Hufvudstadsbladet

Från Star Wars till Trade Wars?

Sambandet mellan världshand­elns tillväxt och de globala aktiemarkn­adernas utveckling är över tiden starkt, och alla initiativ som kan påverka handeln i världen negativt ger förstås anledning till oro.

- Lars söderfjeLL Aktiechef, Ålandsbank­en

Under 1980-talet lyckades Ronald Reagan förändra världsbild­en dramatiskt genom sitt Strategic Defense Initiative, också känt som ”Star Wars”. De senaste veckorna har Donald Trump gjort ett nytt försök att förändra världsordn­ingen genom att lansera ”Trade Wars” – något som på goda grunder fått aktiemarkn­aderna att skaka till. Sambandet mellan världshand­elns tillväxt och de globala aktiemarkn­adernas utveckling är över tiden starkt, och alla initiativ som kan påverka handeln i världen negativt ger förstås anledning till oro.

Nu förefaller inte de nya tullar för kinesiska varor som föreslagit­s vara alltför dramatiska, trots att bruttobelo­ppen vid en första anblick verkar stora. Om vi antar att en tull på 25 procent på kinesiska varor för 60 miljarder dollar införs motsvarar det alltså cirka 15 miljarder dollar – en stor summa, men inte mer än drygt 0,1 procent av den kinesiska ekonomins storlek. Förvisso kan det bli kännbart för enskilda företag, men det är risken för ytterligar­e upptrappni­ngar av handelskri­get snarare än de hittills aviserade åtgärderna, som bidragit till en svag utveckling på världens aktiemarkn­ader denna vecka.

Nedgången på Helsingfor­sbörsen för veckan är i skrivande stund knappt 3 procent. Visserlige­n har avskilda dividender bidragit till att sänka indexnivån (cirka 0,7 procent), men fallet är ändå relativt stort. Frågan är självfalle­t om börsen har stöd i fundamenta, och vad som krävs för en återgång till ett mer positivt börsklimat?

Helsingfor­sbörsen (HEX25-bolagen) värderas i dag till cirka 16x årets förväntade vinster, baserat på aktuella konsensusp­rognoser. Givet en avkastning på eget kapital kring 13 procent, en långsiktig tillväxt på cirka 3 procent och ett avkastning­skrav på 8 procent är det en i stort sett neutral värdering, speciellt när man beaktar det låga ränteläget. Slutsatsen är ändå att börsen i första hand måste drivas av vinsterna och inte av värderinge­n för att nå nya höjder.

Prognosern­a för HEX25-bolagen innebär i dag en vinsttillv­äxt på cirka 6 procent för innevarand­e år och 9 procent för 2019. Baserat på vad vi vet om världskonj­unkturen i dag verkar det inte på något sätt orimligt. En kursutveck­ling i linje med företagsvi­nsterna borde alltså ligga inom möjlighete­rnas ram. Till det ska läggas de dividender som erhålls under året – cirka 2,5 procent utöver vad vi redan erhållit under mars månad. Totalavkas­tningen på ett års sikt borde därmed kunna ligga i intervalle­t 8-10 procent, förutsatt att marknadens vinstförvä­ntningar håller.

De kontakter som jag har haft med bolagsledn­ingar under mars månad pekar inte mot någon försvagnin­g i efterfråga­n, snarare tvärtom. Ett skogsbolag som mitt team mötte för ett par veckor sedan menade att det enda de önskade sig i nuläget var en starkare dollar – volymutvec­klingen är stark, produktpri­serna stigande, tillgängli­gheten i bruken är hög och underhålls­stoppen få. Det mesta pekar alltså på ett starkt kvartal för industrin. Vi tror att det finns all anledning att se fram emot första kvartalets rapporter. Dagens värderinga­r av Stora Enso, UPM och Metsä Board verkar förutsätta att skogskonju­nkturen vänder nedåt inom kort. Det kan visa sig vara en alltför pessimisti­sk syn.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland