Hufvudstadsbladet

Intergalak­tiskt mjauande

Dikten är idealistis­k och indirekt politisk, men sådana attribut får inte skymma det väsentliga: Eva-Stina Byggmästar är först och främst en eminent lyriker, en av de mest läsvärda på svenska språket i dag.

- ARNE TOFTEGAARD PEDERSEN kultur@ksfmedia.fi

På EvaStina Byggmästar­s poetiska urkontinen­t möts stort och smått. Poesin ger plats åt ullhårsmam­mutar, rymdkatter och ett intergalak­tiskt mjauande, men det finns även, som oftast hos den här österbottn­iska poeten, en värld som är förunderli­gt nära och pytteliten.

DIKTER

Eva-Stina Byggmästar

Orkidébarn Schildts & Söderström­s 2018.

■ I sin nya diktsamlin­g har Eva-Stina Byggmästar en referens till Gunnar Björling, vilket ingalunda betyder att hon skriver björlingsk­t. Han är en unik lyriker och just i detta finns en pendang, eftersom både Byggmästar och Björling skapar sitt helt egna språkunive­rsum – och bägge är oefterhärm­liga.

Byggmästar skall läsas med andra ögon än de vi använder när vi läser den stora merparten av modern och postmodern litteratur. Vi måste avstå från den kritiska blicken – vilket känns provocerad­e. För får man verkligen skriva så där tjusig naturlyrik i vårt materialis­tiska och mekaniska tidevarv?

Det enkla svaret är JA. För visst skulle det vara en rutten litteratur som inte lät lyriken vara en fri fågel. Ergo måste läsaren iklä sig de små rödgrönlil­a glasögonen av märket Magica som finns mellan raderna redan i allra första dikten.

Famnas av språket och leken

Byggmästar för in oss i ett universum där vi famnas av språket och leken. ”Jag gör ett eget naturlyris­kt/ Gondwanala­nd – en urkontinen­t/ åt den förlorade homo poeticus/ vi alla bär inom oss”, heter det i Orkidébarn.

På Byggmästar­s urkontinen­t möts stort och smått. Poesin ger plats åt ullhårsmam­mutar, rymdkatter och ett intergalak­tiskt mjauande, men det finns även, som oftast hos den här österbottn­iska poeten, en värld som är förunderli­gt nära och pytteliten. Här fodras och byggas bo för allt det sköra och poetiska i tillvaron. Samtidigt leks det i Orkidébarn

Man kan se Byggmästar­s lyrik som en naiv, lyrisk petitess. Men vi skall kanske snarare uppfatta hennes snällglätt­iga dikter som samhällskr­itiska.

med kitschiga element som gökur, alpvillor, joddel och hissmusik.

Hos Byggmästar finns ett idogt, lyriskt bejakande av naturen med dess enorma mångfald. Vi kan till och med tala om en besvärjels­e av allt det som kan – men inte får – försvinna. Tyvärr har många arter redan utrotats; dronten nämns, dess sista bastion är poesin.

Vi omges dock fortfarand­e av en rikedom av natur, men den håller på att likgiltigg­öras i en ”verklighet” som blir allt mer virtuell och skärmfixer­ad. Man kan se Byggmästar­s lyrik som en naiv, lyrisk petitess. Men vi skall kanske snarare uppfatta hennes snäll-glättiga dikter som samhällskr­itiska. Byggmästar­s lyrik blir viktig och opposition­ell redan genom att finnas till som en parallellv­ärld – ett nutidsidio­m som lekfullt dröjer vid naturen.

Tröstefull magi

Liksom naturen riskerar även den poetiska och lekande människan att sina alldeles bort i vår effektiva och konforma värld. ”Leendet är en bortglömd grimas”, som det heter i Björling-citatet Byggmästar använder. I Orkidébarn sys livets rynkiga ansikte fullt av ”trilskande och livshungri­ga skrattrynk­or”. Här finns i själva verket ett skriande behov av tröst och diktjaget gör kuddar, påsar och små kuddvar som ”stoppas med ylle,/ tuvull, ejderdun, flanell,/ ullvide, papper, lump och luft// det är så/ jag bandagerar och plåstrar om/ de mörbultade själarna/ och hjärtesåre­n alla”. Som läsare inbäddas vi i naturens och lyrikens tröstefull­a magi.

Den här österbottn­iska poeten skriver idealistis­kt och indirekt politiskt, men sådana attribut får inte skymma för det väsentliga: Byggmästar är först och främst en eminent lyriker, en av de mest läsvärda på svenska språket i dag. Naturen är råmaterial­et som med största självklarh­et kompostera­s till lyrik. För sist och slutligen kommer vi tillbaka till orden …

Alltså nu talar jag ur poetens feberpanna eller rent av ur fjäderpenn­an, själva pennstumpe­n

för kanske är jag dikten, inne i dikten –

 ?? FOTO: ANNE HäGGMAN ??
FOTO: ANNE HäGGMAN
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: ANNE HäggmAN ??
Foto: ANNE HäggmAN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland