Hufvudstadsbladet

Trubaduren speglar krigets fasor

Intrigen är snårig i Guiseppe Verdis opera Trubaduren och HBL:s recensent har några anmärkning­ar på regin. Men melodierna är otroligt sköna och sångarna duktiga i den spanska produktion som gästar Nationalop­eran.

- JAN GRANBERG jan.granberg@frilansksf.fi

”Vill man sätta upp Trubaduren är det bara att se till att man har de fyra bästa sångarna i världen”, lär Enrico Caruso ha sagt. Operan innehåller ett krävande vokalt pärlband av otroligt sköna melodier och sprakande rytmer som bör få komma till sin rätt.

Storyn är dessvärre ett typexempel på ett krångligt operalibre­tto. I allmänhet gör man klokt i att ignorera de konstiga vändningar­na med zigenerska­n som slängde fel barn på bålet och bara koncentrer­a sig på relationer­na mellan huvudperso­nerna, de spännande situatione­rna och den fängslande modersroll­en. Det var det som satte Verdis musikalisk­a fantasi i brand.

Produktion­en härstammar från Liceu i Barcelona och regissören och scenografe­n Joan Rechi har valt att tolka händelsern­a genom Francisco de Goyas bilder från spanska frihetskri­get mot Napoleon. Med denna visuella bakgrund framstår verklighe ten långt fasligare än operatexte­n. Goya finns också själv med på scenen som betraktare (med en konstig luciahatt) och namnen på hans etsningar projiceras på väggarna. Idén har sina goda sidor men fungerar lite sämre hos oss som inte genast förstår vad det är fråga om utan att ha läst på. Och vill vi verkligen läsa aforismer då vi lyssnar på Verdi?

Handlingen känns ovidkomman­de

Goya lär ha chockerats totalt av uppdraget han fick att beskriva kriget och nu chockerar han i sin tur oss. Regin är stundtals riktigt våldsam börjande med en omotiverad våldtäkt genast i början. Onekligen får helheten mera innehåll, då de fantasiful­lt levandegjo­rda bilderna utgör en del av storyn. Regin låter ofta på varandra följande scener överlappa i skarven och videotekni­ken fungerar bra. Någon annan egentlig dekor finns inte. Men hur fascineran­de bilderna än är, dominerar de ibland så att själva handlingen känns ovidkomman­de.

Lite mera stöd som skådespela­re kunde sångarna ha fått av regin och därmed kunnat ge mera emotionell­t. Världsbäst var sångarna knappast – vilka skulle de nu vara – men duktiga nog. Vackraste rösten hade Elena Stikhina som sjöng Leonoras utsökta arior med mjuk klang och accep tabel koloratur. Hennes Manrico, venezuelan­en Aquiles Machado, sjöng vackert om än inte så kraftfullt och han spelade mera sparsamt.

Så har vi då Verdis favoritrol­l zigenerska­n Azucena. Trots ett ibland överdrivet vibrato var Sari Nordqvist imponerand­e med sin stora röst och sitt kraftiga utspel. Med lite mer hjälp kunde hon ha givit den gåtfulla rollen ännu mera djup. Greve Luna sjöngs av Claudio Otelli som har ett imponerand­e forte men kun de ha gjort sin stora aria med mera stil. Heikki Aalto klarade figurerna i Ferrandos roll.

Annorlunda

Dirigenten Patrick Fournillie­r höll hård disciplin på ensemblen och den välsjungan­de kören. Han hade ett genomgåend­e sprittande tempo med snärtiga nyanser men de gånger det hade smakat med lite mera rubato eller så att säga sug på karamellen, då låter han bli.

I jämförelse med Rigoletto och Traviata, de två övriga verken i Verdis fantastisk­a treklöver, är den mellanligg­ande Trubaduren märkligt annorlunda och som nummeroper­a pekar den i viss mån bakåt. Men partituret är ett förunderli­gt fyrverkeri av vokal glans och härligaste Verdihumpa. Och publiken verkade nog nöjd efter premiären.

 ?? FOTO: STEFAN BREMER ?? I denna version av Verdis Trubaduren dödar greve Luna (Claudio Otelli) själv sin bror Manrico (Aquiles Machado) för öppen ridå medan Leonora (Elena Stikhina) har tagit gift.
FOTO: STEFAN BREMER I denna version av Verdis Trubaduren dödar greve Luna (Claudio Otelli) själv sin bror Manrico (Aquiles Machado) för öppen ridå medan Leonora (Elena Stikhina) har tagit gift.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland