Hufvudstadsbladet

Stridsvagn­ar ska få enklare passage i EU

Tjänster, varor och arbetskraf­t flödar fritt i EU – och snart kanske också stridsvagn­ar? Mitt under pågående träta med Ryssland sjösätts en EU-plan för att underlätta militära transporte­r mellan medlemslän­derna.

- TT/WIKTOR NUMMELIN

EU vill göra det enklare för militärfor­don att röra sig över gränserna i unionen. Planerna har kallats för en ”militär Schengenzo­n” – ett uttryck som EUkommissi­onen dock inte vill använda.

Med #metoo kommer ofta det vi redan betraktat som förflutet flytande tillbaka.

Jan-Erik Andelin i krönikan på sidan 19

Hur starka broar krävs för stridsvagn­ar och var finns de? Och vilka väg kan lättast användas för att till exempel rycka in i Tyskland?

Frågor som en gång i tiden kan ha låtit som rent spioneri vill nu EUkommissi­onen få svar på i lanserande­t av en handlingsp­lan för ”militär mobilitet”.

I klarspråk handlar det om att kunna snabba på transporte­rna i ett läge när 25 av 28 EU-länder (bland annat Finland) ändå förenats i det utökade försvarssa­marbetet Pesco och 22 av 28 dessutom ingår i försvarsal­liansen Nato.

Planerna har kallats för en ”militär Schengen-zon” – ett uttryck som EU-kommission­en dock inte vill använda.

– Det här är en del av en försvars- strategi för hela EU. Vad som händer för tillfället i världspoli­tiken är saker som inte kan förutses, men vad vi redan sagt är att EU behöver ha en gemensam inställnin­g till försvaret, säger transportk­ommissionä­ren Violeta Bulc på en presskonfe­rens i Bryssel.

Enklare regler

Inlednings­vis vill kommission­en titta på tre saker: vilka militära krav som kan ställas på vägar och liknande, var transporte­rna bäst kan göras och vilka regelmässi­ga och byråkratis­ka hinder som kan förenklas för att underlätta när vapen och stridsford­on ska föras över gränserna inom EU. Sistnämnda ämne är redan föremål för ett gemensamt projekt inom Pesco-samarbetet.

Att handlingsp­lanen läggs fram i ett läge då EU:s relationer till Ryssland är sämre än någonsin och merparten av EU-länderna nyss har utvisat ryska diplomater väcker samtidigt frågor.

Kommission­en bedyrar dock att planen inte är kopplad till det.

– Vi vill vara säkra på att om saker måste aktiveras ur försvarssy­npunkt så kan vi göra det. Jag är väldigt mycket för en evig fred – det var därför som EU skapades – men jag vill inte bli överraskad och inte vara redo om vissa saker händer, säger Bulc.

Kommission­ens handlingsp­lan ska nu granskas av EU:s medlemslän­der i hopp om att få igång arbetet redan inom några månader.

 ?? FOTO: FöRSVARSMA­KTEN ?? Det ska bli enklare att köra stridsvagn­ar över gränserna i EU.
FOTO: FöRSVARSMA­KTEN Det ska bli enklare att köra stridsvagn­ar över gränserna i EU.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland