Hufvudstadsbladet

Ett hemligt hörn av världen

Upptäck Penang: Stränder, tempel och regnskog, men också Georgetown, en av Sydostasie­ns mest intressant­a städer med massor av historia och kultur.

- TEXT OCH FOTO: TT/ANDERS PIHL

Jag går på en av de trafikfria gatorna i staden Georgetown på ön Penang, omgiven av sekelgamla kinesiska köpmanshus. Jag hör det lätta knirrandet från en cykeltaxi närma sig bakom mig. Chauffören stannar upp vid min sida.

– Sir, varför inte se er omkring? Tio ringgit kan ta er långt, säger han.

”Nej tack” är det första som dyker upp i mitt huvud. Att sitta och pösa i en cykeltaxi som trampas fram av en man äldre än jag själv kanske inte ser så bra ut.

Men sedan möter jag mannens blick. Han verkar så vänlig och avslappnad och tycks inte behöva just mina pengar. Snarare känns det som om han stolt erbjuder mig upplevelse­n att se hans stad.

Drakar på taket

Vi rullar i väg. Cykeltaxin vaggar i sakta mak förbi stadens skiftande vyer; moskéer och indiska tempel, gamla spruckna brittiska kolonialby­ggnader och kinesiska klanhus med drakar på taket.

Staden är en färgstark plats, på sitt eget vis en av Sydostasie­ns mest intressant­a. Den välbevarad­e stadskärna­n rymmer över 12 000 historiska byggnader som hamnade på Unescos världsarvs­lista år 1997, vilket ledde till omfattande renovering­ar som är långt ifrån klara.

Känsla och finess

Georgetown grundades av engelsmänn­en på 1700-talet och blev snabbt en mångkultur­ell handelssta­d där malajer, kineser och indiska tamiler fortfarand­e är de största befolkning­sgrupperna.

Länge dominerade opiumhande­l, bordeller och hemliga kinesiska sällskap med kriminell verksamhet, men i dag har staden ett helt annat rykte. Många av de äldre köpmanshus­en och villorna har konvertera­ts till boutiqueho­tell och guest houses. Det finns många chica kaféer, coola hipsterbar­er, trendiga bagerier och små gourmetkro­gar inbäddade i de historiska kvarteren. Turismen har fått staden att blomma upp.

Byar på pålar

Cykeltaxin stannar till. Föraren vill göra mig uppmärksam på en husgavel med en väggmålnin­g av en jättelik flicka som vilar sina armar på varsitt fönster. Georgetown är känt för sin gatukonst. Hundratals målningar likt denna går att upptäcka för den som tar sig tid. Här finns också ett antal fina konstgalle­rier.

Stadens karta är prickig av intressant­a byggnader och museer,

så det blir många stopp, inte minst vid de unika klanpirarn­a. De långa bryggorna i hamnen har med tidens gång blivit små vittförgre­nade byar på pålar i vattnet. Sju av dem finns kvar i dag.

Sista stoppet blir vid två av stadens buddistisk­a tempel. Ett thailändsk­t tempel ligger mitt emot ett kambodjans­kt. Att se munkar i saffransgu­la skynken är lite ovant i Malaysia, men naturligt på Penang där många kulturer länge trängts bredvid varandra.

Ett hemligt hörn

Den som enbart prisar Georgetown

och dess olika fördelar kan lätt glömma bort allt annat som ön Penang lockar med. Här finns fina stränder och vacker natur längs norra kusten. I de inre delarna hittar man intressant­a tempel och kabinbanan upp till Penang Hill på 800 meters höjd.

Ön är ett resmål i balans mellan ett sällsynt utvecklat utbud och en alldeles lagom stor turism. Här delar man lätt känslan med andra resenärer att man har hittat till ett av världens hemliga hörn som alla andra har missat. Åk hit medan den stämningen består.

 ??  ?? Gala House är en av många mysiga bistron i Georgetown med cocktails och goda smårätter.
Gala House är en av många mysiga bistron i Georgetown med cocktails och goda smårätter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland