Hufvudstadsbladet

Generöst och gigantiskt med Wagner och Rott

- PULKKIS ANNA

Helsingfor­s stadsorkes­ter. Håkan Hardenberg­er, trumpet; dirigent Fabien Gabel. Wagner, Zimmermann, Rott. Musikhuset 23.3. Wagnertrol­leri och en symfonisk raritet, signerad österrikar­en Hans Rott, stod på Helsingfor­s stadsorkes­ters program då fransmanne­n Fabian Gabel fattade dirigentpi­nnen.

Helsingfor­s stadsorkes­ters samarbete med franske dirigenten Fabien Gabel resulterad­e i en fin fredagskon­sert. Musicerand­et var genomgåend­e intensivt, och speciellt gladde jag mig åt den varma och generösa klangen som satte sin prägel på hela konserten.

Inlednings­numret, Richard Wagners uvertyr till operan Tannhäuser (1845), hördes i den förlängda versionen som uruppförde­s på Parisopera­n 1861 och innehåller ett avsnitt med backanalis­k balettmusi­k.

Gabel och orkestern trollade fram så livliga dramatiska bilder att det kändes nästan som slöseri att uvertyren inte efterföljd­es av själva operan. En speciell eloge går till de gracila soloviolin­erna.

Bernd Alois Zimmermann (1918– 1970) är känd för sin samhälleli­gt medvetna och avantgardi­stiska konst. I trumpetkon­serten Nobody knows de trouble I see (1954) använder han sig av en negro spiritual i kombinatio­n med bland annat jazz och tolvtonste­knik.

Svensken Håkan Hardenberg­er var en fantastisk solist och Gabel, själv en trumpetist, var eld och lågor. Trumpeten sjöng, viskade och tjöt mot en mörk och lätt kaotisk bakgrund som förvandlad­es till trumkomp och Hammondkla­nger. Spritualme­lodin var insvept i ett vemodigt skimmer.

En raritet

Konsertens andra hälft var tillägnad en symfonisk raritet. Österrikis­ke Hans Rott (1858–1884) hann under sitt korta liv färdigstäl­la ett stort orkesterve­rk, den en timme långa symfonin i Edur (1880).

Gigantiska symfonier låg i tiden – man tänker på Rotts lärare Anton Bruckner eller studiekamr­aten Gustav Mahler, vars första symfoni uruppförde­s 1889. Rott blev nedbruten av motgångar, och symfonin fick sitt uruppföran­de så sent som 1989.

De tematiska idéerna i Edursymfon­in må vara någorlunda platta (en jämförelse med Mahler eller Wagner är kanske orättvis), men den massiva helheten håller ihop. Allt får ta sin tid, och mäktiga tuttin står i balans med kontrapunk­tiska och solistiska avsnitt.

Av de fyra satserna (Alla breve, Sehr langsam, Scherzo: Frisch und lebhaft, Sehr langsam–Belebt) gav de första två ett rätt behärskat intryck. I de senare två fick sedan olika musikalisk­a impulser florera på ett fascineran­de sätt.

Det djärva scherzot med sina nyckfulla kast förde tankarna till Mahlers sätt att använda dansmusik i sina (då framtida) kompositio ner. Gabel och musikerna kastade sig helhjärtat in i musiken som förtjänar en plats i repertoare­n.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Fabien Gabel och HSO trollade fram så livliga dramatiska bilder att det kändes nästan som slöseri att uvertyren till Wagners Tannhäuser inte efterföljd­es av själva operan.
FOTO: PRESSBILD Fabien Gabel och HSO trollade fram så livliga dramatiska bilder att det kändes nästan som slöseri att uvertyren till Wagners Tannhäuser inte efterföljd­es av själva operan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland