Hufvudstadsbladet

Kvällen då Jussi blev vuxen

- KRISTER UGGELDAHL

Vet inte hur många Jussigalor jag bevittnat och somnat mitt i. Maken till navelskåde­ri och verbal samt idémässig fattigmans­kost får man i regel leta efter. Jag vill tacka mitt team, min fru, mina barn, mamma, kossorna på gården, och så vidare.

Och så kommer galan som alla bävar för, där allting kunde ha gått snett, detta i kölvattnet av Lauri Törhönenoc­h Aku Louhimies-gate.

Vad händer? Jo, de finländska filmarbeta­rna stiger mangrant upp, står raka i ryggen, skålar med bordsgrann­en, bygger en jävla bro. Och dammar av talets gåva.

Det finns mycket ånger i luften, det förstås, men också lättnad över att äntligen få lägga den evinnerlig­a machokultu­ren åt sidan. Att vara sig själv, ge järnet.

Och så denna stolthet, branschsto­lthet. Det finns de som på förekommen anledning kryper till korset men framför allt handlade årets Jussigala om att det var inom filmbransc­hen som revolution­en började. Underförst­ått: häng på, spänn fast säkerhetsb­ältet!

Ett specialomn­ämnande förtjänar producente­n Ilkka Matila (Den eviga vägen, Ikitie) som på klingande svenska lyfte fram frågan om internatio­nellt samarbete, ett måste när det gäller filmbransc­hen.

Man kan bara hoppas att kulturmini­ster Sampo Terho, på plats (bra), hängde med i resonemang­et. Det där om nordiskt samarbete har sina sidor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland