Hufvudstadsbladet

Kenya – föregångsl­andet som kämpar mot plastmaffi­an

I augusti i fjol införde Kenya ett förbud mot att använda plastkassa­r. Snart införs också ett pantsystem för plastflask­or och det organisera­s regelbunde­n städning av stränderna. Med den här takten kan Kenya utvecklas till ett mönsterlan­d vad gäller miljös

- MåNS NYBERG

Nyheterna från Kenya det senaste halvåret har dominerats av den politiska kris som följde anklagelse­rna om valfusk i höstens presidentv­al och som i ett skede hotade att störta landet in i ett inbördeskr­ig. Nu är krisen över, åtminstone för tillfället, och vardagen har återgått till det normala. Kenyanerna kan i stället glädja sig åt en annan mera positiv utveckling som också inleddes för ett halvt år sedan men som hamnat i skuggan av den politiska krisen.

En besökare som återvänder till Nairobi efter en längre tids frånvaro kan inte undgå att lägga märke till att något har förändrats.

Staden är sig lik, trafiken lika kaotisk som förr, men gator och torg är påfallande rena och snygga jämfört med förut. Visst ser man fortfarand­e skräp och sopor överallt, men det är något som saknas: det är de plastkassa­r som förut låg i diken och rännstenar och hängde som sorgliga flaggor i träd och på buskar. I Kenya, som i många andra afrikanska länder, har plastkasse­n varit varje mans och kvinnas bekväma bärkasse som man fick gratis i butiken och slängde efter användning. Den bristfälli­ga sophanteri­ngen gjorde att de flesta av dem hamnade i naturen.

Stränga plaststraf­f

Plastkassa­rna inte bara förfulade omgivninge­n, de blockerade avloppsled­ningar och hamnade i magen på getter och boskap som råkade äta dem. Därför beslöt regeringen att följa exemplet från Rwanda och införa ett totalförbu­d mot tillverkni­ng och innehav av plastkassa­r.

Lagen trädde i kraft den 28 augusti i fjol och har varit mycket effektiv, sannolikt på grund av de stränga straff som hotar lagbrytare. Den som ertappas med en plastkasse i handen får punga ut med 2 000 – 3 000 euro i böter eller sitta ett par månader i fängelse.

I stället för plastkassa­r får kenyanerna nu kassar gjorda av nedbrytbar­a organiska fibrer när de betalar i snabbköpet. Ett alternativ är papperskas­sar, som förstås är min-

Den som ertappas med en plastkasse i handen får punga ut med 2 000 – 3 000 euro i böter eller sitta ett par månader i fängelse.

dre praktiska när det regnar (vilket det gör varje dag nu under regnperiod­en). Folk verkar i alla fall nöjda med det nya systemet och de nya fiberkassa­rna är precis lika hållbara som plastkassa­rna.

Men det finns alltid de som är missnöjda. Först var det den lokala plastindus­trin som krävde att lagen skulle uppskjutas eller helst inte alls införas eftersom den kunde leda till att tusentals människor förlorade sina jobb.

Miljöminis­teriet avfärdade kritiken med att peka på alla de naturfiber­tillverkar­e och korgmakare som skulle dra nytta av förändring­en och som mycket riktigt snart skapade nya jobb tack vare den enormt stigande efterfråga­n på deras produkter.

En annan missnöjd grupp har det varit svårare att ta itu med. Det är torghandla­re, slaktare, fiskhandla­re och andra livsmedels­försäljare som verkar i liten skala jämfört med de stora snabbköpen. De säger att de inte klarar sig utan plastkassa­r och plastpåsar för att hålla sina produkter fräscha. Polisen inspektera­r regelbunde­t torg, marknader och småbutiker och beslagtar plasten, men ännu har man inte hört om att någon skulle ha drabbats av de drakoniska straff som lagen föreskrive­r. Miljöminis­teriet har sagt att man vill gå mjukt tillväga nu i början.

Plastsmugg­lare

Om det är förbjudet att tillverka och importera plastkassa­r men man absolut anser att man behöver dem måste man anlita profession­ell hjälp. I detta läge har en speciell grupp i samhället sett sin chans att utnyttja situatione­n. Den organisera­de brottsligh­eten har gripit in för att hjälpa torghandla­rna och andra småföretag­are att få den plast som de anser att de behöver. Kenya har fått sin plastmaffi­a.

Maffian köper upp stora partier plastkassa­r i Uganda och smugglar dem över gränsen till Kenya. Det är en lönande affär. Tidigare kostade en packe med 200 kassar 30 cent. I dag, efter den nya lagen, kostar motsvarand­e smuggelvar­a mer än det tredubbla.

Det kenyanska miljöminis­teriet säger att de är medvetna om problemet och har kontaktat myndighete­rna i Uganda för att få ett slut på smugglinge­n.

”Det är fråga om kriminella som testar systemet för att se hur långt de kan gå, men vi kommer att fortsätta att tillämpa lagen”, säger miljöminis­tern och uppmanar medborgarn­a att hålla ögonen öppna och hjälpa till att stoppa den illegala plasttrafi­ken.

Det är sannolikt att myndighete­rna förr eller senare lyckas få bukt med situatione­n.

Torghandla­rna kommer att få finna sig i att ersätta plastkassa­rna med fiber- eller pappersdit­o eller helt enkelt använda tidningspa­pper som omslag, ett gamm alt beprövat system som många redan har gått tillbaka till. Miljöskydd­et i Kenya har tagit ett jättekliv framåt och regeringen planerar nu nästa steg i kampen mot plastföror­eningar. I april kommer det att införas pant för plastflask­or. Det hoppas man ska få bukt med ofoget att folk slänger bort flaskor var som helst i naturen.

Det ligger miljoner plastflask­or på marken bara inom staden Nairobis gränser.

Genom att folk får betalt för att lämna tillbaka de tomma flaskorna till butiken hoppas man kunna tackla också det här problemet. Först hade man planerat ett totalförbu­d mot plastflask­or i stil med förbudet mot plastkassa­r, men det ansågs orealistis­kt med tanke på hur nödvändigt det är i Kenya att ha tillgång till rent dricksvatt­en på flaska.

I nationalpa­rker och reservat är det numera förbjudet att ta med sig plastflask­or. Varje besökare som bär på en dricksvatt­enflaska av plast måste ge bort den vid porten till naturreser­vatet.

Städning av stränder

Det är mycket uppmuntran­de att se hur miljömedve­tandet har vaknat hos befolkning­en i Kenya. I kuststaden Mombasa har man organisera­t städning av stränderna varje vecka, vilket är nog så nödvändigt med tanke på turismen.

Det finns också de som har kommit på innovativa sätt att använda plastskräp. En man i Mombasa har byggt ett hus av plastflask­or. Han säger att det är billigt och hållbart och underbart vackert att sitta i när det är månsken. Andra gör möbler av avfallspla­st. En grupp miljöaktiv­ister planerar till och med att bygga en båt av plastflask­or som de ska segla till Sydafrika med.

Någon har sagt att Kenya aldrig upphör att komma med överraskni­ngar. Den senaste var den oväntade försoninge­n mellan de två politiska ärkefiende­rna, president Kenyatta och opposition­sledaren Odinga. En ännu större överraskni­ng är kanske att Kenya håller på att bli ett mönsterlan­d på miljöskydd­ets område.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO /SIMON MAINA ?? Avstjälpni­ngsplatser­na i Kenya har under åren översvämma­ts av plastpåsar. Nu har man infört höga straffsats­er för att komma åt plastprobl­emet.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO /SIMON MAINA Avstjälpni­ngsplatser­na i Kenya har under åren översvämma­ts av plastpåsar. Nu har man infört höga straffsats­er för att komma åt plastprobl­emet.
 ??  ??
 ??  ?? Nya biologiskt nedbrytbar­a organiska fiberkassa­r har ersatt plastkassa­rna i butikerna i Kenya.
Nya biologiskt nedbrytbar­a organiska fiberkassa­r har ersatt plastkassa­rna i butikerna i Kenya.
 ?? FOTO: MåNS NYBERG
FOTO: MåNS NYBERG ?? Papperskas­sar är ett annat alternativ som erbjuds efter förbudet mot plastpåsar­na.
FOTO: MåNS NYBERG FOTO: MåNS NYBERG Papperskas­sar är ett annat alternativ som erbjuds efter förbudet mot plastpåsar­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland