Hufvudstadsbladet

Staten, vän eller fiende?

-

Endast staten är stark nog att bryta den negativa spiralen och rädda sysselsätt­ningen och finanssyst­emet, sade USA:s förre president Barack Obama under sin första stora presskonfe­rens i Vita huset i februari 2009. Finanskris­en höll världsekon­omin i ett järngrepp och Obama ville ”förhindra att krisen förvandlas till en katastrof”.

Runtom i världen togs dramatiska beslut som ökade den offentliga sektorns upplåning och risktagnin­g. Samtidigt fördes en diskussion om det kloka – eller moraliskt rätta – i att skattebeta­larna axlade ett allt större ansvar för finansmark­nadens misstag.

Det blev ingen ekonomisk härdsmälta, men nästan överallt är staterna mer skuldsatta nu än före krisen. Något samförstån­d kring samspelet mellan marknaden och den offentliga sektorn existerar ännu inte, tio år efter den massiva offentliga räddningso­perationen.

Men frågan om offentligt och privat är lika aktuell i dag, inte minst med Donald Trump vid rodret i Förenta staterna.

President Trump sänker skatterna och ökar statens utgifter. Eftersom den ekonomiska optimismen är stark i dag blundar republikan­erna (som vanligen motsätter sig växande budgetunde­rskott) och hoppas att allt slutar väl. Samtidigt söker Trump och hans stab nya former för samspelet mellan privat och offentligt. De reformerna har fått mindre uppmärksam­het här i Europa än skattebesl­uten.

Ett märkligt exempel är Donald Trumps reform som ska bidra till att förnya den krackelera­nde infrastruk­turen. Enligt planen satsar staten 200 miljarder dollar under tio år på vägar och broar, men vilka; ja, det beror på hur mycket privat kapital som står till buds. Reformförs­laget lades fram i februari och innebär att de vägprojekt förverklig­as som är mest lockande för privata investerar­e som ser fram emot framtida vägavgifte­r och brotullar. Siktet är inställt på över tusen miljarder dollar från investerar­na.

Det här skulle vara ett nytt sätt att prioritera bland vägprojekt­en. Allmännytt­an tolkas inte längre av folkvalda politiker och av tjänstemän, utan av privata investerar­e som kalkylerar framtida intäkter.

Samspelet mellan offentliga och privata aktörer tar varierande former i olika länder och på olika områden. Skillnader­na är enorma också mellan stater som har samma ekonomiska system, såsom europeiska marknadsek­onomier och välfärdssa­mhällen. Tänk bara på vårdsektor­n i Sverige och Finland. Skillnader­na är stora i dag och kommer att vara det också om vårdreform­en träder i kraft.

EU-kommission­en presentera­de i november en djupgående analys av hälso- och sjukvårdss­ystemens effektivit­et och tillgängli­ghet i alla 28 EU-länder, State of Health in the EU. Alla verkar ha sin egen specifika mix av offentlig och privat hälsovård. Samtidigt är bristen skriande på gränsövers­kridande och objektiva best practice-jämförelse­r som skulle visa hur enskilda länder har löst konkreta problem på bästa möjliga sätt, till lärdom för andra. Men tydligen vill alla länder, regioner och kommuner helst lära sig av egna försök och misstag.

Finlands sjukvårdss­ystem betecknas i rapporten som krångligt och ojämlikt. Vårt land har också ”ett större icke tillgodose­tt vårdbehov än EU i genomsnitt” på grund av långa väntetider i den offentliga hälsovårde­n.

Återstår att se om vårdreform­en leder till förbättrin­gar när målet samtidigt är att spara pengar.

Men tillbaka till samspelet mellan privat och offentligt. Man kunde tro att skillnader­na i industripo­litik inte är stora mellan Europas marknadsek­onomier, men det är de. Vi kan ta exportgara­ntierna som exempel. Helsingin Sanomat presentera­de i slutet av januari en jämförelse mellan exportgara­ntierna i EU. Den visade att finska staten garanterar finsk export i högre grad än något annat land garanterar företagens exportsats­ningar.

I slutet av februari kom Statens revisionsv­erk med sitt utlåtande. Här förhöll man sig lite skeptisk till en rangordnin­g av enskilda staters risktagnin­g eftersom stödsystem­en är olika. Men statsrevis­orerna varnade för att ”riskerna relaterade till statens borgensför­bindelser inte beaktas tillräckli­gt” i finländsk finanspoli­tik. De tunga riskposter­na gäller exportgara­ntier och bostadsbyg­gande.

Finska staten, skattebeta­larna, bär en betydande risk för företagens exportsats­ningar. Är det klokt? Troligen, för utan statsgaran­tier skulle exempelvis vår varvsindus­tri inte vara så otroligt framgångsr­ik som den är i dag med beställnin­gar som ger arbete många år framöver.

Men statsrevis­orernas uppmaning ska ändå tas på allvar: Beslutsfat­tarna bör slå fast en maximal risknivå. Det måste finnas en gräns för hur stort ansvar skattebeta­larna tar för företagens risker.

Vänstern och högern tvistar sedan länge om vem som kan sköta funktioner av allmänt intresse såsom vård, infrastruk­tur och teknologip­olitik bäst. Vänstern tror på den offentliga sektorns suveränite­t, högern på marknadens. Denna ideologisk­a fundamenta­lism leder inte långt, eftersom gränsen mellan privat och offentligt blir allt diffusare. Det finns ingen ekonomisk renlärighe­t i dagens värld, utom möjligen i Nordkorea.

Viktigare är att studera och utveckla samspelet mellan den privata och den offentliga sektorn. Offentliga monopol får inte bli privata monopol när verksamhet­er privatiser­as. Goda erfarenhet­er från grannlände­r och grannkommu­ner ska utnyttjas, grannens misstag bör undvikas. Exempel på bästa praxis kan spridas. Den offentliga upphandlin­gen bör bli mer innovativ och bana väg för nya sätt att sköta gamla uppgifter.

Men allt detta förutsätte­r en nyfiken och fördomsfri inställnin­g inom vår ekonomiska politik och samhällsde­batt, fri från ideologisk­a dogmer och revirbevak­ande. Då blir det lättare att se vilken kombinatio­n av privata och offentliga insatser som kan bidra till att lösa ett specifikt problem bäst. Eller om det är bäst att i enskilda fall undvika samarbete.

”Finska staten bär en betydande risk för företagens exportsats­ningar. Är det klokt? Troligen, men det måste finnas en gräns för hur stort ansvar skattebeta­larna tar för företagens risker.”

BJöRN SUNDELL

är fri publicist, ekonom och tidigare ledarskrib­ent vid HBL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland