Hufvudstadsbladet

Lady Lindy 2

- NALLE

En gång skrev jag om Lady Lindy, nu gör jag det igen. Lady Lindy var sin tids främsta kvinnliga flygare. Hon korsade Atlanten ensam, som Lucky Lindy gjort före henne. Lucky Lindy var Charles Lindbergh, men frågan är hur lycklig han var. En kidnappare tog hans son. Lady Lindy försvann i Stilla havet, under en jordenrunt­flygning. Amelia Mary Earhart i flygcertif­ikatet.

Mänsklighe­ten är indelad i två grupper. Den ena gruppen är övertygad om att Lady Lindy och hennes copilot Fred Noonan fick motorfel eller bränslebri­st och sjönk i havet. Den andra gruppen är lika övertygad om att flygarna lyckades ta sig i land. Landet i fråga var Nikumaroro, en av de åtta småöar som utgör Phoenix Islands i det nuvarande Kiribati. En avlång, trekantig korallatol­l, 7,5 kilometer lång och 2 kilometer bred, med en stor lagun. En enda landningsp­lats finns på västkanten, säker endast då passaden blåser från sydost. Population: 0.

Det var den också i början av juli 1937, när Lady Lindys Lockheed Electra 10E försvann. Följande år gjordes ett misslyckat brittiskt försök att kolonisera ön. Som mest bodde hundra kolonister på Nikumaroro, ett namn vars betydelse jag saknar. Det som kolonister­na å sin sida saknade var vatten. Kronisk vattenbris­t råder på ön, fast den täta buskskog med inslag av pisonia som växer där verkar trivas alldeles förträffli­gt. I likhet med ett okänt antal kokosnötsk­rabbor och råttor.

Det brittiska experiment­et som kraschade 1963 har fallit i glömska. Inte många minns heller längre S/S Norwich Citys förlisning den 29 november 1929, med elva förlorade liv. Nikumaroro är outplånlig­t förknippat med namnet Amelia Earhart. Anledninge­n är de spridda fynd som gjorts på ön, tre år efter försvinnan­det. Vad hittade man? Man hittade ett kranium och delar av ett skelett. I närheten låg en kvaddad damsko bredvid en ask som kan ha innehållit en sextant. Benen undersökte­s av en läkare på Fiji, som slog fast att de måste ha tillhört en grovt byggd medelålder­s man.

Men. Nyare forskning har på många punkter kullkastat gamla mätmetoder. Den subpubiska vinkeln mellan benen i pelvis på det funna skelettet tyder på kvinna. En kvinna av Amelia Earharts storlek, mellan fem fot sju och fem fot åtta tum. Så menar dr Jantz vid Forensic Anthropolo­gy Centre i Tennessee. Indicierna för att det var hon är 99 procent. Vem annan kunde det ha varit?

Oh, Lady Lindy! May your soul rest in peace.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland