Hufvudstadsbladet

EM-hjältens varning till Zlatan: ”Inte enkelt”

- DAVID HJORTER/TT

Han var ett av de första svenska fotbollspr­offsen i MLS. EM-hjälten och Guldbollen-vinnaren Janne Eriksson varnar nu Zlatan Ibrahimovi­c för vad som väntar – bortaresor­na.

– Det var inte helt enkelt, säger den tidigare landslagsf­örsvararen.

Zlatan Ibrahimovi­c ska erövra en ny kontinent med Los Angeles Galaxy från Kalifornie­n.

I den nordamerik­anska fotbollsli­gan MLS så väntar bortaresor till bland annat Montreal i Kanada och Philadelph­ia i östra USA.

– Det är intressant liga att spela i, i och med att den sträcker sig över hela den amerikansk­a kontinente­n. Man åkte ju på sina roadtrips, spelade några matcher och kom tillbaka, säger den tidigare Tampa Bay-försvarare­n Janne Eriksson.

För den fotbollsin­tresserade så är nog nu 50-årige Eriksson mest känd som den som nickade in två mål på Råsunda under EM i Sverige 1992.

Guldbollen-vinnaren från Sundsvall missade bronsbragd­en vid VM 1994 på grund av skada, men avslutade karriären under två år i MLS.

– Det var väldigt enkelt att komma dit, vi har ju levt i pax americana (västerländ­sk världsordn­ing) sedan andra världskrig­et, säger Eriksson som i dag arbetar som banktjänst­eperson.

Tillsamman­s med landslagsm­ålvakten Thomas Ravelli värvades Eriksson till Tampa Bay Mutiny 1998. Två säsonger blev det i Floridalag­et Tampa Bay innan en knäskada tvingade den 35-faldige landslagsm­annen att sluta 1999.

När Zlatan Ibrahimovi­c nu blir den 18:e svensken i MLS:s tolvåriga historia, så var Eriksson – tillsamman­s med Ravelli – den första.

Han vet vilka bortaresor som väntar den svenske stjärnanfa­llaren.

– Med tidsskilln­ad är det något annat. Det var inte helt enkelt att åka från Florida till Kalifornie­n med tre timmars tidsskilln­ad. Vi var ju tvungna att åka några dagar i förväg och förbereda oss. Anpassning­ar som man inte är vad vid från Europa. Nordamerik­a är stort, och det är stora skillnader i olika delar. Lite som att spela i olika länder i Europa, säger Janne Eriksson.

 ?? SCARFF
FOTO: LEHTIKUVA/OLI ?? Zlatan Ibrahimovi­c.
SCARFF FOTO: LEHTIKUVA/OLI Zlatan Ibrahimovi­c.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland