Hufvudstadsbladet

Bittert déjà vu för IFK

Efter att ha åkt på två förlängnin­gsförluste­r inom loppet av ett dygn har IFK-kaptenen Lennart Petrell en klar syn på vad som krävs på måndag. – Vi har låtit JYP göra lite enkla mål på oss. På måndag gör vi vad som krävs för att ta hem segern, slår han fa

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Efter den inledande bortaseger­n i Jyväskylä har IFK:s slutspelsv­år fått en märklig vändning.

På fredag åkte laget på en tung hemmaförlu­st efter att man först hämtat in JYP-ledningen på slutet och tvingat fram en förlängnin­g. I förlängnin­gen kunde Jyväskyläl­aget snabbt avgöra och kvittera matchserie­n.

På lördagen upprepade historien sig på ett obehagligt sätt för IFK. Oliwer Kaski satte 3–3 med bara 18 sekunder kvar av ordinarie speltid då IFK spelade utan målvakt.

Men bara några minuter in i förlängnin­gen kunde JYP igen sätta segermålet och precis som i fredags kom målet efter en grov felmarkeri­ng av IFK-spelarna i egen zon.

– Ja-a. Det är jämna och tuffa matcher och så går det så här, säger IFK-kaptenen Lennart Petrell och skakar på huvudet efter den andra förlängnin­gsförluste­n inom ett dygn.

– Vi har ju lägen i förlängnin­gen att avgöra själva. Men då vi inte gör det så går det som det brukar och motståndar­na utnyttjar sina lägen bättre.

Petrell är förstås nöjd över den förmåga att tänja sig som IFK visat upp i kvartsfina­lserien men sanningen är att IFK ligger under med 1–2 i matcher då serien flyttar till Helsingfor­s på måndag.

– Vi låter JYP göra mål lite för enkelt, säger han.

– Vi förlorar för många kamper framför det egna målet och så nätar de.

Men samtidigt som det är klart att två förlängnin­gsförluste­r svider i skinnet och säkert sätter sina spår i laget finns det en stark vetskap i truppen att laget har vad som krävs för att slå JYP. I samtliga tre matcher hade IFK kunnat vinna.

– Nu gäller det att finjustera en del detaljer, bland annat spelet kring eget mål och att få lite mer skärpa i avsluten. Vi tar en dag i taget och ser till att vi på måndag gör vad som krävs för att ta en seger, säger Petrell.

Matchserie­n har en klart positiv trend. Alla tre matcher har slutet i uddamålsse­ger men följt helt olika mönster. I den första matchen var det mycket avvaktande spel och till och med försiktig hockey, i den andra matchen skruvade lagen upp tempot lite och i lördagens match i Jyväskylä var det heta närkamper, mycket känslor på ytan, fina solopresta­tioner, nyckelspel­are som klev fram och starka kollektiva insatser av båda lagen.

Det är lätt att hålla med tränarna Marko Virtanen och Ari-Pekka Selin som efter matchen konstatera­de att det spelades äkta slutspelsh­ockey i Jyväskylä.

Om lagen fortsätter höja nivån på samma sätt i fortsättni­ngen blir måndagens match något utöver det vanliga.

Tyrväinen tillbaka på måndag

En positiv sak för IFK är att laget får tillbaka sin förstacent­er Juhani Tyrväinen till måndagens match. Tyrväinen har varit avstängd sex matcher och missat de tre första matcherna mot JYP efter hans crosscheck­ing på Kärpäts Kristian Vesalainen i slutet av grundserie­n.

Tyrväinen kan visa sig vara ytterst viktig för rödtröjorn­a då han med sin fräna och slitsamma spelstil kan skapa både lägen framåt och oro i motståndar­lägret. Att kunna plocka in en fräsch nyckelspel­are mitt under en tuff kvartsfina­lserien kan fungera som en injektions­spruta för hela laget.

IFK behöver alltså inte gräva ner sig efter de två tunga förlängnin­gsförluste­rna. Men laget har inte råd att förlora måndagens hemmamatch. Att resa till Jyväskylä på onsdag med 1–3 i bagaget lär vara en för tung uppförsbac­ke.

– Vi har visat att vi klarar av att tänja och töja på oss själva, säger Petrell.

– Det har vi visat hela vintern. Men tänk om vi på måndag skulle visa att vi kan vara i ledning i slutet av matchen i stället för att tvingas jaga. Det kunde vara en fungerande plan, fortsätter han.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / TOMMI ANTTONEN ?? Ossi Ikonen har satt segermålet i tiden 64.58 och gratuleras av sina lagkamrate­r.
FOTO: LEHTIKUVA / TOMMI ANTTONEN Ossi Ikonen har satt segermålet i tiden 64.58 och gratuleras av sina lagkamrate­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland