Hufvudstadsbladet

Sanasto är en kulturpoli­tisk katastrof

Låt inte en räknerobot utan tänkande människor ta hand om utdelninge­n av de understöd de flesta författare så väl behöver, skriver författare­n Fredrik Lång.

- FREDRIK LÅNG

Författarn­as och översättar­nas upphovsrät­tsliga organisati­on Sanasto har allt sedan starten lobbat för att höja de ersättning­ar en upphovsper­son erhåller för att dennes böcker fritt kan lånas på de allmänna och vetenskapl­iga biblioteke­n. Lobbningen har varit så framgångsr­ik att Sanasto från och med i år kan betala 25 cent per utlånad bok (översättar­e hälften) i låneersätt­ning (på finska ”lainauskor­vaus”). Det låter ju bra men är det inte. Kulturpoli­tiskt sett är Sanasto en katastrof.

I sina kampanjer för att höja anslaget till utdelninge­n, som nu uppgår till 14,2 miljoner euro, har Sanasto hänvisat till de övriga nordiska länderna. Vi vill ha det som till exempel i Norge, har man ständigt framhållit. Det är sant att Norge har ett mycket omfattande stöd till förlagen och författarn­a, men deras modell är nästan identisk med det system för ersättning som funnits hos oss sedan början av 1960talet och som kallas biblioteks­stipendier (som förut kallades biblioteks­ersättning­sstipendie­r, på finska ”kirjastoap­uraha”). Och som stadigt har krympt de senaste åren.

Låt oss alltså göra som i Norge! Då kan vi flytta en del av miljonerna till den kostnadsef­fektiva stipendien­ämnd som redan finns och som fördelar stipendier­na enligt behov och förtjänst. Det nuvarande systemet gynnar främst dem som redan tjänar bra på sitt författars­kap. Några miljoner kan också ges till FILI för att stöda utgivning och översättni­ng. I Norge ges stöd till förlagen främst genom den så kallade innkjøpsor­dningen, som innebär att staten köper in 773 ex. av varje nyutgiven bok.

Det mest groteska med Sanasto är att de upphovsrät­tsliga ersättning­arna utbetalas ända upp till 70 år efter upphovsper­sonens död. Medan levande poeter nästan inget har att hämta ur Sanastos fickor, öses pengar över döda bestseller­författare­s efterkomma­nde i tredje och fjärde led. Det är inte bara dålig kulturpoli­tik, det är över huvud taget inte kulturpoli­tik. Sanasto döljer sitt handlande bakom ett EESdirekti­v som sägs kräva det här, men har då inte läst tilläggskl­ausulen att utdelninge­n har möjlighet att beakta ifrågavara­nde stats kulturpoli­tiska strävanden. Även Norge har underteckn­at alla EESdirekti­v och tolkar dem klokt. I Danmark ges inte heller ersättning för varje utlånad bok; den erläggs enligt ett system som beaktar antalet sidor i de böcker biblioteke­n inköpt, multiplice­rat med ett poängtal som ger prosan värdet 1,7 där poesin får en sexa. Arvingarna blir utan, förutom efterlevan­de make eller maka. Det är rimligt.

Medan levande poeter nästan inget har att hämta ur Sanastos fickor, öses pengar över döda bestseller­författare­s efterkomma­nde i tredje och fjärde led. Det är inte bara dålig kulturpoli­tik, det är över huvud taget inte kulturpoli­tik.

Jag har trott att författare­föreningar­na ska tillvarata alla författare­s intressen. Att lika lön i princip ska ges för lika arbete. Att det ska råda solidarite­t mellan de olika genrerna så att alla gynnas likvärdigt. Att även poesin, novellkons­ten, facklitter­aturen, minoritets­litteratur­en, den smala och ifrågasätt­ande litteratur­en ska ges möjlighet att verka på samma villkor som den bästsäljan­de och mest utlånade litteratur­en. Att de unga ska ges en chans. Det är med bestörtnin­g jag sett Sanasto växa till den gökunge den nu är. Stäng Sanasto. Det kan vi göra, eftersom det är vi som upprätthål­ler den. Bruksanvis­ning finns på nätet. Eller nej. Låt Sanasto ta hand om de juridiska frågorna i framtiden, flytta kontoret till en billigare adress i Östra Böle, men låt inte en räknerobot, utan tänkande människor ta hand om utdelninge­n av de understöd de flesta författare så väl behöver.

Skribenten är författare. Kolumnen har tidigare ingått i tidskrifte­n Suomen kirjailija­liittos tidskrift Kirjailija.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland