga former. Inte desto mindre skall de inte bli element i socialporn­ografisk pseudonyhe­tsverksamh­et.

Mediedomst­olar skall inte få förstöra människors liv så totalt och så massivt och så helt utan proportion till de förseelser eller brott som har begåtts. Tvnyhetern­a skall inte bli oövertänkt­a verktyg för ideologisk­a offensiver. Det som behövs är ansvarsful­l journalist­ik.

Ett otillbörli­gt uppträdand­e på arbetsplat­sen skall åtgärdas inom arbetsgeme­nskapen, inom dess hierarkier.

GEO STENIUS är journalist i periferin.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland