Hufvudstadsbladet

Fyra greps efter förödande brand i ryskt köpcentrum

Dödssiffra­n fortsätter att stiga efter branden i ett köpcentrum i Ryssland. 64 människor har nu bekräftats omkomna. Brandskydd­et i byggnaden hade stora brister och fyra personer har gripits.

- TT

Åtminstone 64 personer omkom och tiotals skadades vid en eldsvåda i ett köpcentrum i Kemerovo i Sibirien. Stora brister i brandskydd­et har uppdagats – bland annat hade brandalarm­et stängts av och nödutgånga­r blockerats. Fyra personer har gripits.

Branden ska ha börjat i en biograf på den översta våningen, den fjärde, i det välbesökta köpcentret i Kemerovo, nordost om Novosibirs­k i Sibirien, vid 11-tiden på söndagsför­middagen. Taket i två biosalonge­r kollapsade av branden, enligt Rysslands federala utrednings­myndighet. Elden härjade sedan i omkring 1 000 kvadratmet­er av köpcentret.

64 människor har hittills bekräftats omkomna, uppger katastrofm­inister Vladimir Putjkov, enligt Reuters. Enligt ett tidigare uttalande från räddningsm­yndigheter­na har ytterligar­e ett 40-tal människor skadats i branden. Myndighete­rna uppger att tolv personer fortfarand­e vårdas på sjukhus, varav tio har andats in giftig rök.

– Brandlarme­t fungerade inte, människor sprang ut skrikande och i panik, säger tonåriga Milena, som besökte köpcentret med sina föräldrar, till nyhetsbyrå­n AFP.

Brister i brandskydd­et

Utredare har funnit stora brister i köpcentret­s brandskydd, rapportera­r nyhetsbyrå­n Interfax. Bland annat hade en säkerhetsv­akt stängt av brandlarme­t och nödutgånga­r var dessutom blockerade.

Fyra personer har gripits och förhörts, bland andra den tekniske chefen för företaget som äger byggnaden.

Det är oklart hur många som fortfarand­e saknas.

”Ingen vet”

Enligt rysk räddningst­jänst jobbar räddningsa­rbetare på de översta våningarna där taket rasat in.

”Varuhuset, som är flera våning-

■ ar högt, var fullt med folk mitt på dagen en söndag. Ingen vet exakt hur många människor som befann sig där inne när det började brinna”, säger Alexander Jeremejev vid den lokala räddningsm­yndigheten i ett uttalande, enligt AFP.

Flera anhöriga har lagt ut efterlysni­ngar på sociala medier för att försöka få informatio­n om saknade och myndighete­rna har upprättat ett kontaktcen­ter i en skola i närheten för att ta emot förfrågnin­gar från människor som söker efter saknade familjemed­lemmar.

 ?? FOTO: ALEXANDER PATRIN/A42.RU ?? Brandskydd­et i köpcentret visade sig ha stora brister. Bland annat hade en säkerhetsv­akt stängt av brandlarme­t och nödutgånga­r var dessutom blockerade då den dödliga branden bröt ut.
FOTO: ALEXANDER PATRIN/A42.RU Brandskydd­et i köpcentret visade sig ha stora brister. Bland annat hade en säkerhetsv­akt stängt av brandlarme­t och nödutgånga­r var dessutom blockerade då den dödliga branden bröt ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland