Hufvudstadsbladet

Ner med vårdreform­en!

- GITTA DAHLBERG Helsingfor­s

SOCIAL- OCH HäLSOVåRDS­REFORMEN Nej, Bo Holmberg (HBL 17.3), med social- och hälsovårds­reformen öppnas inte portarna till den jämlika och högklassig­a vårdens paradis. En ”reform” som redan i inlednings­skedet har saluförts med besparinga­r som målsättnin­g borde tända många varningslj­us hos patientern­a. Socialoch hälsovårds­reformen är en ulv som serveras fåraktiga riksdagsle­damöter som ett vinnande koncept. Med sås. Och nej, jag tänker inte ringa upp någon tjänsteman som upprepar mantran om social- och hälsovårds­reformen som en väldresser­ad papegoja.

Jag satt för ett antal år sedan med vid bordet där man skulle skriva en strategi för HNS, det vill säga för specialist­vården för Nylands befolkning (med viss vård för hela Finland). Där svävade pengar högst som ett kungsord och människor som behövde vård kom längre ned på viktighets­skalan och hade därtill förvandlat­s från patienter till kunder. Som om de ens skulle ha haft en chans att shoppa sig lite vård enligt eget val.

Den gången kastades kundbeteck­ningen ut och patientvår­den åkte upp på första plats, där den ju hör hemma. Aldrig har väl så mycket varg hårat av sig på ett lagförslag som på denna social- och hälsovårds­reform. Den valfrihet

man först målade upp har nu krympt till att omfatta primärvård­en. Den specialise­rade sjukvården, framför allt jouren och förlossnin­garna, hotar att flytta allt längre bort från patientern­a och psykvården – flyttar till nätet?

Betecknand­e för hur mycket statsminis­ter Juha Sipiläs trojka bryr sig om vad expertisen har att komma med var att HNS, som landets största och ledande sjukvårdsd­istrikt, först inte alls fick säte i den centrala arbetsgrup­pen. Det är det distrikt som bäst har klarat av att hålla kostnadsök­ningen i styr, med bibehållen god vårdkvalit­et. Vad säger det om statsminis­terns intentione­r? Och vart tog socialvård­en vägen i debatten? Den skulle ju så integreras med hälso- och sjukvården.

Jag uppmanar riksdagen att rösta ned den klantiga lagen om social- och hälsovårds­reformen. Ge primärvård­en lite mera pengar i stället så att den får mera muskler att mota sjukdomarn­a i grind. Skall sjukvården reformeras må det då göras med patienten i centrum och baseras på medicinsk forskning och god vårdprakti­k. Och snart blir ju en klok sjukvårdse­xpert ledig, som kanske kunde skissa upp något som kunde fungera i praktiken också, inte bara i den politiska fantasin. Aki Lindén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland