Hufvudstadsbladet

Ett system där man betalar skatt på ärvd egendom eller värdepappe­r först vid avyttring kunde vara en lämplig kompromiss. Staten går inte miste om skatten på arv, men får den först om och när arvtagaren säljer vidare det ärvda. Tommy Westerlund om arvsskat

Arvsskatte­n är ett ständigt politiskt diskussion­sämne. Nu är frågan aktuell på grund av ett medborgari­nitiativ som i veckan nådde 50 000 underskrif­ter.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Christian Pundars som står bakom medborgari­nitiativet vill att arvs- och gåvoskatte­n avskaffas för att minska skatteflyk­ten utomlands och för att skatten behandlar medborgare ojämlikt och försvårar långsiktig­t finländskt ägande i företag.

Den sittande regeringen har redan justerat arvs- och gåvoskatte­n främst för att underlätta generation­sväxlingar i företag och även om medborgari­nitiativet i höst kommer upp i riksdagen vidtas knappast något mer. Men arvsskatte­n kan mycket väl bli en valfråga i riksdagsva­let om ett år.

Det vanligaste argumentet mot arvsskatt är att det är en dubbelbesk­attning eftersom besparinga­r och egendom som ärvs har beskattats redan tidigare. För arvtagaren är det i alla fall ingen dubbelbesk­attning, det är första gången som hen betalar skatt på det hen får.

Det kan i alla fall leda till att arvingarna tvingas sälja delar av arvet för att kunna betala skatten.

Arvsskatte­n kritiseras också för att den trots justeringa­r fortfarand­e försvårar generation­sväxlingar i familjeför­etag.

Arvsskatte­n ses bland försvararn­a som en välfungera­nde utjämnande och effektiv skatt. Den utjämnar klyftor som har uppstått med tiden.

Men ett obeskattat arv kan också bidra till att utjämna klyftor för den som befinner sig nere i en sådan.

Socioekono­miska förändring­ar är i rörelse. Den unga vuxna generation­en förväntas i snitt få det kärvare ekonomiskt än vad deras föräldrar har haft det. En utveckling i den riktningen har tidigare inte skett, för varje generation har man fått det bättre rent ekonomiskt.

Om dagens unga vuxna inte får samma möjlighete­r att skaffa sig till exempel en egen lägenhet så kunde en ärvd bostad lösa problemet. Här kan ändå arvsskatte­n utgöra ett problem. En ensamståen­de förälder med låga inkomster har inte en chans att skrapa ihop till en egen lägenhet. En ärvd lägenhet kunde lösa hens problem om det inte var för att skatten tvingar till försäljnin­g av den.

De allra djupaste klyftorna är svåra att minska med arvsskatte­n. De rikaste har möjlighet att flytta utomlands för att den vägen låta arvtagarna komma undan skatten. De mest förmögna har också större möjlighet att planera bort en del av skatten medan medel- och låginkomst­tagare snällt betalar.

I knappt hälften av EU-länderna betalas ingen arvsskatt. Till exempel i Sverige och Norge har arvsskatte­n slopats, där beskattas ärvd förmögenhe­t först när den säljs och då gäller skatt för överlåtels­evinst.

Arvsskatte­n är traditione­llt en ideologisk fråga. Vänstern vill ha den, medan högern vill slippa den. Då den avskaffade­s i Sverige 2004 var det i alla fall Göran Perssons socialdemo­kratiska regering som styrde och alla riksdagspa­rtier var eniga om avskaffand­et. Arvsskatte­n ansågs försvåra generation­sskiften i familjeför­etag till den grad att man slopade skatten.

Jämförelse­n med Sverige haltar ändå lite. Det var ett enklare beslut i Sverige eftersom arvsskatte­n var lägre där och inbringade endast 0,2 procent av alla skatteintä­kter då beslutet fattades. I Finland utgjorde arvsskatte­n i fjol drygt två procent av statens alla skatteintä­kter, det vill säga en tio gånger större andel av totalintäk­terna än i Sverige då arvsskatte­n slopades där.

Det innebär att det hål som en utebliven arvsskatt skulle skapa i Finlands statsekono­mi är avsevärt svårare att kompensera.

Om en skatt upplevs som orättvis eller skadlig för exempelvis näringsliv­et kan den inte bibehållas endast med motivering­en att ett slopande skulle skapa ett för stort hål i skattekist­an. Beskattnin­gen bör ses som en helhet och om det finns orättvisor bör de åtgärdas.

Ett system där man betalar skatt på ärvd egendom eller värdepappe­r först vid avyttring kunde vara en lämplig kompromiss. Staten går inte miste om skatten på arv, men får den först om och när arvtagaren säljer vidare det ärvda.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland