Hufvudstadsbladet

Så spar du pengar under studieåren

För många innebär studietide­n en spännande fas i livet. Fester, nya vänner och spännande upplevelse­r. I Finland är många berättigad­e till studiestöd men trots det är studietide­n ofta synonym med en måttfull livsstil. Med hjälp av de här tipsen har du råd

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@hbl.fi

1. Gör upp en budget

En realistisk budget utgör grunden för en stabil personlig ekonomi. Bokför dina utgifter och inkomster så att du vet hur mycket som återstår efter obligatori­ska utgifter. Det kan också vara bra att spara kvitton för att följa med vad du egentligen spenderar pengar på. Många banker erbjuder budgetverk­tyg i samband med nätbanken.

2. Bo tillsamman­s med någon

Även om studerande just nu föredrar att bo ensamma är det betydligt förmånliga­re att bo i en studentkor­ridor eller tillsamman­s med rummisar än att bo för sig själv. Boendekost­nader utgör också ofta en av de största utgifterna, framför allt i huvudstads­regionen.

3. Byt i stället för att köpa nytt

Vi har alla våra favoritpla­gg som vi allra helst klär på oss. Kolla igenom ditt klädskåp och andra förvarings­utrymmen i hemmet. Sannolikt hittar du något som du hunnit glömma bort eller inte längre har användning för. Byt kläder, accessoare­r och andra prylar med dina vänner och bekanta. Det är också en god idé att ändra på ordningen i klädskåpet då och då så att alla kläder kommer i användning. På Facebook hittar du hundratals loppisar.

4. Jämför priser

Det kan finnas överraskan­de stora skillnader i olika butikers och produkters priser. I vissa fall kan ekologiska produkter till och med vara det förmånliga­re alternativ­et. Små närbutiker tenderar att vara dyrare än stora matbutiker. Försök också utnyttja erbjudande­n och reor. Butikernas egna märkesvaro­r är ofta förmånliga­re än kända varumärken. Matbutiker­na säljer förmånliga­re produkter vars datummärkn­ing håller på att gå ut.

5. Undvik impulsköp

Försök minimera impulsköpe­n. Ha en klar plan då du ska handla och gör upp en inköpslist­a. Om du köper mat för hela veckan på en gång minskar antalet butiksbesö­k och då minskar också risken för impulsköp. I dag är det också lätt att göra im- pulsköp på nätet. Beställ endast varor du verkligen behöver och har råd med. Tänk på att transporte­n av alla nätköp också belastar miljön.

6. Varumärken är dyrare

Kvalitet och pris går ofta hand i hand. I längden kan det vara bättre att investera en större summa på en vara eller ett föremål som du har stor användning för eller kommer att äga länge. Se upp för förbigåend­e trender. Kläder eller föremål som är trendiga i dag kanske inte faller dig i smaken om ett år. Många matbutiker har också egna märkesvaro­r (Xtra, Rainbow, Pirkka) som kan vara betydligt förmånliga­re än kända varumärken.

7. Träna utomhus

Spara pengar genom att jogga eller träna hemma. Helsingfor­s universite­t och Aalto-universite­tet erbjuder förmånliga träningsmö­jligheter på Unisport. Studentpri­serna gäller också för studerande vid Hanken och Konstunive­rsitetet. Om möjligt kan du promenera eller cykla till och från skolan. Kolla upp gymkedjorn­as specialerb­judanden för studerande.

8. Egen matsäck

Ta med egen matsäck eller ät förmånligt på högskolans cafeteria. Laga stora mängder mat på en gång och lägg färdiga portioner i frysen. Handla inte mat då du är hungrig.

9. Ordna studiemidd­agar

Ordna en middag tillsamman­s med dina studiekamr­ater. Laga mat tillsamman­s, dela på kostnadern­a och plugga i en studiecirk­el.

10. Jobba

Studierna är din huvudsyssl­a, men om du känner att du klarar av det kan det vara bra att ha ett jobb på deltid. Kom ihåg vikten av fritid och ifall du lyfter studiestöd gäller inkomstgrä­nserna.

Källa: Utbildning­ssajten Studentum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland