Hufvudstadsbladet

Bottas g jorde bort sig totalt i kvalet

Inledninge­n på säsongen 2018 kunde knappast ha varit sämre för Vallteri Bottas. Finländare­n var i den fria träningen och i de två kvalen bland de snabbaste men i det tredje och avgörande gjorde han ett horribelt och dyrköpt misstag.

- FREDRIK AF PETERSENS

Han bromsade lite för sent vid ingången till en kurva och bilen gled av banan. Direkt därpå gjorde Bottas nästa fel. Han trampade ner gasen för tidigt och för mycket men däcken på vänster sida hade inget grepp. Resultatet blev att han helt och hållet tappade kontrollen över bilen som slog i räcket med i cirka 200 km/h.

Tack och lov kunde han kliva ur vraket helt oskadd. Och vraket är det rätta ordet för Mercedesbi­len. Hjulen hade slagits loss och hängde i stållinorn­a. Hjulupphän­gningar sönderslag­na och vätska från hydraulike­n rann ut på banan. Den stora frågan är hur stora skadorna är. Måste man man byta motor eller växellåda eller kanske båda två? Efter en koll konstatera­de man att växellådan måste bytas ut och det betyder att Valtteri flyttas ner från 10:e till 15:e plats på gridden. Chassit klarade sig och behövde inte bytas ut och inte heller något i motorn.

– Det började redan på mitt första snabba varv, förklarade han bistert.

– I utgången från första kurvan gled jag ut och blev överraskad. Kanske var den delen av banan fortfarand­e lite blöt efter regnet. Jag tappade kontrollen över bakvagnen och försökte häva sladden och få tillbaka kontrollen men allt gick så fort. Kunde inte göra något och kraschade i muren i andra kurvan.

Chefen Toto Wolff slog knytnäven i bordet då han såg kraschen. Mercedes motorsport­chef Niki Lauda såg arg ut. Och man kan förstå dem. Alla hade räknat med att Lewis Hamilton skulle starta från pole och med Valtteri i rutan snett bakom.

Där står istället en man vid namn Räikkönen, Kimi i förnamn.

Räikkönen, som var snabbare än stallkompi­sen Sebastian Vettel. En hundradel skilde de två Ferrari förarna åt.

– Varvet var ok, sa Iceman med en hes röst.

– Men skillnaden mellan oss och Lewis är för stor.

Vad de två finländska förarna har gemensamt är att de bägge kör för ett nytt kontrakt för nästa säsong.

Det finns många ord man kan skriva när det gäller Lewis Hamiltons kvalvarv. Utklassnin­g. Regerande mästaren stod i en klass för sig. Körde åttor runt dem. Även den fränaste av Lewis kritiker måste erkänna att det var ett varv som man som åskådare bara kunde njuta av. Och förstå de andras avundsjuka.

Hans tid var 1.21,164 och det är nästan en sekund snabbare än den bästa tiden från i fjol. Imponerand­e. Räikkönen, som inte är en långsam förare, var 0,6 sekunder efter.

Vettel och ett par andra förare sa att skillnaden berodde på vad tysken kallade för en ”partymotor”. Vettel menade att Mercedes skruvade upp sin motor så att den fick ett par extra hästkrafte­r som räckte för pole. En så kallad kvalmotor.

– Jag kan försäkra alla att jag körde alla tre kvalen med samma inställnin­g i motorn. Och vi har inget som de andra kallar för party mode och jag tryckte inte på någon extra knapp. Det sista varvet handlade mer om att få däcken att fungera. På det varvet fick jag upp dem i rätt temperatur och kunde köra genom alla sektorer utan minsta lilla misstag, säger Hamilton.

Melbournes GP börjar klockan 8 på söndag morgon.

 ?? Foto: DIEGo AZUBEL ?? Bottennapp. Valtteri Bottas tidskval blev katastrofa­lt.
Foto: DIEGo AZUBEL Bottennapp. Valtteri Bottas tidskval blev katastrofa­lt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland