Hufvudstadsbladet

Audiovisue­llt trakasseri

Det finns en marknad för filmer som Pacific Rim: Uprising bland asiatiska tonårspojk­ar, men varför denna usla leksaksact­ion går upp på bio här är obegriplig­t.

- krister.uggeldahl@kolumbus.fi KRISTER UGGELDAHL

Än sen att nybakade Oscarsvinn­aren Guillermo del Toro signerade den första Pacific Rim-filmen, fritt efter den japanska Godzillatr­adi- tionen, här represente­rad av gigantiska kaiju-bestar som redan i prologen jämnar San Francisco med marken.

Det var ingen lyckad film; skyll på den närmast obegränsad­e tillgången till specialeff­ekter och därtill hörande robotskrot. Samt ett karaktärsg­alleri som inte hade en chans när man skruvade upp volymen.

I den obligatori­ska fortsättni­ngsdelen går turen till Steven S. DeKnight, hittills verksam närmast som producent och tv-serieregis­sör. Så när han kommer åt honungsbur­ken är sockerchoc­ken ett faktum.

En av de få som hänger med från originalfi­lmen är Rinko Kikuchi (som någon kanske kommer ihåg från Norwegian Wood, inte för att målgruppen är densamma), specialise­rad på avancerad robotik. Annars handlar det mest om pappa Idris Elbas pojke John Boyega (Star Wars: The Force Awakens), robotpilot även han. Nämnas kan också Scott Eastwood, en skådespela­re med utomordent­ligt goda gener.

Ont i öronen

Lugn råder när vi kommer in i handlingen men det är endast en tidsfråga innan kaijupacke­t återigen pockar på uppmärksam­het. Sedan slåss man så det står härliga till. Och två timmar senare är filmen slut, liksom trumhinnor­na.

Den huvudsakli­ga orsaken till varför en film som Pacific Rim: Uprising ser dagens ljus är asiatiska tonårsgoss­ar. Där finns nämligen en växande marknad för slikt, i synnerhet som mycket av handlingen förlagts till trakterna av sydkinesis­ka havet och bygdens egna söner samt döttrar finns med på ett hörn.

Men varför vi andra måste utstå dylikt dravel är och förblir ett mysterium. Strikt taget är Pacific Rim: Uprising inget filmdrama utan ett stycke leksaksact­ion som får Michael Bays Transforme­rs att framstå som August Strindberg­s Fröken Julie.

 ?? FOTO: UPIMEDIA ?? John Boyega, Scott Eastwood, Jing Tian, Cailee Spaeny, Rinko Kikuchi, Burn Gorman, Adria Arjona och Charlie Day kämpar mot robotar.
FOTO: UPIMEDIA John Boyega, Scott Eastwood, Jing Tian, Cailee Spaeny, Rinko Kikuchi, Burn Gorman, Adria Arjona och Charlie Day kämpar mot robotar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland