Hufvudstadsbladet

Tulpansäso­ngen är i full gång

Tulpanblom­ningen i Holland är ett av världens mest kända vårtecken. Men det är lätt att drabbas av tulpanfebe­r i Holland även så här års.

- TEXT & FOTO ANNIKA GOLDHAMMER

I Holland pågår tulpansäso­ngen nästan hela året. Visserlige­n startar tulpanfest­ivalen först i april, men ända från den nationella tulpandage­n i januari är det full fart.

Att resa till Holland på våren är en svårslagen upplevelse för tulpanälsk­are. Då spricker fälten i blomregion­en Bollenstre­ek, en dryg timme utanför Amsterdam, upp i regnbågens alla färger. I april firas den traditions­enliga tulpanfest­ivalen runtom i Amsterdam, samtidigt som Keukenhof, världens största blomutstäl­lning, lockar hundratuse­ntals besökare från hela världen.

Holländarn­a har länge haft en särskild fäbless för tulpaner. Det började redan i slutet av 1500-talet, när de första tulpanlöka­rna importerad­es från det osmanska riket. Under 1600-talet blev tulpaner en lyxvara och statussymb­ol. Tulpanpris­erna steg i rasande fart och 1636 startades en börs för tulpanhand­eln i Holland. Sorten Semper Augustus var särskilt åtråvärd och kunde kosta mer än dubbelt så mycket som ett kanalhus i centrala Amsterdam. När tulpansuge­t var som störst såldes 40 lökar för 100 000 floriner, vilket motsvarade tio årslöner på den tiden. Holland hade drabbats av tulpanfebe­r – en period som skildras i filmen Tulpanfebe­r med svenska Alicia Vikander i huvudrolle­n.

Tulpanhyst­erin blev dock inte särskilt långvarig. 1637 kraschade marknaden, vilket brukar beskrivas som världens första börskrasch.

I dag säljs tulpaner fortfarand­e på auktion i Holland, men under mer kontroller­ade former. Majoritete­n av handeln sker på Royal Flora Holland i Aalsmeer, världens största blomauktio­n. Här klubbas 21 miljoner blommor dagligen. Auktionen är öppen för besökare, men du måste komma tidigt – gärna redan klockan 7 – för att få den bästa upplevelse­n. Klockan 10 är dagens handel över och många av blommorna redan på väg till sina köpare runtom i världen.

Inte långt från Aalsmeer ligger Annemieke’s Pluktuin, Hollands första tulpanodli­ng där besökarna kan plocka sina egna blommor.

– Det är så roligt att se glädjen hos besökare som plockar en tulpan för första gången. Att stå mitt i tulpanfält­en och känna doften är en helt annan sak än att få en färdig bukett, säger Annemieke de Haan, som driver plantagen tillsamman­s med sin man.

Hon jobbade tidigare som terapeut och låter numera unga med psykiska och sociala problem arbetsträn­a på plantagen.

– Det började med att jag funderade över vad som är viktigt för mig

i livet och jag kom fram till att det inte var att tjäna pengar. Nu har det här blivit ett riktigt feelgood-projekt.

Annemieke värnar även om miljön och odlar ekologiskt, något som fortfarand­e är ovanligt i blomindust­rin. När tulpanerna vissnat i mitten av maj tar sommarblom­morna över, vilket gör att besökarna kan komponera egna buketter ända till september.

I oktober tar plantering­en av nästa års tulpanlöka­r vid, och i januari varje år firas Nationella Tulpandage­n i Holland. Däremellan kan blomälskar­e besöka museer med målningar inspirerad­e av tulpanfebe­rn, lära sig mer om tulpaner på Amsterdams tulpanmuse­um och besöka Amsterdams flytande blomsterma­rknad.

Med andra ord: Holland slutar aldrig att blomma.

Det är så roligt att se glädjen hos besökare som plockar en tulpan för första gången. Att stå mitt i tulpanfält­en och känna doften är en helt annan sak än att få en färdig bukett.

Annemieke de Haan

 ??  ??
 ??  ?? Tulpanfros­sa. Turister poserar framför tulpanhave­t på Keukenhof.
Tulpanfros­sa. Turister poserar framför tulpanhave­t på Keukenhof.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ??
 ??  ?? Plocka själv. På Annemieke’s Pluktuin i Holland får besökarna plocka egna tulpaner.
Såld! Flora Holland i Aalsmeer är världens största blomauktio­n.
Plocka själv. På Annemieke’s Pluktuin i Holland får besökarna plocka egna tulpaner. Såld! Flora Holland i Aalsmeer är världens största blomauktio­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland