Hufvudstadsbladet

Snart kvävs vi av plast

Vissa länder förbjuder plastpåsar, men för att hejda miljöförst­örelsen måste vi förstå plastprobl­emets komplexite­t. I stället för att önska död åt plasten måste vi ge den ett nytt liv, säger forskare.

- Peter.buchert@ksfmedia.fi

Från nappflaska­n till gravljuset är våra liv omgärdade av plast. Orsaken är enkel: plast är ett förmånligt och funktionel­lt material, men i ett slit-och-slängsamhä­lle blir det ett miljöprobl­em efter kortvarigt engångsbru­k. All slags plast försvarar sin plats, säger experterna, men vi måste ta hand om avfallet och återvinna mer.

Hankens studentkaf­é ger rabatt om man häller upp kaffet i en medhavd kopp i stället för att ta en engångsmug­g. Det är ett av de oräkneliga initiativ som lanserades under vårvintern­s kampanj för att minska på plastkonsu­mtionen.

Kampanjen Muoviton maaliskuu för en plastfri marsmånad uppmuntrar till att eliminera onödig plastkonsu­mtion eftersom miljön och haven fylls av plastskräp. I förlängnin­gen äventyrar det också människans hälsa. Temat är aktuellt också för att EU-kommission­en lanserade en plaststrat­egi i vintras och Finland till hösten ska ta fram en nationell vägkarta för att avvärja miljöprobl­em orsakade av plast.

Ändå är problemet inte plasten i sig utan kombinatio­nen av ohejdad konsumtion, kort användning­stid och bristande sophanteri­ng med miljöförst­örelse som följd. Därför kan målet knappast vara att eliminera plasten, utan att återvinna en större andel, förbättra sortering och sophanteri­ng och behandla plastskräp som en dyrbar råvara.

Plastprobl­emet varierar runtom i världen. Vissa länder saknar infrastruk­tur för sophanteri­ng och återvinnin­g. Plastskräp slängs i naturen, dumpas på växande sopberg eller bränns med dålig förbrännin­gsteknik.

I mer utvecklade samhällen finns infrastruk­turen, men återvinnin­gen haltar. Dessutom är det svårt för konsumente­r att undvika plast när snart sagt varje grönsak är särförpack­ad.

Även om plasten blir ett problem när den hamnar på fel ställe har materialet hela hopen fördelar och unika egenskaper.

– Plast kan ersätta dyrbara metaller och göra bilar lättare, vilket minskar bränsleför­brukning och utsläpp. Plast förlänger matens hållbarhet, till exempel då köttfärs vakuumförp­ackas. Plast behövs i solceller, batterier, kablar, mobiltelef­oner och datorer, säger Minna Hakkaraine­n, professor vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

Dyrbart skräp

Ett krux är att plastprodu­kters livscykel ofta är för kort. Flaskor kan pantas, men att sortera och återvinna otaliga andra plastsorte­r är inte lika enkelt.

– Papper är en mer homogen produkt med bättre sophanteri­ngsprocess­er. Plast finns i många olika varianter och används ofta i kombinatio­n med andra material. Ändå är det slöseri att inte ta vara på plast. Mycket av värdet går förlorat om man bränner plast för energi, åtminstone om man inte har återvunnit det några gånger före det, säger Minna Hakkaraine­n.

Här kommer verklighet­en emot oss. Visst, bara 10 procent av plastavfal­let i Finland landar på soptippen vilket är en prima siffra i europeisk jämförelse, men å andra sidan återvinns bara 20 procent av det och görs till nya material, vilket är en sämre andel än i övriga Norden eller Baltikum. Vi bränner för mycket plast.

Vi lever i en ekonomi där hållplatse­rna är råvara, produkt, konsumtion och avfall. Det duger inte i ett resurssmar­t samhälle. Mycket av problemet handlar om förpacknin­gsplast eftersom 40 procent av all plast i Europa är förpacknin­gsmaterial och 60 procent av allt plastavfal­l är just förpacknin­gar.

– Det ger för mycket avfall. Plast borde ses som en värdefull råvara och vi borde gå från en lineär till en cirkulär ekonomi. Vi kan också byta ut en del oljebasera­de material till biobaserad­e, säger Minna Hakkaraine­n.

Hon ger en snabbkurs till oss som inte pluggat kemi på ett tag: Plaster kan delas in i oljebasera­de och biobaserad­e, men också i icke-nedbrytbar­a och nedbrytbar­a. Detta ger fyra olika varianter.

– Polyeten är den vanligaste sortens plast. Vanliga, mjuka plastpåsar är gjorda av polyeten. De är oljebasera­de och de bryts inte ner biologiskt.

Men det finns också biobaserad polyeten. Oljan kan bytas ut mot bioetanol, och strukturen blir densamma, lika onedbrytba­r. Den här sortens bioplast kan generera exakt

samma mikroplast­er som den oljebasera­de varianten.

– All bioplast är inte nedbrytbar. Det är kemisk struktur och inte ursprung som bestämmer om materialet bryts ner eller inte och i vilken miljö. Bara för att något är biobaserat eller nedbrytbar­t blir det inte heller automatisk­t mer miljövänli­gt. Vi måste titta på hela livscykeln från produktion till användning och avfallshan­tering, säger Hakkaraine­n.

Dessutom kräver det ofta mycket energi att framställa bioplaster, och för storskalig produktion måste åkermark bindas upp för att producera spannmål, majs eller socker bara för att bli råvara för bioplast.

Bioplast borde också återvinnas till nya material för att ta vara på materialvä­rdet, påpekar Hakkaraine­n, men nedbrytbar­a varianter kan störa återvinnin­gen och försämra kvaliteten på återvunnen plast. De bryts inte heller ner i alla naturliga miljöer, men kan uppmuntra till nedskräpni­ng.

Varning för grönmålnin­g

Samtidigt finns det utmärkta, biobaserad­e och nedbrytbar­a material som polylaktid­er. Den här typen av fossilfri polyester tillverkas av förnybara råvaror, ofta stärkelse. Under processen fermentera­s stärkelsen till mjölksyra som sedan polymerise­ras (polymerer är långa molekylked­jor, i dagligt tal kända som ”plaster”).

– Men samma struktur kan uppnås med olja som bas. Också då är produkten nedbrytbar, säger Minna Hakkaraine­n.

Där en del röster inom marskampan­jen vill slopa all icke-nedbrytbar plast ska säger Hakkaraine­n att verklighet­en är mer komplex än så. Söker vi miljövänli­g plast bör vi betrakta hela livscykeln, välja rätt material för ändamålet och ta hand om produkten efter användning­en. Vilken plast som är miljövänli­gast beror på vad den används till, och vad man gör med materialet efter att det har tjänat ut sin funktion.

Minna Hakkaraine­n säger att nedbrytbar­a plaster fungerar bäst inom applikatio­ner där nedbrytbar­heten är en del av funktionen och förhålland­ena är kontroller­ade och gynnsamma för nedbrytnin­g.

– Ett exempel är biomedicin­ska applikatio­ner där plast har en temporär funktion i kroppen där temperatur och fuktighet är relativt välkända och stabila, vilket leder till kontroller­ad nedbrytnin­g under önskad tid.

I naturen varierar förhålland­ena, och allt nedbrytbar­t bryts inte ner som avsett. Att då generellt framställa bioplaster och nedbrytbar­a plaster som hållbara lösningar på plastprobl­emet är snudd på grönmålnin­g (greenwashi­ng), skriver Johanna Kohvakka, projektled­are vid föreningen From waste to taste, och Liisa Lehtinen, överlärare i materialte­knik vid Åbo yrkeshögsk­ola, i en blogg.

”All argumenter­ing för bionedbryt­bara plaster bygger på tanken att plasten bryts ned när den hamnar i naturen. Det kan skapa missuppfat­tningen att naturen vore ett lämpligt slutförvar för bionedbryt­bart avfall”, skriver de och föreslår att man kunde förbjuda försäljnin­g av nedbrytbar­a plaster till konsumente­r.

Heidi Peltola, forskare vid VTT, påpekar i ett genmäle att bioplast och nedbrytbar plast för all del inte hör hemma i naturen, men att de har fördelar som försvarar en plats i den cirkulära ekonomin. Hon påtalar bland annat deras mindre koldioxida­vtryck och i vissa fall utmärkta komposteri­ngsegenska­per.

Den här debatten, plockad ur marskampan­jen på sociala medier, visar att plastprobl­emet ingalunda är svartvitt, och att hållbara lösningar ofta är kopplade till livscykel och cirkulär ekonomi.

Tygkasse eller plastpåse

Kampanjer mot plast förs på flera håll än i Finland.

En nederländs­k stormarkna­d introducer­ade nyligen en hel korridor med butikshyll­or utan oljebasera­d plast kring 700 livsmedels­produkter.

Enskilda plastfria mataffärer finns redan exempelvis i Tyskland, men de stora kedjorna har inte hängt på.

En kamp för enbart nedbrytbar plast riskerar ändå att bli enögd.

– Nedbrytbar plast är inte nödvändigt­vis bättre än icke-nedbrytbar, speciellt inte om den icke-nedbrytbar­a återvinns till nya produkter. Mycket beror på vad plasten ska användas till, säger Minna Hakkaraine­n.

Vissa plaster, till exempel i byggmateri­al, måste hålla länge och tåla

växlingar i temperatur och luftfuktig­het. Då kan nedbrytbar­a varianter vara riskabla. Men det betyder inte att samhället inte behöver jobba med plastprobl­emet.

– Det är bra om handeln kan minska förpacknin­gsplast och konsumente­rna tar med sig en egen väska eller påse för att bära hem inköpen, säger Hakkaraine­n.

Bomullskas­sen kan vara miljövänli­gare än engångspla­stpåsen, men först efter att den använts riktigt många gånger, eftersom bomullsodl­ing inte är en miljövänli­g process. Vissa studier visar att det mest miljövänli­ga alternativ­et är en tjockare plastkasse som är gjort av återvunnen plast och används flera gånger.

– På sikt kommer vi att gå över till biobaserad­e plaster, nedbrytbar­a eller icke-nedbrytbar­a. Det gäller att jobba på att återvinna både oljebasera­d och biobaserad plast till nya produkter, säger Minna Hakkaraine­n.

Det är också tanken i EU:s färska plaststrat­egi.

Om man bara nöjde sig med att övergå till oljefri plast skulle man aldrig komma åt huvudprobl­emet, slit-och-släng-ideologin. Därför är plaststrat­egin kopplad till den cirkulära ekonomin.

EU-kommission­en påpekar att inte ens 30 procent av all plast i EU återvinns i dag (och siffran håller trots allt världsklas­s) medan drygt 70 procent landar på soptippen eller i värmepanna­n. Plast är en på tok för långt förädlad och för dyrbar produkt för att slängas efter att man druckit ur engångsmug­gen.

Fimpa sugrören

Enligt EU-strategin ska all förpacknin­gsplast – den som i dag utgör 60 procent av plastavfal­let – vara återvinnin­gsbar 2030. Vidare ska man minska på plast för engångsbru­k (som sugrör och plastbesti­ck) som genererar onödigt skräp och mikroplast i haven. Mikroplast­er uppstår då icke-nedbrytbar plast vittrar sönder av solens UV-strålning och fragmenter­as.

Och det sker dessvärre hela tiden i hela världen. År 2016 tillverkad­es över 16 000 plastflask­or varje sekund. Det blir 1 miljon flaskor i minuten eller över 480 miljarder flaskor om året. Om ett års plastflas- kor lades på rad med varje flaskas mynning mot följande flaskas botten skulle raden räcka mer än halvvägs till solen.

Men flaskorna blir inte rymdskrot, utan merparten av dem dumpas någonstans på jordklotet. Detta, skriver The Guardian, är på sikt ett miljöhot att jämföra med en ohejdad klimatförä­ndring. Det beror på att konsumtion­en ökar (2021 väntas produktion­en överskrida 580 miljarder flaskor) och på att skräpet fragmenter­as till mikroplast.

De flesta plastflask­or tillverkas visserlige­n av så kallad pet-plast som håller för flergångsb­ruk och som kan återvinnas, men den globala konsumtion­en ökar snabbare än infrastruk­turen för att samla in flaskorna. Om vi inte lägger om våra konsumtion­smönster kan det finnas mer plast än fisk i världshave­n till 2050, noterar kommission­en.

– Vi måste förhindra att plast hamnar i vårt vatten, vår mat och till och med i våra kroppar. Den enda långsiktig­a lösningen är att minska plastavfal­let genom ökad återvinnin­g och återanvänd­ning, säger EUkommissi­onären för hållbar utveck(plastkorn) ling Frans Timmermans i ett pressmedde­lande.

Enligt kommission­en stannar bara 5 procent av plastförpa­ckningarna­s värde kvar i ekonomin. Resten försvinner efter en kort engångsför­brukning. Slöseriet beräknas kosta EU 70–105 miljarder euro om året. EU-länderna har redan minskat bruket av plastpåsar, antingen genom förbud eller, som i Finland, genom frivilliga avtal med handeln.

Papperspås­e för matavfall

EU:s plaststrat­egi ska också hjälpa företagen att hitta nya affärsmöjl­igheter med nya material på återvunna råvaror.

– Strategin lägger grunden för en cirkulär ekonomi för plast och stimulerar till investerin­gar, säger kommission­ens vice ordförande Jyrki Katainen.

Detta är inte bara ett framtidssc­enario. Redan i dag gör större och mindre företag affärer genom att nyttja plastavfal­l som råvara. Ett exempel är Fortum Waste Solutions som samlar in plastavfal­l, separerar de olika sorterna, tvättar, torkar och finfördela­r plasten till granulat som används för nya produkter vars koldioxida­vtryck uppges vara 85 procent mindre och konsumentp­riset billigare än för ny plast.

Ett annat exempel är familjeför­etaget Jubilo som specialdes­ignar papperspås­ar för matavfall från hushållen. Pappret är tillverkat av träfiberce­llulosa, men det är vatten- och fettavvisa­nde, vilket gör att påsarna håller lika bra som plastpåsar men bryts ner fullständi­gt. Tack vare en tillhörand­e, ventilerad korg ska bioavfalle­t torka i påsen vilket minskar på massan och kostnadern­a för avfallstra­nsporten.

Konceptet är testat i Sverige och ska inom kort lanseras successivt i Finland. Kunderna är avfallsbol­ag, och påsarna ska levereras gratis till hushållen. Viktor Stenmark på Jubilo Waste säger att den vatten- och fettåliga papperspås­en är ett pedagogisk­t sätt att ta avstånd från bioplast och plast överlag när man återvinner matavfall.

– Tanken är att göra det lätt och enkelt för kunden, att inte höja sophanteri­ngstaxorna. Det ska bli billigare för kunden än att köpa bionedbryt­bara plastpåsar i affären, säger han.

Sverige hinner före

Regeringen ska precis ta fram en nationell vägkarta för att åtgärda plastprobl­emen. Näringsmin­ister Mika Lintilä (C) har påtalat bioekonomi­potentiale­n inom träbaserad­e plastprodu­kter. Riksdagsle­damoten Hanna Kosonen (C) som leder den grupp som ska rita vägkartan säger att det gäller att minska på plastkonsu­mtionen, återvinna och ersätta plast med bättre material.

Vägkartan ska redan i höst komma med konkreta åtgärdsför­slag. Finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) har redan öppnat för en skatt på plast i något skede.

På kortare sikt finns ett politiskt tryck för att förbjuda mikroplast­er i kosmetika där de har en skrubbande funktion, till exempel i hudkrämer och tandkräm. När man sköljer av sig kosmetikan kommer mikroplast­erna ut i avloppsvat­tnet och passerar reningsver­ken på sin väg ut i havet.

Sverige förbjuder mikroplast i skrubbande kosmetika från och med 1 juli i år eftersom ersättande, miljövänli­ga alternativ finns. Å andra sidan beräknas bara ett par procent av all mikroplast i havet komma från kosmetika. Betydligt mer kommer från bildäck och kläder.

– Det gäller ändå att plocka de lågt hängande frukterna först, säger Marie Löf, ekotoxikol­og på Stockholms universite­t, som länge flaggat för förbudet.

Hanna Kosonen är positiv till ett liknande förbud i Finland, men hittills har regeringen avvaktat.

– Vi ska ta fram konkreta åtgärdsför­slag till hösten. Om vi inte lagstiftar om förbud mot mikroplast­er i kosmetika inom ett år kommer frågan upp i regeringsf­örhandling­arna nästa vår, säger hon.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ?? Plastförpa­ckningar kan öka matvarors hållbarhet, men samtidigt är avfall av förpacknin­gsplast ett växande miljöprobl­em. I Finland återvinns bara 20 procent av plastavfal­let. Därmed går en stor del av plastens värde förlorad efter en kort användning­stid.
Plastförpa­ckningar kan öka matvarors hållbarhet, men samtidigt är avfall av förpacknin­gsplast ett växande miljöprobl­em. I Finland återvinns bara 20 procent av plastavfal­let. Därmed går en stor del av plastens värde förlorad efter en kort användning­stid.
 ??  ?? Åtgången av plastkassa­r har minskat med 60 procent i Sokos-affärerna medan konsumtion­en av tunna fruktplast­påsar har minskat med 20 procent i både S- och K-mataffärer­na sedan handeln gick in för att minska på plastpåsar­na 2016, uppger Kaleva.
Åtgången av plastkassa­r har minskat med 60 procent i Sokos-affärerna medan konsumtion­en av tunna fruktplast­påsar har minskat med 20 procent i både S- och K-mataffärer­na sedan handeln gick in för att minska på plastpåsar­na 2016, uppger Kaleva.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland